Dacă există un stăpân capabil să renunţe la câine zgârcindu-se la banii de mâncare, cu riscul de a-şi lăsa casa la mâna hoţilor, acela e Primăria Oradea!

La trei luni după ce a refuzat să prelungească contractul pentru paza parcurilor, lăsându-le la mâna vandalilor, Direcţia Patrimoniu Imobiliar renunţă şi la serviciile de supraveghere, monitorizare şi intervenţie a instituţiilor şcolare. „Oricum e vacanţă!”, le-ar fi transmis şeful DPI, Lucian Popa, directorilor de şcoli şi grădiniţe.

„Am putea opri toate alarmele!”

Reprezentanţilor instituţiilor şcolare din Oradea, de la licee şi gimnazii la grădiniţe şi creşe, nu le-a venit să îşi creadă urechilor! În prag de vacanţă, au aflat că municipalitatea nu a făcut niciun demers pentru a prelungi contractul pentru supraveghere video, mentenanţa videocamerelor, sistemelor de alarmare, sistemelor anti-incendiu şi pentru servicii de intervenţie rapidă în caz de incendii sau efracţii.

Încheiat în 2013 de municipalitate cu firma Helion Security şi prelungit la aceleaşi tarife an de an, contractul expiră la 1 iulie, iar de data asta conducerea DPI nu l-a reînnoit.

Rareș Codrean, proprietar Helion„Legal, la miezul nopţii am putea opri toate alarmele”, spune administratorul firmei, Rareş Codrean (foto). Concret, Helion ar putea să-şi adune cele aproximativ 800 de camere din 84 de obiective, să oprească senzorii şi să deconecteze serverele pe care se stochează informaţiile, lăsând imobilele fără supraveghere, servicii anti-incendiu şi intervenţie rapidă la efracţie.

Primăria Security

„Pana de securitate” are la bază teoria şefului DPI, Lucian Popa, conform căreia municipalitatea s-ar putea ocupa singură de aceste servicii. Supravegherea camerelor ar putea fi preluată de dispeceratul pe care Primăria l-a amenajat la Poliţia Municipiului, iar intervenţia rapidă de Poliţia Locală. „Oricum, şi în prezent echipa de intervenţie cheamă Poliţia în cazul unei spargeri sau Pompierii dacă e incendiu”, argumentează directorul.

Atât doar că Primăria nu are 800 de camere, ca să le înlocuiască pe cele existente, nici servere, care costă cam 90.000 lei bucata, şi nici personal specializat care să se ocupe non-stop de mentenanţa sistemelor de alarmă.

Conform Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, activitatea de dispecerizare, intervenţie rapidă şi mentenanţă se face doar de Poliţia Locală, Jandarmerie şi firme autorizate, în Bihor existând şapte asemenea firme de pază, fără ca Primăria să fie printre ele!

Cristian Beltechi, directorul Poliției Locale OradeaNici Poliţia Locală nu s-ar lega la cap cu încă o sarcină. „Pe mine nu m-a consultat nimeni. Ar trebui să ne autorizăm, să angajăm oameni, pentru că pe timp de noapte avem un singur echipaj mixt cu Poliţia (n.r. – naţională), sunt foarte multe de făcut”, spune directorul Cristian Beltechi (foto).

„Vom vedea”

Prinşi între ciocan şi nicovală, directorii instituţiilor şcolare n-au mai aşteptat după Primărie. Până vinerea trecută, în doar câteva zile, toate şcolile şi grădiniţele şi-au prelungit singure contractele. Au achiziţionat, fiecare separat, din propriile bugete, serviciile firmei Helion prin SICAP, la acelaşi preţ ca anul trecut - 134 lei pe lună. Au rămas pe dinafară doar parcările din subordinea DPI şi centrele Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea.

Lucian Popa, șeful Direcției Imobiliare Oradea din Primăria Oradea„Directorii instituţiilor şcolare au tot dreptul să semneze contractele în baza contractului de administrare încheiat anul trecut. Noi vom vedea ce vom face. Primăria ţine la proiectul de modernizare a actualului dispecerat şi de achiziţionare de camere noi, dar asta nu se poate face peste noapte”, spune directorul DPI, Lucian Popa (foto).

Ochii pe Oradea

Anunţată de primarul Ilie Bolojan încă din februarie, investiţia vizează achiziţia şi montarea în oraş a încă 600 de camere de supraveghere, unele capabile inclusiv să recunoscă numerele de înmatriculare ale maşinilor în deplasare ori de rotiri la 360 grade.

Programat să se întindă pe 3 ani, contractul cadru a fost scos la licitaţie cu o valoare estimată de 3,1 milioane lei, cu termen de depunere a ofertelor pe 17 iulie. Cum apoi urmează perioada de analizare a ofertelor, de anunţare a câştigătorului şi de soluţionare a eventualelor contestaţii, contractul ar putea fi semnat abia în toamnă şi numai pentru dotări. Dacă Primăria ţine să se ocupe de tot, cum zice Popa, organizarea exploatării efective şi a intervenţiei la evenimente va însemna altă bătaie de cap.

Este, aşadar, evident pentru oricine că până atunci unităţile şcolare nu puteau rămâne fără sisteme de supraveghere, alarmare şi intervenţie. Fiindcă, spre deosebire de copii şi de conducerea DPI, hoţii nu îşi iau vacanţă...