Bolojan cel absent

Primarul Ilie Bolojan s-a rupt de problemele curente ale oraşului, motivând că e nevoit să facă multe drumuri în încercarea de a le rezolva... pe cele majore.

Ales preşedinte executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, dar şi prim-vicepreşedinte al PNL, în 2017 edilul a fost plecat din Oradea un sfert de an, adunând 99 zile de delegaţii în ţară şi străinătate şi deconturi de 15.000 euro, cele mai multe deplasări fiind la diverse ministere şi autorităţi din Capitală.

DNA la control!

După ce anul trecut au trimis mai puţine dosare în judecată, procurorii anticorupţie din Oradea vor fi "anchetaţi" de o echipă de la Bucureşti.

Încetarea colaborării cu SRI, dezincriminarea de către CCR a unor fapte de corupţie, tăcerea unor instituţii care nu-i trimit sesizări, împuţinarea procurorilor şi controversele asupra fostului şef al serviciului teritorial, Ciprian Man, au "subţiat" sensibil bilanţul DNA Oradea pe anul 2017.

Poftea să ucidă

Procurorii l-au trimis în judecată pe orădeanul care astă-toamnă şi-a ucis prietenul cu ciocanul, cerând să fie închis, dar şi obligat la tratament psihiatric.

Anchetatorii susţin că victima lui Sorin Rogia, Radu Bogdan, n-a avut nicio şansă de scăpare: criminalul era chitit să omoare cu orice preţ în  ziua aceea şi l-a ales drept ţintă, alegând cu grijă arma şi locul unde să-l lichideze.

Orădeni în budă!

2.000 de orădeni vor fi supraimpozitaţi cu 50% fiindcă nu şi-au racordat casele la canalizare.

Proprietarii imobilelor notificate de Primărie, printre care se numără VIP-uri precum preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, afaceristul Călin Raita, directorul economic al Camerei de Comerţ, Mina Giurea, sau avocatul Lazăr Cutuş, pot scăpa de suprataxare doar dovedind că s-au racordat la reţea.

Sorbonel "repatriat"

Scăpat din arest, unde ajunsese după isprăvi comise ca preşedinte al CAS Bucureşti, orădeanul Lucian Bara s-a întors la catedra rezervată de Facultatea de Protecţia Mediului.

Acuzat de DNA că a fraudat bugetul asigurărilor de sănătate cu peste 3 milioane euro, fiul fostului decan Vasile Bara a revenit în faţa studenţilor doar pe hârtie, în realitate chiulind cu tupeu de la singurul curs pe care trebuia să-l ţină.

Aventurieri în eter

Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un "sport" aparte, care le-a permis să iniţieze şi să păstreze legături inclusiv cu CIA şi centrul spaţial al NASA.

Prin intermediul frecvenţelor dedicate lor, radioamatorii orădenii se conectează cu alţi pasionaţi din lumea largă folosind "nume de cod", relaţiile de acest fel fiind atent urmărite în vremea regimului comunist.

Drum de fier

Odată cu mecanizarea, revoluţia industrială a adus în Bihor, cu un secol şi jumătate în urmă, trenurile şi transportul public de masă.

Bihorul este străbătut de o reţea de căi ferate dezvoltată, pe care circulau zilnic mii de oameni chiar şi până în comunele de la marginea judeţului, dar aceasta riscă să fie redusă drastic deoarece în ultimele trei decenii a fost lăsată pradă ruginii.

ORADEA NOASTRĂ

Oradea sufocantă  

Vi se pare că aerul pe care îl respiraţi pe străzile Oradiei adeseori vă îneacă? Cel mai probabil nu este o simplă impresie!

Datele culese de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor arată că în ultimele două luni aerul oraşului a fost foarte poluat, îndeosebi în zona centrală. De vină, spun specialiştii, sunt atât condiţiile meteorologice, mai precis norii care nu permit dispersia pulberilor în atmosferă, cât şi maşinile din trafic, tot mai multe...

e-Profa

Clopoţelul sună, începe ora de română. Elevii se aşază în bănci, îşi scot telefoanele mobile, pornesc conexiunea la internet şi încep să rezolve exerciţii de gramatică.

Nu este o scenă imaginată, ci una adesea întâlnită la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna din Oradea. Profesoara Mirela Tanc ştie că elevii de astăzi au nevoie de metode didactice moderne, aşa că la orele ei scrisul la tablă se îmbină cu lecţiile online.

Pentru eforturile şi rezultatele sale, gigantul IT Microsoft a numit-o cea mai eficientă profesoară din Europa Centrală de Est, a fost de două ori nominalizată la "Oscarul" dascălilor, iar recent a fost numită unul dintre cei mai inovativi 9 profesori din lume.

TIMP LIBER
Cavalerii din Cetate 

"Voia Domnului!". Aşa s-ar traduce "Deus vult", strigătul de luptă din cruciade, dar e şi denumirea unei asociaţii din Oradea care vrea să atragă localnicii şi turiştii în Cetate organizând activităţi cu specific.

Deocamdată, "cavalerii" aşteaptă vizitatorii cu scurte lecţii despre istoria Ordinului Templierilor, jonglerii cu foc, ateliere de ţesut, "războaie" din viitor şi jocuri de societate, însă pentru la vară pregătesc şi scenete medievale.