Cel mai modern CET din România se "tuninghează" după nici 3 ani de la inaugurare. Primăria Oradea va cumpăra pentru societatea Termoficare un grup energetic nou, care va fi pus în funcţiune peste un an.

"Noul grup ne va asigura o rezervă pentru producerea căldurii peste iarnă. În sistemul actual, toate investiţiile făcute din bani europeni funcţionează la maximum de capacitate, iar dacă s-ar întâmpla o avarie, nu am avea cu ce să intervenim", spune primarul Ilie Bolojan. Faptul că Garda de Mediu poate să închidă oricând cazanul pe gaz păstrat în funcţiune după închiderea vechiului CET, pentru că nu mai respectă standardele de mediu, e un motiv suplimentar...

CET cu upgrade

CET-ul orădean, unul dintre cel mai moderne din România, are nevoie de upgrade. Consiliul Local a aprobat joia trecută achiziţia unui grup energetic nou, care să producă în paralel energie termică şi electrică. Achiziţia, argumentată de primarul Bolojan prin necesitatea de a asigura o rezervă în cazul unei avarii, este impusă de faptul că vechiul cazan pe gaz, din 1967, complementar noii turbine General Electric, nu se mai încadrează în noile limite de emisii de CO2.

CET-ul a fost amendat, în ianuarie, de Garda de Mediu Bihor cu 30.000 lei pentru punerea în funcţiune a cazanului fără autorizaţie de funcţionare, iar sancţiunea se poate repeta oricând. Cum modernizarea cazanului ar costa milioane de euro, dar acesta tot tehnologie din anii ’60 ar rămâne, Primăria a preferat varianta achiziţiei unei instalaţii noi.

Investiţia, în valoare de circa 18 milioane euro, va fi făcută din contribuţiile Termoficare în fondul pentru dezvoltare aflat la dispoziţia Primăriei, în care s-au adunat cam 10 milioane euro şi, probabil, credite. "Noile achiziţii nu vor avea un impact asupra preţului gigacaloriei, pentru că se fac din bugetele de investiţii", promite Ilie Bolojan. Potrivit edilului, singurele modificări de tarife ar putea interveni, în sus, pe fondul scumpirii gazului sau, în jos, în cazul reducerii TVA-ului de la 19% la 9%, anunţate pentru ianuarie 2019.

În loc de cazan

Astăzi, CET-ul produce cu turbina nouă 47 MW electric pe oră şi 53 MW termic pe oră. Ţinut în funcţiune 96% dintr-un an, utilajul produce energie termică necesară vara pentru apă caldă, iarna pentru căldură, dar şi curent electric pe care îl vinde în reţea, câştigând suplimentar din bonusul de cogenerare acordat de stat. Toamna, când temperaturile coboară sub 3 grade Celsius, este pus în funcţiune şi cazanul vechi, care produce curent electric şi încă 70MW de energie termică, iar când dă îngheţul sunt pornite pe rând cele două cazane cu apă fierbinte (CAF), care nu generează curent, dar produc câte 116 MW termic pe oră.

Stănel Necula, director Termoficare OradeaPentru a încălzi oraşul peste iarnă şi a produce în continuare curent electric, Termoficare se va dota cu un grup energetic nou, care să înlocuiască vechiul cazan. "Cum o astfel de investiţie se face pentru minimum 20 de ani, iar statul nu a anunţat nici acum dacă va mai acorda bonusul de cogenerare după anul 2023, am decis să achiziţionăm un echipament mai mic, care să asigure un minimum de 50MW energie termică şi 5,5 MW electric, cât este consumul propriu al întregii centrale", explică directorul Termoficare, Stănel Necula (foto).

Gândit modular, sistemul îşi va putea lărgi ulterior capacitatea de producţie prin achiziţia de noi echipamente similare.

"Din curent vin banii"

Conducerea Termoficare nu a decis încă structura noului echipament. Şi nici nu vrea. "Noi ne-am gândit la un motor termic, dar ar putea fi, la fel de bine, o turbină, mai multe motoare sau o combinaţie între o combină şi un motor. Licitaţia va fi organizată astfel încât să primim cel mai mic preţ pe MW-ul electric instalat, pentru că din vânzarea curentului vin banii", spune Necula. Deşi ambele produc energie electrică, un motor termic şi o turbină diferă prin faptul că primul se răceşte, ca la maşină, cu ajutorul unui radiator care preia energia termică, iar cel de-al doilea cu ajutorul unui cazan recuperator încălzit de la gazele de ardere.

Termoficare intenţionează să scoată la licitaţie achiziţia noului echipament în cel mult o lună, pentru ca în primăvara anului viitor să aibă deja un furnizor. "Termenul de execuţie va fi de 11 luni, dar partea de producţie a energiei termice va trebui să fie gata până la 1 noiembrie 2019 cel târziu", afirmă Necula.

Termenul este cu atât mai presant cu cât vechiul cazan pe gaz are autorizaţie ISCIR doar până în toamna anului viitor. După aceasta chiar va trebui oprit. Nu pentru că funcţionarea lui neautorizată ar atrage noi amenzi, ci pentru că, fiind vechi şi uzat tehnologic, ar putea ceda oricând. Iar asta ar pune în pericol nu doar încălzirea oraşului, ci chiar viaţa muncitorilor care îl ţin în funcţiune!