Cine fură azi un ou mâine va fura un bou, zice înţelepciunea populară. Primarul din Toboliu, Pavel Maier, nu crede în ea, angajând o contabilă dată afară din Primăria Oradea pentru că a furat din banii unui contribuabil.

După ce Ilie Bolojan a sancţionat-o inclusiv cu interdicţia ocupării unei funcţii publice vreme de 7 ani, Mariana Drăgan a devenit contabila Primăriei Toboliu chiar cu ajutorul edilului din comună, care a "graţiat-o" fără remuşcări...

A furat de la un mort!

Mariana Drăgan a fost concediată din Direcţia Economică a Primăriei Oradea în august 2016, după ce a fost prinsă că a furat bani de la un contribuabil orădean decedat. Înainte să treacă în lumea drepţilor, bărbatul plătise cu 100 lei mai mult pentru impozitul unei case şi, profitând că a murit înainte să-şi fi recuperat banii, funcţionara a folosit suma respectivă pentru a compensa un impozit datorat municipalităţii de o rudă de-a ei.

Furtişagul a ieşit la iveală când moştenitorii bărbatului au cerut înapoierea banilor. Pentru că suma era mică, Drăgan n-a fost dată pe mâna procurorilor, ci doar cercetată de o comisie disciplinară a Primăriei, care a obligat-o să returneze banii şi a propus retrogradarea din funcţie pentru un an.

Enervat, pe bună dreptate, de lăcomia funcţionarei, primarul Ilie Bolojan n-a acceptat o pedeapsă aşa blândă, aşa că a concediat-o, cerând totodată ca fapta să fie notată în cazierul ei administrativ, alături de interdicţia de a fi angajată vreme de 7 ani într-o funcţie publică. Cum la orice concurs public se verifică obligatoriu şi cazierul candidaţilor, părea că femeia va trebui să-şi ia rămas bun de la satisfacţiile vieţii de bugetar.

Un şut în fund...

Dorinţa lui Bolojan a fost călcată în picioare, însă, taman de un coleg de-al său de partid. BIHOREANUL a aflat că la începutul anului 2017, adică la câteva luni după concedierea de la Oradea, Mariana Drăgan a ajuns pe statele de plată ale Primăriei Toboliu, condusă de 12 ani de liberalul Pavel Maier.

Femeia a fost angajată la compartimentul Contabilitate, dar ca personal contractual, adică în acea categorie de salariaţi care nu sunt funcţionari publici şi nu trebuie să respecte la fel de multe rigori. "N-am angajat-o pe ochi frumoşi, a venit la un concurs pentru postul contractual", pretinde acum Maier. Cum de a scos la concurs un post de contabil fix pentru personal contractual, când de obicei aceştia sunt funcţionari publici, iar Drăgan a fost singura candidată, edilul nu explică. Cert e că, angajată ca personal contractual, femeia n-a încălcat interdicţia stabilită anterior prin decizia lui Bolojan.

Maier recunoaşte, totuşi, că a ştiut despre cazierul ei pătat. "Mi-a spus că a avut la Oradea ceva probleme cu banii. Probabil or vrut unii s-o luxeze. Dacă era ceva serios, o dădeau pe mâna procurorilor", o apără edilul, ca şi cum femeia ar fi fost sancţionată pe nedrept. Recunoaşte, însă, că n-a avut curiozitatea să-l întrebe pe Bolojan, şeful lui de partid, de ce a fost aşa de aspru...

Funcţionar din pix

Drăgan nu s-a mulţumit că a reintrat în branşă. Deşi ar fi trebuit să mai stea pe tuşă până în 2023, din noiembrie 2019 este iarăşi funcţionar public, datorită modificării legislaţiei, dar şi aceluiaşi primar din Toboliu.

Intrat în vigoare în iulie anul trecut, Codul Administrativ prevede că, indiferent de gravitate, toate sancţiunile funcţionarilor se radiază după 3 ani, termen care în cazul femeii a expirat. Drept urmare, profitând că Statutul Funcţionarilor Publici îi permite să transforme, cu votul Consiliului Local, un post contractual în funcţie publică fără să mai organizeze vreun concurs, Maier a făcut-o pe Drăgan funcţionar!

"E singura noastră contabilă, pentru că postul de contabil şef e vacant, şi sunt foarte mulţumit de ea. De ce să nu-i fi transformat postul, dacă legea îmi permite?", zice nonşalant edilul. Nici măcar nu şi-a pus problema să organizeze vreun concurs, ca să caute cel mai capabil funcţionar: "Cine credeţi că vine să lucreze aici?".

Program de voie

BIHOREANUL a vrut să afle şi poziţia Marianei Drăgan, dar femeia a fost de negăsit. Joia trecută, contabila nici n-a trecut pe la Primărie, pe motiv că a avut treabă la Trezorerie, în Oradea, iar cum ea locuieşte în oraş, şeful instituţiei nu i-a cerut să revină la locul de muncă. "După ce s-o chem, ca să se plimbe degeaba? Când are treabă la oraş, n-o mai pun să vină p-aci", zice edilul.

Femeia n-a răspuns nici apelurilor telefonice ale reporterului şi nici mesajelor scrise, semn că fie se simte cu musca pe căciulă, fie nu mai vrea să dea explicaţii nimănui...