Chef de Oradea

Un tânăr orădean care a renunţat la facultate în Olanda pentru a deveni ucenic în bucătării din Franţa, patria celei mai pretenţioase gastronomii, a câştigat en fanfare, la revenirea în ţară, show-ul "Chefi la cuţite". Carismatic, haios şi aprig, mezinul competiţiei televizate s-a acoperit de laude pentru preparate spectaculoase precum "Pavlova virgină", dar şi tradiţionalii ardei copţi cu gust de copilărie, făcându-i pe juraţi să exclame că a ajuns "mare".

Behind the scenes

Timp de o lună, Oradea a fost platou de filmare pentru noua producţie a regizorului Stuart McBratney, despre aventurile unei tinere scriitoare prin Europa. Aflaţi în oraş pentru a turna o parte din filmul "Don’t read this on a plane", actori din America, Germania şi Canada se declară cuceriţi de frumuseţile Oradiei.

Doctorie-n agonie!

Medicii de familie avertizează că bolile sistemului de sănătate i-au adus în prag de faliment şi chiar pe cale de dispariţie. Plătiţi sub asistenţii din ambulatorii şi spitale, sufocaţi de birocraţie şi sabotaţi în activitatea de consultaţii şi tratamente tocmai de către CAS, iar în final retraşi cu pensii de mizerie, medicii de familie au ajuns Cenuşăresele sistemului sanitar.

"Afumaţi" la Râpa

Protejaţi chiar de poliţiştii din comună, doi fraţi din Tinca au dus locuitorii coloniei de ţigani din zonă în pragul dependenţei de etnobotanice. Dovediţi de procurorii DIICOT după o anchetă sub acoperire, Valentin şi Florin Puşcău vor fi judecaţi pentru trafic de substanţe psihotrope, alături de salontanul Nagy Mark şi de orădeanul Ioan Frese, de la care anchetatorii cer confiscarea a peste 76.000 lei câştigaţi din stupefiante într-o jumătate de an.

Viaţă de câine

Peste 28.500 de câini înregistraţi oficial în Oradea împart doar 10 ţarcuri pentru plimbare, aflate într-o stare deplorabilă, care le pune sănătatea în pericol. Ameninţaţi cu amenzi pentru purtarea fără lesă a patrupedelor, orădenii vor să ceară Primăriei mai multe canise, un parc în care să le poată lăsa libere şi instituirea unui "test de sociabilitate", care le să le dea dreptul să-şi ia animalele cu ei în oraş.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Alina Silaghi, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Locală Oradea:
"Oradea este în continuare atractivă!"

Dacă Oradea ar fi o maşină, domeniul producţiei ar fi motorul. Trei parcuri industriale, 2,5 milioane euro vărsate bugetului local numai în 2017, un număr de 78 de companii, 5.757 de angajaţi şi zeci de locuri de muncă încă disponibile. Iar motorul acesta se pregăteşte de o creştere a cilindreei. "În prezent facem demersurile pentru înfiinţarea celui de-al patrulea parc industrial al oraşului, pe amplasamentul care va fi eliberat de fosta fermă Nutripork", spune directorul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, Alina Silaghi.
Absolvent de Ştiinţe Economice în Timişoara, expert contabil, consultant în afaceri, auditor financiar şi mediator, Alina Silaghi a renunţat anul trecut la propria firmă pentru a prelua conducerea parcurilor industriale din Oradea, după plecarea cu scandal a fostei directoare Delia Ungur. Şi nu regretă!

Livada cu ţepe

Firmă păgubită prin neglijenţa autorităţilor şi şmecheria unui topograf samsar de terenuri. După ce a cumpărat 20 de hectare şi a obţinut fonduri UE pentru înfiinţarea unei livezi, întreprinzătorii au aflat că nu pot folosi o parte din terenul situat în Lugaşu de Jos, străbătut de o magistrală de gaz care nu apare în acte.

Aventuri de vară

Dacă de obicei se lipesc prea uşor şi des de televizoare, calculatoare şi tablete, copiii sunt îndemnaţi ca în vacanţa mare să facă mişcare şi să înveţe lucruri noi.
În tabere urbane, copiii orădenilor vor putea participa vara aceasta la activităţi creative şi să înveţe jocuri sportive, dar şi să meargă în natură, ca să se joace de-a indienii şi să caute comori. Activităţile din oraş nu sunt exagerat de scumpe, dar taberele de aventură au preţuri piperate...