Chiar şi când partidul pierde, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, iese tot victorios. În 2010, când îi sufla lui Mihai Bar şefia organizaţiei judeţene, intrase sub pielea liderului de atunci al partidului, Mircea Geoană. Apoi a devenit cel mai mare fan al lui Victor Ponta, cu Liviu Dragnea se lăuda că este „prietenul meu”, iar după condamnarea acestuia s-a grăbit să-i pupe mâna, disciplinat, Vioricăi Dăncilă.

La el acasă, în Bihor, şi-a anihilat concurenţii înainte ca aceştia să apuce să-i ameninţe supremaţia, aşa că niciunul nu l-a atacat deschis în interiorul partidului. Până joia trecută, când s-a încumetat unul dintre veteranii filialei: fostul prefect Aurel Tărău i-a cerut demisia în plină şedinţă de analiză post-electorală, reproşându-i că-şi „abureşte” colegii din Biroul Permanent Judeţean. Cu voia lor, totuşi, de vreme ce toţi l-au lăsat singur în confruntarea cu şeful, neîndrăznind să i se asocieze...

Fără greş

Alegerile prezidenţiale 2019 s-au soldat pentru PSD cu cea mai categorică înfrângere din istoria partidului, Viorica Dăncilă obţinând doar 33,91% din voturile românilor în turul decisiv, cu doar 3.339.922 sufragii, pe când scorul lui Klaus Iohannis, cu 6.509.135 voturi, a fost de 66,09%. Mai mult, în premieră PSD şi-a păstrat întâietatea în doar 5 din cele 41 judeţe ale ţării.

Eşecul celui mai mare partid din România era clar pentru oricine încă din prima secundă după închiderea urnelor, dar nu şi pentru şeful PSD Bihor, Ioan Mang. În sediul filialei, unde i-au fost alături doar soţia, Erica Mang, şefă peste Organizaţia de Femei, şi mai puţin de zece tovarăşi de partid, a primit rezultatul cu aroganţă, susţinând că „noi n-am greşit nicăieri”, singura eroare fiind doar „că n-am câştigat”.

„Foarte bine”

La câteva zile după ce a participat la încă un CEx Naţional de sacrificare a liderului de partid, de data aceasta a lui Dăncilă, Mang a convocat conducerea PSD Bihor pentru propria „analiză”. Una la care, bineînţeles, concluzia trebuia să fie că prestaţia filialei a fost performantă. Atât doar că n-a cerut întrunirea CEx-ului Judeţean, forul lărgit de conducere, ci doar a Biroului Permanent, format din parlamentari, şefii organizaţiilor speciale (de femei, pensionari, tineret) şi primari, adică taman principalii responsabili de eşec.

Mai multe surse din partid care au participat la şedinţa derulată joia trecută afirmă că Mang a împachetat înfrângerea ca pe o izbândă de zile mari. „În Bihor, noi am pierdut alegerile sub media naţională: Iohannis a luat 66,11% şi Dăncilă 33,89%. Totuşi, Mang ne-a zis că am stat foarte bine, fiindcă în Ardeal am fost pe locul doi ca număr de voturi şi pe trei ca procent”, a povestit unul dintre membrii Biroului Judeţean.

„Ca o ciumă”

Tonul triumfalist l-a scos din sărite pe Aurel Tărău (foto), preşedinte de onoare al Organizaţiei de Pensionari şi fost prefect în perioada de glorie, sub guvernarea Năstase, atât de mult încât a devenit primul care l-a contestat pe Mang chiar în şedinţă, cerându-i demisia pe loc, de faţă cu colegii.

Înaintea sa, aşa ceva nu mai îndrăznise nimeni. În 2018, îl mai criticase Ana Maria Tiron, dar numai după ce a fost exclusă din partid, iar anul acesta un alt fost prefect, Claudiu Pop, însă după ce Mang l-a tras pe linie moartă, silindu-l să plece la Pro România lui Victor Ponta.

„I-am cerut demisia”, a declarat Tărău pentru BIHOREANUL. Reacţia colegilor? Stupoare. „În secunda doi, m-am trezit ca o ciumă, aşa se uitau la mine ceilalţi, n-a mai vorbit niciunul cu mine. Nu m-a susţinut nimeni, ba din contră, mi-au făcut reproşuri, cu Mang în frunte, că n-am făcut campanie pentru partid”, povesteşte fostul prefect. Tărău a explicat că a fost responsabil de două comune, Pocola şi Drăgăneşti, dar primarul din Drăgăneşti nici măcar n-a mai recunoscut că a fost acolo în campanie.

„Fiu’ ploii”

Aurel Tărău afirmă că în şedinţă, după tonul dat de Mang, colegii „aşa au discutat de parcă ar fi câştigat alegerile”. „M-am scârbit. Le-am spus că după 26 mai (n.r. - când a început declinul, la europarlamentare) n-au învăţat nimic. Nici atunci n-au făcut niciun fel de analiză, nici acum. Au zis că totu-i foarte bine, s-au bucurat că au luat rezultate mai bune decât PNL în 3 comune cu primari liberali, din 45, dar n-au zis că au pierdut în 15 din cele 24 cu primari PSD”.

Pus la colţ, Mang s-a repliat lejer. „A anunţat că-şi pune mandatul la vot, dar i-a fost uşor să şi-l depună, pentru că toţi din Biroul Judeţean sunt lingăii lui. L-a pus la vot deschis, nu secret, cu ridicare de mâini, şi atunci i-am zis că, dacă aşa se pune problema, şi eu îl votez. Şi l-am votat”, spune Tărău. L-a votat pe Mang în batjocură, dar colegii i-au interpretat gestul ca pe un abandon. „M-a scârbit atitudinea asta a lor şi a lui Mang. Totuşi, eu am 26 de ani în partidul ăsta, el a fost fiu’ ploii când a venit”.

„Şi aşa sunt multe probleme...”

Deşi Tărău consideră că votul deschis, prin ridicare de mâini, a fost un tertip pentru a se evita unul secret, la care Mang nu mai putea fi sigur de susţinere, apropiaţii acestuia zic că s-a procedat corect.

„Domnul Mang a anunţat că-şi pune demisia la vot, dar au sărit câţiva colegi că nici nu-i statutară demisia asta, că preşedintele e ales de Conferinţa Judeţeană. Domnul Mang a cerut vot secret, dar nimeni n-a vrut. Nimeni n-a fost de acord să-şi dea demisia. Până la urmă, chiar şi domnul Tărău a votat că nu mai solicită demisia”, spune deputatul Dumitru Gherman (foto).

„În unanimitate s-a considerat că nu e momentul, că şi aşa sunt destule probleme. Şi concluzia mea e că chiar nu era cel mai bun moment. Nu-i oportună o demisie. Dacă era o demisie, trebuia a întregului Birou Permanent Judeţean”, s-a justificat parlamentarul.

„Intraţi în rahaturi”

Culmea, când BIHOREANUL i-a cerut să povestească şi el cum a decurs şedinţa, şeful PSD Bihor a negat iniţial chiar şi faptul că i-ar fi cerut cineva demisia. „De unde aţi înţeles asta? Eu n-am înţeles aşa. Cred că a glumit (n.r.  sursa ziarului). Intraţi în nişte rahaturi care nu vă fac cinste”, a încercat Mang să asigure că în partid nu s-a întâmplat nimic.

Abia după ce reporterul i-a dezvăluit că a aflat lucrurile din mai multe surse, iar Tărău chiar îşi asumă dezvăluirea, politicianul a dat-o la întors, susţinând că, de fapt, el a cerut „un vot de încredere” şi că inclusiv contestatarul său „a votat pentru continuarea mandatului”. Cât despre fostul prefect, în buna tradiţie a PSD, l-a acuzat că a devenit un duşman al partidului, descriindu-l drept „întors cu cheiţa, nu ştiu de cine”.

„Părerea mea este că a fost o glumă proastă a domnului Tărău, dacă a votat şi el la final continuarea mandatului”, a susţinut Mang, adăugând că susţinerea de care se bucură în PSD Bihor se va vedea la următoarea Conferinţă Judeţeană de alegeri, programată la anul, în ianuarie sau februarie. Până atunci, probabil, nu-l va mai contesta nimeni, pentru că timpul şi uitarea lucrează în favoarea sa...


JUDEŢ DEZ-ROŞIT
Vot anti-PSD

În al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor, 66,11% din bihorenii care s-au prezentat la vot l-au preferat pe candidatul PNL, Klaus Iohannis, şi doar 33,89% pe cel al PSD, Viorica Dăncilă. În Oradea, diferenţa a fost şi mai netă: 71,5% - Iohannis, 28,5% - Dăncilă. Candidatul PNL a câştigat în toate municipiile şi oraşele, indiferent că sunt conduse de primari liberali (Aleşd, Beiuş, Ştei, Vaşcău) sau UDMR (Salonta, Marghita, Săcueni, Valea lui Mihai), excepţie făcând Nucet (edil PSD).

Dăncilă a pierdut în jumătate din cele 29 comune cu edili PSD (de exemplu la Sânmartin, Nojorid, Ceica, Săcădat, Dobreşti, Gepiu, Holod, Brusturi, Ţeţchea, Drăgăneşti, Sârbi, Bulz) şi a câştigat în doar 3 din cele 45 comune cu edili PNL (Roşia, Câmpani şi Pietroasa).

Candidatul PNL a câştigat categoric (cu scoruri de până la 86%) în toate cele 23 comune cu primari UDMR (de pildă la Paleu, Borş, Cetariu, Abram, Cherechiu, Sălard, Tămăşeu), la Boianu Mare (primar ALDE) şi Şinteu (primar Uniunea Slovacilor şi Cehilor).