Primarul turnător

Dezvăluire şoc: edilul liberal al Aleşdului, Ioan Todoca, a fost colaborator al Securităţii, dar a ţinut ascuns acest lucru inclusiv faţă de prietenii din partid. BIHOREANUL prezintă, în exclusivitate, cum a fost racolat Todoca de poliţia politică a regimului comunist, cum şi-a turnat un subaltern de la atelierul de mecanică unde era şef, dar şi cum îşi găseşte scuze edilul acum, spunând că a fost victima şantajului unui securist, Teodor Boto, care azi trăieşte "baricadat" într-o vilă din Gheghie, pe care şi-o apără... cu puşca.

Maestrul cuţitelor

Un orădean are o îndeletnicire "tăioasă": face cuţite unicat, care ajung în colecţiile unor pasionaţi din Franţa, Anglia şi chiar Australia. De mai mulţi ani, fostul ziarist Harris Wallmen nu se dedică doar sportului, el fiind antrenorul lotului naţional de karate kyokushin, ci fabrică în propriul atelier cuţite deosebite, cu mânere exotice din os de girafă şi corn de bivol african.

Lecţia de afaceri

Piaţa bihoreană de produse şi servicii este invadată de firmele maghiare. Numai în anul care a trecut, Agenţia din Oradea a Casei de Comerţ din Ungaria a intermediat pentru companiile din ţara vecină afaceri de peste 3 milioane euro în Bihor, dar ea ajută totodată şi firmele româneşti să intre pe piaţa maghiară.

Terapie de şoc

Diminuările salariale dictate de municipalitatea orădeană au provocat reacţii în lanţ: Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD Bihor, şi subalternii săi şi-au scris demisiile. Valul de demisii de la UPU-SMURD Bihor l-a luat prin surprindere pe managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, care s-a arătat dispus să-i cedeze lui Borcea propria funcţie, dar şi pe primarul Ilie Bolojan, care s-a întâlnit sâmbătă cu şeful urgentiştilor, promiţând constituirea unui fond special, pentru ca niciun salariu să nu scadă.

Băile în "fierbere"

Primăria Sînmartin va demara în toamnă cel mai mare program de investiţii de după Revoluţie, cu lucrări de peste 15 milioane euro în Băile Felix şi 1 Mai. Cofinanţate din fonduri europene, proiectele de relansare a turismului balneoclimateric bihorean cuprind lărgirea zonei pietonale a străzilor principale din cele două staţiuni, construcţia unei piste de alergare în jurul Felixului, a unei piste pentru biciclete până la Oradea, mutarea maşinilor în două parcări supraetajate şi reamenajarea craterului de la Betfia.

Stâlpii neputinţei

Un proiect strategic pentru care România a luat credit 25,7 milioane euro s-a înfundat lângă Oradea. Linia de interconectare energetică România-Ungaria, de care depinde siguranţa alimentării cu electricitate în Nord-Vestul ţării, nu poate fi finalizată pentru că Transelectrica n-a expropriat în Nojorid 5 terenuri pentru tot atâţi stâlpi de înaltă tensiune, după ce alţi mii au fost deja ridicaţi din Oradea până în Nădab.

Mortu-i de vină!

La patru ani după ultimul deces - al cincilea - în insula ucigaşă pusă pe DN79 la ieşirea din Gepiu spre Oradea, procurorii refuză să cerceteze "malpraxisul" drumarilor. Parchetul Salonta şi-a "îngropat" de două ori ancheta deschisă din oficiu pentru omor din culpă, iniţial fără nicio probă, apoi cu o expertiză care scoate doar victima vinovată, deşi o alta, dispusă de Tribunalul Bihor, indică şi responsabilitatea CNADNR.

Festival de poveste

Micuţii din Oradea au motive de bucurie. Trupa Arcadia organizează o nouă ediţie a Festivalului de Teatru pentru Copii, în cadrul căruia actori iscusiţi din ţară şi din Ungaria, alături de păpuşi simpatice, vor spune poveşti cu poveţe.
În cadrul evenimentului, copiii vor putea asista la un concert teatral şi participa la ateliere în care vor învăţa să caute comori şi să construiască zmeie.

ORADEA NOASTRĂ:

Reciclarea, etapa "bio"

De la 1 iunie, pentru 12.000 de orădeni, sistemul de colectare selectivă a deşeurilor se schimbă semnificativ. Ei nu vor mai arunca resturile în două fracţii, uscată şi umedă, ci în trei!
Pentru a creşte cantităţile de deşeuri reciclate, Primăria şi RER Vest au decis să demareze un program pilot la 126 de asociaţii de proprietari din oraş, care presupune introducerea fracţiei biodegradabile. Toţi locuitorii din aceste asociaţii vor primi de la compania de salubritate un coş de plastic şi saci din hârtie reciclată, tocmai pentru colectarea resturilor care apoi vor deveni compost.

INTERVIU CU MIRCEA JACAN,
directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale:
"Nu poţi fi mândru că eşti bihorean, dacă nu-ţi plac obiceiurile bihorene"

Obiceiurile de la nunţi ori botezuri, dansurile şi muzica ce animau odinioară satele judeţului, precum şi meşteşugurile, cu ale lor secrete, sunt toate parte din "personalitatea" Bihorului. Toate sunt, însă, pe cale de dispariţie, dacă unele n-au pierit deja.
"În 10-20 de ani vom fi exact ca ţările occidentale, unde e mare ciudăţenie să vezi pe cineva făcând un obiect tradiţional", spune Mircea Jacan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor. Instituţia are tocmai rolul de a proteja aceste obiceiuri şi tradiţii, însă misiunea este tot mai grea. Meşteşugarii nu-şi mai găsesc nicăieri locul, iar cântecele populare nu mai sunt la modă...