Noul an vine cu veşti proaste. Începând cu luna ianuarie, românii se pot aştepta la facturi cu peste 30% mai mari la energia electrică. Informaţia, păstrată încă sub tăcere de furnizorii de electricitate, este întărită de faptul că toţi consumatorii necasnici cu contracte în prag de expirare primesc notificări să se prezinte pentru semnarea altora noi, în care preţul de bază al energiei, principalul component al tarifului, este dublu faţă de cel actual.

În timp ce reprezentanţii Electrica refuză să comenteze situaţia, agenţii economici fac deja calcule şi anunţă, la rândul lor, scumpiri. "Noi suntem clienţi, noi nu putem comenta", spune şi managerul OTL, companie care plăteşte deja facturi mărite pentru curent şi, ca urmare, a fost obligată să majoreze preţul serviciilor de transport.

Factură complicată

Într-o factură de 100 lei emisă de furnizori, preţul real al energiei consumate - cea care se poate vedea şi pe contor - reprezintă doar 29 lei, adică doar o treime. Denumită energie activă, aceasta este singura componentă care se poate negocia, pentru că nu este subvenţionată şi reglementată de stat.

Restul, până la 100 lei, sunt tarifele reglementate (de furnizare şi distribuţie), accizele, contravaloarea certificatelor verzi, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă şi TVA, adaosuri obligatorii pentru toţi furnizorii, care umflă factura consumatorului final, de la poarta centralei până la priză, de trei ori. În prezent, pentru consumatorii casnici abonaţi ai Electrica, de pildă, asta înseamnă, în medie, de la 165 lei (preţ de pornire) până la peste 463 de lei pentru un Megawatt oră (cu toate adaosurile), adică 0,463 lei pentru un kilowatt oră, aşa cum apare pe factură.

Discret, preţul creştea

Tarifele vor fi cu totul altele din ianuarie, mult mai mari, după cum avertizează surse din sistemul energetic, iar informaţia este întărită şi de faptul că agenţii economici au primit deja notificări legate de noile preţuri.

Compania Oradea Transport Local, de pildă, s-a trezit cu o notificare din partea furnizorului de energie electrică care a denunţat contractul înainte cu 7 luni de expirarea acestuia. "Preţurile au explodat pe piaţa energiei şi furnizorul nu mai putea livra energia electrică la tarifele negociate anul trecut. A trebuit să organizăm o nouă licitaţie, la care toţi furnizorii au venit cu tarife mărite. Din 1 septembrie, plătim energia electrică la un preţ mai mare cu 54% decât anul trecut", spune managerul OTL, Viorel Pop.

Aceeaşi problemă a întâmpinat-o inclusiv Primăria Oradea, unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din oraş. "Avem creşteri destul de serioase la cheltuielile de energie electrică. Vechiul preţ de furnizare a fost 153 lei/Megawatt oră. În urma licitaţiei, avem 224 lei/Megawatt oră. Este o creştere mare, dar consider că este un preţ, totuşi, bun. Noi am trimis invitaţii către toate companiile mari din zona de electricitate. A fost un gest care a contat, şi au venit cu preţuri bune. Oricum, diferenţa este mare. În total, oraşul avea cheltuieli de 5 milioane euro cu energia electrică, inclusiv OTL, celelalte companii locale, spitale... Acum sunt între 6,5 şi 7 milioane euro. Situaţia nu este una locală, e o problemă naţională. Dar noi ne-am rezervat dreptul de a organiza o nouă licitaţie", spune primarul Ilie Bolojan.

La negocieri

După ce, în 2016, pentru a-şi apăra poziţia dominantă în faţa concurenţei, Electrica a redus tarifele şi a încheiat contracte cu preţuri garantate pentru o perioadă de 2 ani, acum şi-a anunţat clienţii non-casnici cu contracte în prag de expirare să se prezinte pentru negocierea altelor noi, în care tariful energiei electrice este cu mult mai mare şi e garantat doar pentru un singur an. "Vă rugăm să păstraţi confidenţialitatea datelor şi informaţiilor cuprinse în prezenta ofertă, indiferent de rezultatul negocierilor", au scris reprezentanţii Electrica în notificare.

Nici nu e de mirare, căci creşterea este îngrijorătoare. Pentru un client Business Stabil 30 Garantat, de pildă, în 2016, tariful de furnizare a energiei electrice era de 365 lei, din care energia activă reprezenta 165 lei. Acum, însă, pentru aceeaşi firmă şi acelaşi sistem de tarifare, energia activă a fost oferită la 350 lei şi negociată la 337 lei, ridicând astfel preţul final de furnizare la 524 lei, adică mai scump cu o treime.

La ce se pot aştepta consumatorii casnici? Dacă furnizorii de electricitate nu vorbesc despre tarifele pe care le vor practica anul viitor pentru consumatorii casnici, specialiştii consultaţi de BIHOREANUL apreciază că acestea vor fi comparabile cu cele ofertate agenţilor economici. "Calculaţi-vă o creştere de 120% la energia activă şi aproximativ 30% la tariful întreg de energie", spune sursa citată.

Pregătiţi-vă, deci, să intraţi în noul an aşa cum cere tradiţia: cu bani în buzunar. Nu neapărat ca să vă meargă bine, ci să aveţi cu ce vă plăti curentul...