Oradea liberă!

Cu ocazia primului Centenar de la eliberarea Oradiei de sub bolşevismul maghiar şi alipirea oraşului la România Mare se anunţă manifestări de o amploare fără precedent. La 100 de ani de la frământatul aprilie 1919, BIHOREANUL oferă o rememorare a epocii în care Oradea era terorizată de regimul comunist al lui Kun Bela, prin intermediul unui supliment intitulat "Oradea Mare" şi cu informaţii inedite din presa vremii, ce relata în detaliu momentele premergătoare descinderii Armatei Române şi felul în care primarul Rimler Karoly i-a predat în pace generalului Traian Moşoiu cheia oraşului.

Dreptate amară

Verdict final în cazul copilei de 14 ani care a fost "vrăjită" de tânărul pe care-l iubea ca să facă sex cu el şi cu încă 6 amici în cimitirul evreiesc din Valea lui Mihai. După un proces dezbătut în şedinţă nepublică, cei 7 tineri judecaţi pentru act sexual cu o minoră, iar unul şi pentru pornografie infantilă, au fost condamnaţi cu blândeţe de Tribunalul Bihor, care a şi suspendat executarea pedepselor pentru 6 din ei.

Judeţ în pagubă

Judeţul a pierdut un proces de milioane intentat firmei Selina, pentru terenurile fostelor cazărmi pe care aceasta n-a ridicat blocurile promise în vremea preşedintelui Alexandru Kiss. Deşi n-a construit cele 4.000 de locuinţe sociale trâmbiţate în 2006, firma rămâne cu terenurile deoarece, la 4 ani după declanşarea procesului şi după 29 şedinţe de judecată, Tribunalul Bihor a constatat că acţiunea CJ a fost... tardivă.

Norocel la Suzuki

O maşină de teren moştenită de Primărie de la o orădeancă a ajuns în proprietatea familiei directorului adjunct al Direcţiei Patrimoniu, Cristian Popescu. Intrat în proprietatea municipalităţii în vara anului 2017 cu un preţ de 14.500 euro, autoturismul Suzuki 4x4 a fost vândut cu 4.800 euro printr-o licitaţie anunţată în perioada Sărbătorilor.

Haita Raksi

Un cuplu din Salonta îngrijeşte peste 180 de câini abandonaţi, într-un adăpost privat amenajat la marginea oraşului. Din dragoste pentru necuvântătoare, soţii Maria şi Ferenc Raksi trăiesc chiar în mijlocul câinilor, improvizându-şi o locuinţă în incinta adăpostului, ca să fie cât mai aproape de patrupede şi să le poată îngriji.

Turistul şef

Consiliul Judeţean ascunde deplasări pe care preşedintele Pásztor Sándor le face fără a le motiva. Prins de BIHOREANUL că pleacă frecvent în Ungaria şi în Secuime, în delegaţii pe cât de oficiale, pe tot atât de conspirate, Pásztor susţine că nu îşi declară vizitele  "sponsorizate" de gazde, chiar dacă în realitate foloseşte maşina şi şoferul instituţiei.

Lecţia de iertare

Tânăra care a încercat să ardă steagul Ungariei de pe sediul UDMR Bihor a scăpat de acuzaţii. Procuroarea a apreciat că studenta nu a vrut să incite la ură interetnică, nu a distrus drapelul şi nici nu a pus în pericol pe nimeni, e la începutul vieţii, fără antecedente, iar urmările faptelor au o "gravitate redusă", neexistând "interes public în cercetarea" lor.

Sărbătoarea artelor

Nu vă faceţi planuri de plecare pentru mijloc de iunie! Ajuns la ediţia a patra, Festivalul European Music Open se anunţă mai spectaculos ca oricând. În program au fost incluse evenimente de prim rang, între care o expoziţie adusă la Oradea de "Grigorescu" din Taiwan, "Requiemul" lui Mozart interpretat de muzicieni din Viena, teatru cu Marcel Iureş şi Florin Piersic jr. şi un spectacol cu balerini din Slovenia, coordonaţi de un coregraf născut la Beiuş.

Ultima zi

Cum a preluat primarul Rimler Károly conducerea Oradiei de la bolşevicii lui Kun Béla în 19 aprilie 1919, pentru a o preda a doua zi generalului Traian Moşoiu. Ziariştii vremii l-au urmărit pas cu pas pe edil şi au descris ultimele ore ale terorii în oraşul devenit câmp de luptă între "roşiii" bolşevici şi "albii" din vechea administraţie maghiară.

ORADEA MARE:

"Trăiască România Mare!"

Oraşul Oradea marchează 100 de ani de la ruperea de Imperiul Austro-Ungar şi alipirea la România Mare. Din 12 octombrie 1918 şi până în 20 aprilie 1919, Oradea a trecut prin luni grele de suspans, intrigi, violenţe şi chiar o dictatură comunistă, până să devină parte oficială a Regatului României.

Primăvara întregirii

Acum fix 100 de ani, Oradea huruia de sunetele bocancilor soldaţilor români şi de zgomotul tehnicii militare. Pe 20 aprilie 1919, în zi de Paşte, Armata Română intra în premieră în Oradea, ducând integrarea oraşului în România Mare înainte cu un pas.