Dublu sau nimic!

O companie a milionarului Viorel Micula plănuieşte să ridice în Piaţa Cetăţii un complex imobiliar fără egal, cu un turn de 19 etaje, de două ori mai înalt decât orice bloc din Oradea.
BIHOREANUL vă prezintă în exclusivitate proiectul ce prevede un ansamblu comercial şi locativ cu blocuri de 19, 16 şi 13 etaje, fiecare cu parcări subterane pe două niveluri, cu piscină şi sute de apartamente, ce vor domina zona de la 67 metri altitudine, dar care a stârnit deja opoziţia vecinilor, speriaţi că mega-construcţiile îi vor lăsa fără lumină.

Acarul Păun

Dat pe mâna poliţiştilor după ce a fost prins cu 11 arbori lipsă în gestiune, un pădurar de la Ocolul Silvic Oradea susţine că i-a doborât "la ordinul" şefului. Cercetat disciplinar şi penal pentru o pagubă "umflată" de la 5.000 lei la 50.000 lei, pădurarul Florin Goron dă vina pe şeful Ocolului Silvic Oradea, Cornel Hulea, care l-ar fi pus, la fel ca în alte dăţi, să-i plătească datoriile în lemne de foc.

Jurcuţ rade tot!

Un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea din cauza unui speculant imobiliar care l-a "curăţat" de orice urmă de vegetaţie. Proprietăţile a trei orădeni şi o porţiune de câteva sute de metri din strada Pădurilor au fost acoperite de noroi după ce samsarul de terenuri Florian Jurcuţ a defrişat 1,5 hectare de deal ca să-l revândă pe parcele, pentru construcţia de case.

INTERVIUL BIHOREANULUI:
Antrenorul Cristian Achim: "Mă simt apreciat şi iubit în Oradea"

Dintre toţi cei care, miercurea trecută, au purtat în Arena Antonio Alexe tricouri cu inscripţia „Lion King” pentru a sărbători triumful înregistrat cu o seară înainte de CSM CSU Oradea în Liga Naţională de Baschet, cel mai expansiv a fost antrenorul Cristian Achim. A sărit, a scandat, a bătut toba galeriei şi s-a pozat cu toţi fanii care asistau la prezentarea trofeului.
Aflat de peste 8 ani la cârma echipei de baschet, un record în România, vâlceanul Cristi Achim a dezvăluit BIHOREANULUI care au fost planurile de anihilare a competitorilor de la Steaua, ce relaţie are cu fanii orădeni şi ce i-a spus primarul Ilie Bolojan după victorie.

Retro-mania

Din nostalgie şi pasiune, un grup de orădeni colecţionează maşini de epocă pentru a căror restaurare alocă resurse financiare şi de timp importante aşa încât la final să le poată scoate la paradă. În garajele retromobiliştilor din Oradea sunt îngrijite maşini americane, britanice, sovietice, italieneşti şi româneşti, unele de lux, cum ar fi Rolls Royce, iar altele valoroase prin vârsta lor aproape centenară.

Lunga vară fierbinte

Compania de Apă Oradea derulează în această vară un program ambiţios, în valoare de 10 milioane euro, pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare. Imediat după începerea vacanţei şcolare, traficul în oraş va fi îngreunat de zeci de şantiere deschise pentru înlocuirea unor magistrale de apă şi canalizare, din Piaţa Creangă până în Parcul Traian şi de pe strada Mihai Eminescu până pe strada Armatei Române.

Statul paralel

Judecătorul Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat fiindcă şi-a ascuns apartenenţa la masonerie, a fost promovat la... Guvern. Deşi riscă până la 2 ani de închisoare pentru fals în declaraţii, Galea a fost numit şef de cabinet al secretarului de stat din Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, PSD-ista orădeancă Lilla Debelka.

TIMP LIBER:
Vremea festivalurilor 

Seria evenimentelor atractive din Oradea ultimei perioade continuă şi săptămâna aceasta cu oferte bogate. Printre acestea, cea de-a VI-a ediţie a Zilelor Sfântului Ladislau, care se desfăşoară de-a lungul întregii săptămâni în Cetate şi propune momente atractive pentru copii, expoziţii, concerte, show-uri spectaculoase cu cai, tabere şi ateliere tradiţionale.
Un alt eveniment de neratat în weekend este prima ediţie a Festivalului Informal de Carte, ce promovează plăcerea cititului prin lansări de carte şi discuţii cu autorii, iar European Music Open oferă un regal de concerte simfonice, jazz, flamenco şi culminează cu Corul Madrigal Marin Constantin.

ORADEA NOASTRĂ:

Examenul reciclării

De două săptămâni, mii de orădeni trec printr-un test de ecologism. Cuprinşi în programul pilot gândit de Primărie şi RER Vest pentru îmbunătăţirea ratei de reciclare a oraşului, peste 6.000 de localnici au început să arunce separat biodeşeurile, adică resturile alimentare şi vegetale care pot fi transformate în compost. Până la finalul lunii, un număr egal de orădeni vor proceda la fel, după ce vor primi şi ei de la RER Vest recipientele necesare pentru colectarea deşeurilor "verzi".

Reciclare... verde

Un grădinar priceput ştie că, pentru a avea un colţ verde roditor, trebuie să ajute rădăcinile plantelor cu îngrăşământ. Iar cea mai ieftină şi ecologică variantă e să-şi facă propriul compost! Compostarea presupune descompunerea resturilor vegetale prin fermentare lentă, un procedeu defel complicat, care poate fi aplicat în orice curte...

Profesionist pe două roţi

La doar 19 ani, Raul Sînza este unul dintre cei mai buni ciclişti români, având în palmares zeci de medalii, majoritatea din aur, iar trei dintre ele i-au adus şi titlul de campion naţional. Din acest an, ciclistul este legitimat în echipa româno-italiană MsTina-Focus Cycling, al cărei scop e să-şi pregătească sportivii pentru Olimpiada de la Tokyo, din 2020. "Vreau să ajung cât mai sus, la nivel internaţional", mărturiseşte tânărul orădean.