Teoretic, Ordonanţa Lăcomiei trebuia să taxeze „bogătaşi” precum băncile şi companiile din energie şi telecomunicaţii, prin introducerea unor noi taxe, şi să ajute „muncitorimea”, prin majorarea cu 57% a salariului minim în construcţii. Practic, însă, a lovit buzunarul românului de rând, care plăteşte mai mult pentru credite, curent electric, telefonie, internet şi orice lucrează în propria casă!

„Ordonanţa ne-a obligat să actualizăm tarifele pentru manopera în construcţii. Asta afectează  nu doar lucrările Primăriei, ci şi pe orădenii care au intrat în programul de reabilitare a blocurilor şi care vor trebui să plătească mai mult pentru aceleaşi lucrări”, spune viceprimarul Mircea Mălan.

Se scumpesc construcţiile!

Majorarea salariului minim în construcţii de la 1.900 lei la 3.000 lei a dus automat la scumpirea cu 57% a manoperei. Printr-o instrucţiune emisă la începutul anului de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice, toţi beneficiarii de lucrări, indiferent că sunt în curs sau abia în proiectare, au fost obligaţi să îşi actualizeze contractele la noi preţuri, mai mari. Practic, cu cât o localitate are mai multe lucrări de construcţii şi reparaţii de drumuri, poduri, clădiri şi altele, cu atât se va trezi cu factura mai încărcată.

„Dacă luăm în calcul că manopera reprezintă 30-40% din costul unei lucrări de construcţii, iar aceasta s-a scumpit cu 57%, preţul final al investiţiei se va majora cu circa 10%”, explică directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Potrivit calculelor acestuia, la un buget de investiţii de circa 600 milioane lei pe anul în curs, Oradea se va trezi cu o factură majorată cu circa 60 milioane lei, echivalentul a 12,6 milioane euro. Bani plătiţi în plus de orădeni!

Victime colaterale

Cei mai afectaţi de măsurile populiste ale guvernării PSD-ALDE sunt românii care, sfidând vremurile, s-au înhămat la construirea unei case sau la renovarea unui apartament. Cel mai bun exemplu sunt cele circa o mie de familii ale căror apartamente au fost cuprinse în programul de reabilitare termică a blocurilor orădene, cofinanţat din fonduri europene.

Proprietarii din cele 47 de blocuri eligibile au trecut în ultimii doi ani prin calvarul birocraţiei europene, şi-au adunat banii, iar acum socoteala de acasă nu se mai potriveşte cu cea din târg! „Diferenţele în plus sunt destul de mari. La momentul întocmirii documentaţiei tehnico-economice, preţul manoperei era cam 9-10 lei pe oră, iar astăzi, conform OUG 114, acesta a urcat la 17,9-20 lei pe oră”, spune managerul de proiect Mihaela Neag (foto), şef de serviciu în cadrul Primăriei.

În linii mari, pentru că situaţia diferă de la un apartament la altul, în funcţie de investiţiile făcute până atunci, şi de la un bloc la altul, după mărimea suprafeţelor comune, facturile orădenilor vor creşte cu sume între 1.000 lei şi 2.500 lei.

Toţi pentru unul

Previzibil, orădenii s-au revoltat! „Oamenii sunt supăraţi, şi-au făcut calcule şi nu se simt confortabil să vină acum cu mai mulţi bani de acasă”, recunoaşte viceprimarul Mircea Mălan.

Situaţia e cu atât mai delicată cu cât cele 47 blocuri, situate pe străzi precum Cazaban, Locomotivei, Meşteşugarilor, Morii, Salcâmilor ori Sovata, sunt împărţite în zece aplicaţii de finanţare diferite, pentru a fi mai atractive pentru constructori. Dacă un bloc se retrage, cade tot proiectul!

„Degeaba avem 300 de asociaţii de proprietari care doresc să intre în program. Un bloc care se retrage nu poate fi înlocuit şi atunci pierdem finanţarea”, spune viceprimarul.

Munca de lămurire

Pentru a evita un eşec de proporţii, Mălan a avut imediat după Paşte mai multe întâlniri cu orădenii, pentru a-i convinge să-şi asume noul efort financiar. „Oamenii trebuie să ştie că, dacă nu îşi reabilitează acum blocurile, din fonduri europene, când plătesc doar 25% din lucrări, nu le vor reabilita niciodată”, spune Mălan.

După dezbateri prelungite, proprietarii din 42 de blocuri au acceptat noile tarife, iar vecinii din alte 5 blocuri încă discută, urmând să aibă loc, probabil, alte întâlniri. „Încercăm să îi ajutăm pe orădeni prin toate mijloacele. Dacă într-un bloc sunt una - două familii care nu pot să îşi plătească partea lor, va plăti oraşul în locul lor şi îşi va recupera banii ulterior”, zice viceprimarul. Mălan speră să nu fie, însă, cazul...

„Ar fi o prostie!”

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari cred că, după ce s-au zbătut cu anii să intre în programul de reabilitare, orădenii vor face eforturi să se menţină acolo. Cristian Ile (foto), administratorul a 18 asociaţii, a reuşit să înscrie în program 29 de blocuri din totalul de 47, având finanţarea aprobată şi sperând să ducă lucrările la bun sfârşit. „Reabilitarea termică a unui apartament cu o cameră costă în medie circa 2.000 lei, pentru două camere cam 3.500 lei, iar cu trei camere cam 4.500 lei. Ar fi o prostie să renunţi la această investiţie din bani europeni numai pentru că trebuie să plăteşti în plus între 800 şi 1.200 lei”, spune Ile.

Administratorul susţine că finanţările acordate sunt o afacere bună. „Cei care se gândesc să renunţe la proiect şi să se descurce singuri au primit oferte de peste 5.000 lei doar ca să îşi închidă balconul, fără izolare termică, fără refacerea faţadei, fără nimic. Eu zic că nu vor renunţa la proiect”, spune Ile, convins că reabilitarea termică rămâne o afacere chiar dacă Ordonanţa Lăcomiei a scumpit lucrările. Pentru că, altfel, ocaziile pierdute se răzbună...


„Proprietarul unui apartament reabilitat termic îşi recuperează investiţia în 5 ani numai din reducerea costului cu încălzirea, fără să mai zic că preţul apartamentului creşte cu circa 5.000 de euro”

Cristian Ile, administrator asociaţii de proprietari


PUŢIN!
85 de blocuri din totalul de peste 2.000 au fost reabilitate termic în Oradea


AU FOST 120
Lucrările, la primăvară!

Scumpirea lucrărilor i-a revoltat pe orădenii cuprinşi în program cu atât mai mult cu cât unii şi-au depus cereri de finanţare încă din anul 2013. Cele 47 imobile au fost selectate dintr-un pachet de 120 blocuri pe baza unor criterii privind vechimea, amplasamentul, gradul de degradare şi contribuţia asumată de proprietari.

„Următorul pas va fi semnarea contractelor de finanţare, care va avea loc în perioada iunie - iulie. Lucrările vor fi scoase la licitaţie imediat ce avem finanţarea asigurată şi ar putea începe propriu-zis în primăvara anului viitor”, spune managerul de proiect, Mihaela Neag, şef de serviciu în cadrul Primăriei.

Finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, lucrările de reabilitare vor fi suportate în proporţie de 60% din fonduri europene, 15% din bugetul local al oraşului şi 25% din contribuţia proprietarilor de apartamente.

Până la începerea lucrărilor, orădenii vor trebui să asigure 30% din valoarea sumei pe care o datorează, diferenţa de 70% urmând să fie vărsată până la încheierea lor.

Lucrările vor cuprinde, printre multe altele, izolarea termică a clădirii, inclusiv cu planşeul de la ultimul etaj şi cel din beci, înlocuirea tâmplăriei vechi cu geamuri tip termopan, reabilitarea instalaţiei comune din beci etc.