Au trecut 10 ani de când Remus Călin Balog, un stomatolog din Marghita, aşteaptă ca afaceristul orădean Vasile Budura, fost dealer Mitsubishi prin falimentara Auto Discovery SRL, să-i returneze cei aproape 100.000 lei luaţi credit şi plătiţi pe o maşină care nu i-a mai fost livrată.

Afaceristul nu i-a returnat nici un leu, nici măcar după ce, în urmă cu 5 ani, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de 5 ani, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, prin hotărârea judecătorească fiind totodată obligat să achite prejudiciul medicului. Ca atare, în 2018 acesta s-a adresat instanţei, cerând ca Budura să fie trimis după gratii...

O veste bună

BIHOREANUL (facsimil) a dezvăluit în 2009 cum afaceristul orădean Vasile Budura, dealer zonal Mitsubishi prin societatea Auto Discovery, a înşelat zeci de persoane care au achiziţionat de la el maşini în sistem leasing. În cazul unora Budura  nu a mai virat ratele către finanţatori, care au dispus confiscarea maşinilor. De la alţii a încasat întreaga contravaloare a maşinilor, însă, în loc să le comande de la furnizor, le-a dat oamenilor autoturismele firmei sale, pentru care apoi nu a mai plătit ratele. Unora le-a luat pur şi simplu banii şi nu le-a mai livrat defel maşinile achitate!

Între aceştia din urmă se numără şi stomatologul Remus Călin Balog, din Marghita. Medicul a încheiat un contract de vânzare cumpărare cu Auto Discovery pe 14 mai 2009. Voia un Mitsubishi Outlander şi, cu câteva zile înainte, reprezentanţii firmei l-a anunţat că au pe stoc unul în configuraţia dorită, motiv pentru care s-a prezentat la sediul societăţii. În aceeaşi zi, a achitat în numerar 63.541,5 lei şi încă 30.000 lei prin virament bancar, urmând ca maşina să-i fie predată în două săptămâni.

Şi o veste proastă

Nu a mai primit-o niciodată. O perioadă, Budura i-a predat una dintre maşinile propriei firme, cu care a circulat până în martie 2010, când i-a expirat asigurarea obligatorie şi inspecţia tehnică periodică. Apoi, medicului i s-a spus că firma a achitat un avans către un dealer din Ungaria pentru o maşină similară celei comandate, dar nici aceea nu a apărut, motiv pentru care, sătul de minciuni, Balog a reclamat dealerul la Poliţie.

În urma anchetei, poliţiştii au descoperit că din banii primiţi de la client Budura a virat într-adevăr 17.000 lei unei firme din Ungaria, cu titlu de avans, dar pentru o comandă mai veche, alţi 30.000 lei i-a ridicat în numerar cu titlu de "restituire creditare", iar cu restul şi-a plătit o parte din facturile restante către BCR Leasing IFN SA.

Banii sau pedeapsa

Cercetările efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor s-au terminat în februarie 2012, Vasile Budura fiind trimis în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată. Procesul început la Tribunalul Bihor şi continuat apoi la Curtea de Apel Oradea s-a finalizat în 2014, când afaceristul a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de probă de 5 ani şi la plata prejudiciului suferit de medicul pe care l-a păcălit, în sumă de 93.541,5 lei.

Adrian Stancu, avocat OradeaAtât că, după cum spune Adrian Stancu (foto), avocatul păgubitului, Budura nu a returnat vreun leu nici până azi. "Acest domn nu are deloc bunuri personale şi nici nu realizează venituri legale. A fost somat, sunat în mai multe rânduri, prin executor judecătoresc, să plătească măcar o parte din pagubă. Cât de puţin, măcar 100 lei pe lună, ca să vedem că are bunăvoinţă. Dar n-a făcut-o", zice Stancu. Prin urmare, pe 21 mai 2018, Balog a solicitat Tribunalului Bihor să-l trimită pe afacerist după gratii, "pentru neplata cu rea credinţă a despăgubirilor civile la care a fost obligat".

Anul acesta, pe 26 martie, instanţa i-a dat câştig de cauză, verdictul final urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel Oradea. "Noi nu dorim neapărat să fie încarcerat. Obiectivul nostru este recuperarea prejudiciului. Trebuie să înţeleagă că suspendarea pedepsei nu e un drept, ci un beneficiu, instanţa considerând că îşi poate îndrepta conduita fără privare de libertate", atenţionează avocatul. Ceea ce, după cum se vede, nu s-a întâmplat, aşa că e nevoie de o lecţie...