Politicieni de 2 bani

Puşi să gândească un proiect de 9,5 milioane euro pentru modernizarea sistemului sanitar al judeţului, aleşii bihorenilor au dat-o-n bară! În loc să conlucreze pentru realizarea obiectivelor din proiectul strategic al Bihorului, şi anume crearea unor centre medicale de urgenţă în Padiş şi Stâna de Vale, a unui sistem de telemedicină şi dotarea cu echipamente moderne a Centrului Oncologic, pentru care banii europeni erau ca şi "puşi deoparte", reprezentanţii puterii şi ai opoziţiei din Consiliul Judeţean s-au ţinut de circ ieftin, până când proiectul a eşuat.

Lupta cu porcăria

Dezbaterea despre reautorizarea fermei de porci s-a lăsat cu scandal: în frunte cu viceprimarul Florin Birta, orădenii au acuzat Agenţia de Mediu că ţine partea Nutripork şi au cerut o nouă întâlnire, cu oficiali de la Bucureşti. În timp ce orădenii ameninţă cu un boicot dacă nu se va ţine cont şi de părerea lor la eliberarea noii autorizaţii de mediu, pe încă 10 ani, BIHOREANUL vă prezintă soluţiile impuse la nivel european pentru ca fermele de porci să nu polueze oamenii.

Bolojan, ia-o încet!

Majorarea impozitelor şi a taxelor orădenilor ar putea fi anulată dat fiind faptul că Primăria nu a respectat procedura legală privind dezbaterea lor. Prefectura cere municipalităţii să clarifice modul în care a respectat Legea transparenţei decizionale, în condiţiile în care majorarea a fost anunţată chiar în ziua dezbaterii publice a noilor taxe, solicitând reluarea procesului de creştere a birurilor.

Beline de Bihor

După modelul Belina, sute de bihoreni s-au înstăpânit fraudulos pe porţiuni ale cursurilor de apă. Prin mutarea albiilor dintr-o carte funciară în alta, prin hotărâri nelegale ale consiliilor locale şi prin tranzacţii oneroase, diverse persoane fizice şi firme au devenit proprietari pe cursuri hidrografice care, conform Legii Apelor, aparţin statului.

Justiţie cu două feţe

După ce au vrut-o condamnată, procurorii solicită Curţii de Apel Oradea să respingă acuzele în procesul de malpraxis deschis doctoriţei Georgeta Călinescu. Instanţa urmează să pronunţe verdictul final în procesul medicului inculpat pentru ucidere din culpă în cazul Patriciei Aktaa, fetiţa de 5 ani care a murit în spital din cauza unei infecţii digestive.

"Pogromul" de la Oradea

Cel mai mare congres studenţesc organizat vreodată în Oradea s-a transformat, în urmă cu nouă decenii, într-o manifestare cu accente anti-evreieşti. Pe 5 decembrie 1927, după o provocare de care nu par să fi fost străine grupuri de evrei, comunişti şi maghiari, în centrul Oradiei au avut loc violenţe soldate cu răniţi, dar şi vandalizarea întregului centru istoric, fiind distruse numeroase magazine, sinagogi şi locuinţe evreieşti.

Vacanţă cu de toate

Oraşele din estul Ungariei îmbie turiştii români cu băi termale şi festivaluri de tot felul. Aflată la 125 kilometri de Oradea, Orosháza ademeneşte bihorenii cu pachete wellness la preţuri accesibile, iar urbea vecină, Gyomaendrőd, a atras chiar zilele trecute zeci de români la Festivalul Pomana Porcului şi Festivalul Pălincii Böllér.

Crăciun în Cetate  

De săptămâna trecută, odată cu debutul ediţiei 2017 a Târgului de Crăciun, Piaţa Unirii a devenit cartierul general al lui Moş Crăciun. Pe parcursul lunii decembrie, în piaţa centrală – pusă în evidenţă de mii de luminiţe şi "mobilată" cu o roată uriaşă de parc de distracţii, un patinoar şi un glob imens – vor cânta orădenilor colindători de seamă, precum Narcisa Suciu, Nicola, Boney M şi Ştefan Bănică jr. Piaţa Unirii nu este, însă, singura atracţie de sezon. Orădenii sunt chemaţi şi în Cetate, la un târg cu bunătăţi tradiţionale şi vinuri, la cina porcului, ateliere creative şi, fireşte, corinde.

ORADEA NOASTRĂ:

Lecţia de reciclare  

Pe lângă matematică, istorie, engleză şi alte discipline, tot mai mulţi elevi orădeni învaţă o altă lecţie importantă: colectarea selectivă a deşeurilor. Constrânşi să se încadreze într-un buget fix, directorii de şcoli caută să reducă cheltuielile, aşa dându-şi seama unii dintre ei că facturile pentru salubritate pot fi reduse dacă în loc să arunce de-a valma deşeurile, elevii şi profesorii le pregătesc pentru reciclare. În ultima lună, patru şcoli orădene au cerut operatorului licenţiat RER Ecologic Service să le suplimenteze numărul containerelor galbene, pentru colectarea materialelor refolosibile.

Preşedinta filialei Uniunii Artiştilor Plastici, Vioara Bara, vrea să "dezmorţească" artiştii:
"Trebuie să-i învăţăm pe orădeni să ne iubească"

În galeria pe care o deţine în corpul C al Cetăţii, Uniunea Artiştilor Plastici Oradea a vernisat recent Salonul Anual de Artă, în care sunt expuse lucrări de pictură, grafică şi sculptură realizate de 53 de artişti orădeni. A fost primul Salon organizat de noua preşedintă a UAP Oradea, Vioara Bara, reputată pictoriţă şi scenografă a Teatrului Regina Maria. Bucuroasă că a reuşit să reunească în expoziţie jumătate din membrii Uniunii, artista vrea ca de acum înainte orădenii să audă mai des despre artiştii propriului oraş. "Trebuie să devenim mai vizibili, este vina noastră că până acum nu am fost", admite pictoriţa într-un interviu.