Momente emoţionante miercuri seară în Vama Borş, unde după mai bine de o oră de aşteptare a unui "comitet de primire" organizat de membrii Asociaţiei Oradea Civică, o mică parte dintre românii care muncesc şi trăiesc prin Europa a ajuns în ţară, pentru a participa la mitingul de protest împotriva PSD, programat pe vineri în faţa Guvernului.

În ciuda oboselii acumulate în 2-3 zile petrecute pe drumuri, "căpşunarii" sosiţi cu maşini stick-uite şi împodobite cu steaguri tricolore au vrut să îşi arate legăturile cu fraţii lor români rămaşi în ţară, unii dintre ei chiar îmbrăţişându-i, în lacrimi, pe orădenii care i-au primit.

"Noi, Poporul, vrem!"

Aproximativ 30-40 de membri ai Asociaţiei Oradea Civică, dar şi simpli orădeni care până acum nu s-au implicat în demonstraţii anti-PSD, au fost prezenţi miercuri seară în Vama Borş, unde era aşteptată o parte din coloana de maşini pornită luni din Marea Britanie.

Echipaţi în tricouri negre, inscripţionate cu dezideratul "Fără penali în funcţii publice" scris cu alb între alegorice bare penitenciare, civicii au desfăşurat recuzita din care nu au lipsit clasicele "Jos PSD", "PSD, Ciuma Roşie", "PSD distruge România. Acţionăm în legitimă apărare", "PSD nu e partid de stânga, este Grup Infracţional Organizat".

O noutate a fost o serie de bannere mai mici pe care scria "Noi, Poporul, vrem", urmând pe fiecare câte un comandament, numerotat la fel ca poruncile din Biblie: "Judecarea corupţilor cu termene la 1 săptămână", "Nicio eliberare înainte de termen dacă nu e plătit prejudiciul", "Reprezentarea corectă a Românilor din Diaspora în Parlament", "Fără condamnaţi în funcţii publice", "Demisia Guvernului marionetă Dăncilă", "Alegeri anticipate sau desfiinţarea Comisiei Iordache, care legalizează corupţia", "Stoparea legilor pentru corupţi", "Confiscarea extinsă a corupţilor condamnaţi", "Aplicarea deciziei Poporului – 300 de parlamentari".

"Prea multă minciună şi hoţie"

Între orădenii care au ţinut să fie prezenţi pentru a-i saluta pe românii din Diaspora s-au numărat şi membrii unei tinere familii (foto), sosite cu tot cu fetiţa de nici 3 ani, care au spus că sunt hotărâţi să participe şi ei la mitingul anti-PSD de vineri.

"Vrem să mergem, vrem o schimbare. E prea multă minciună în ţara asta, prea multă hoţie, ţara asta merge în jos cu viteză, se prăbuşeşte!", a spus bărbatul în vârstă de 28 de ani. "O să mergem cu fetiţa, am mai dus-o anul trecut în concediu, o să ne descurcăm şi acum până la Bucureşti", a adăugat omul.

La un moment dat, în mijlocul orădenilor a sosit şi cunoscutul jurnalist freelancer Mălin Bot, care a transmis live pe pagina sa de Facebook, îndemnând şi românii din ţară să participe la mitingul din Piaţa Victoriei. "Când nişte tâlhari îţi intră în casă, când îţi fură tot ce ai în casă, tu acţionezi în legitimă apărare. Toţi oamenii cinstiţi, toţi cei în afara sistemului Ciumei Roşii, ne unim pe 10 august în Piaţa Victoriei. Este nevoie de o unire, mai ales în anul Centenarului", a spus, între altele, jurnalistul, în timp ce pe lângă grupul de orădeni treceau numeroase maşini ai căror şoferi claxonau şi făceau semne de aprobare a protestatarilor.

Ce trebuie schimbat? "Tot!"

"Comitetului de primire" i s-au alăturat şi doi fraţi, originari din Baia Mare, ajunşi din nordul Londrei înaintea coloanei. Unul dintre ei, proiectant în construcţii, a spus că în orăşelul unde s-a stabilit, Hatfield, "în urmă cu 5 ani dacă erau 100 de români, acum sunt cam 3.000", adăugând că asta s-a întâmplat din cauza felului în care e condusă România.

"Am pornit luni din Londra, pe feribot era plin de maşini cu români, cu steaguri tricolore, cu stickere de anunţare a mitingului Diasporei din 10 august. Eu am un BMW, dar pentru drumul ăsta mi-am cumpărat un Duster. Uitaţi, are numai 2.200 de kilometri la bord. De două zile suntem pe drumuri, am şi dormit tot în maşină. Coloana vine încet, sunt şi oameni mai în vârstă, conduc mai încet, şi oricum nu puteam veni sute de maşini în coloană neîntreruptă", a spus bărbatul, care a povestit reporterilor că soţia şi fetiţa sa au rămas la Hatfield, dar el a venit special pentru protestul anti-PSD.

Cu el a venit şi unul dintre cei doi fraţi, tenorul Ioan Hotea. "Uite, încă un cerşetor, mai cunoscut în Europa decât în România", a zis tânărul, arătându-şi fratele, fost angajat la Opera din Bucureşti, cu un salariu de 1.700 de lei, dar stabilit de trei ani la Frankfurt. "În ţara asta e prea multă şmecherie. Dacă s-ar lua sistemul din UK, să-l implementeze aici, jumătate din birocraţi ar trebui să plece acasă", a mai spus bărbatul, vorbind despre "sufocarea" României de către cei aflaţi la conducere. Ce ar trebui schimbat? "Tot!", a spus el fără ezitare.

Lacrimi de bucurie

Puţin după ora 21.30, când deja s-a lăsat întunericul, prin Vama Borş au început să intre primele maşini, cam 12-15 la număr, cu "căpşunari", de fapt români de toate profesiile şi vârstele, din toate colţurile ţării, siliţi de politicieni să îşi caute traiul în alte ţări, civilizate, unde simt că demnitatea nu le este călcată în picioare chiar dacă sunt, în fond, nişte străini din Estul Europei.

Dintr-un Audi A6 din Marea Britanie, de pildă, a coborât un cuplu (foto), femeia izbucnind pur şi simplu în plâns de îndată ce a pus ambele picioare jos. În momentul în care doi jurnalişti s-au îndreptat spre ea, i-a îmbrăţişat şi a spus, plângând în hohote, că este foarte bucuroasă că a ajuns acasă.

"Pe cei doi copii ni i-am trimis acasă acum două săptămâni, cu low-cost-ul. Low-cost de 500 de lire... Noi am venit acum, cu maşina", a spus Ramona Popescu. Îmbrăcată atât ea, cât şi soţul ei, Radu, cu tricouri bleu pe care scria "Diaspora Europeană vine acasă", femeia a spus că "România trebuie să se trezească, pentru că altfel moare fără să-şi dea seama".

Ea originară din Craiova şi responsabilă cu organizarea mesei de dimineaţă la un hotel de 5 stele din Blackpool (lângă Liverpool), el self-employed (adică cu propria afacere) după ce a schimbat cinci meserii, cei doi au afirmat că au considerat de datoria lor să participe la protestul anti-PSD. "Nu poţi sta degeaba, să nu faci nimic, când vezi ce fac aceşti politicieni cu ţara asta, care este a noastră, a tuturor", a mai spus Ramona Popescu.

Împrăştiaţi prin Europa

Dintr-o altă maşină, tot din Anglia, a coborât un bărbat de circa 50 de ani în cârjă (foto), dar cu tricolorul României.

Refuzând să dea interviuri televiziunilor, cu argumentul că ascund adevărul şi chiar mai rău, "fac din negru alb şi invers", omul a spus, la rându-i, că apreciază participarea la protestul de vineri drept "o datorie de român".

Pe plafoniera unui Audi din faţa sa, un alt român, originar din Târgu Mureş şi stabilit în Luxemburg, a strigat la o portavoce "Ne pasă, ne pasă de acasă!", "Jos corupţia!", "Nu ne vindem ţara!" şi "Diaspora e România!". "Am familia împrăştiată prin toată Europa din cauza ăstora (n.r. – PSD), o parte au rămas în ţară. Vrem să fie şi România o ţară civilizată, unde cetăţenii să nu mai fie batjocoriţi, minţiţi, manipulaţi, cumpăraţi cu câţiva lei pe care oricum politicienii li-i iau apoi însutit înapoi", a spus bărbatul.

"Scrieţi că-s cerşetor"

"De cinci ani am plecat în UK, tot PSD-ul era şi atunci la putere", a spus şi Dragoş Pădurariu, târgoviştean stabilit într-un orăşel din Scoţia. "L-am adus şi pe fiul meu, de 28 de ani, numai soţia încă mai este în ţară", a spus bărbatul. Întrebat cu se ocupă, a răspuns cu ironie: "Scrieţi că-s cerşetor. Cerşetor de 4.000 de lire pe lună, atâta câştig ca şofer pe autocamioane grele", trimiterea fiind clară la acuzele, proferate inclusiv de o intelectuală pro-PSD, cum că în Diaspora ar fi numai "lumpenproletariat, curve şi cerşetori", astfel că protestul lor împotriva partidului de guvernământ ar fi nesemnificativ şi ridicol.

"Eu sunt din Bacău, am 50 de ani, sunt designer în industria lemnului. Am lucrat şi am trăit în Grecia 19 ani, de 7 ani sunt în Marea Britanie. Am venit acum în ţară pentru că vreau să fiu la Bucureşti, vreau să ne audă cei din Guvern, cu Dragnea în frunte, că vrem să plece, să nu mai auzim de ei", a spus un alt bărbat, Maricel Antuca, originar din Bacău. Zeci de poveşti, majoritatea nespuse decât cel mult pe Facebook, ale unei foarte mici părţi din România obligată să-şi caute împlinirile în afara hotarelor ţării...