Luni, 22 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Iată care sunt subiectele noii ediţii:

Scurgeri din Poliţie

Scandal în Poliţia Bihor: conducerea Inspectoratului a ordonat o anchetă pentru că mii de documente interne au ajuns la o firmă din Oradea. După ce un fost angajat l-a reclamat pe patronul Delforest, Déli Emeric, că face evaziune cu lemn, dezvăluind BIHOREANULUI că pentru uscarea acestuia ardea planuri operative şi procese-verbale ale Poliţiei Rutiere, investigatorii au descoperit la sediul firmei saci cu acte confidenţiale, care trebuiau distruse după reguli extrem de stricte, nu "scăpate" în mâinile unor privaţi.

Vară pierdută

În plină vară, când ar trebui să profite de relaxarea traficului auto pe fondul concediilor, municipalitatea orădeană tărăgănează lucrările de infrastructură. Anunţate de luni de zile, lucrări precum construcţia pasajului pe sub Bulevardul Magheru ori amenajarea trecerii la nivel cu calea ferată din strada Uzinelor sunt amânate pentru sfârşitul verii, în vreme ce prelungirea drumului rapid şi reabilitarea Pieţei Ferdinand riscă să intre în întârziere.

Trânteală intelectuală

Se întâmplă şi la case mari: Revista Familia a măsluit un concurs ca să-şi reangajeze redactorul şef. Poetul Traian Ştef este unic "competitor" pentru funcţia din care abia s-a pensionat după ce, cu aprobarea Consiliului Judeţean, conducerea publicaţiei a impus condiţia unei vechimi de "cel puţin 5 ani în profesiunea de redactor şef la revista de cultură".

Transparenţă... soha!

UDMR primeşte fonduri de la buget pentru reprezentarea minorităţii maghiare, dar refuză să raporteze cum toacă banii publici. Deşi beneficiază de subvenţii de la stat şi principala sa activitate este politica, participând la fiecare scrutin şi promovându-şi membrii în funcţii şi demnităţi publice, UDMR Bihor pretinde că nu trebuie să dea socoteală fiindcă nu-i... partid.

A dat boala-n grâu!

Fermierii bihoreni se confruntă cu cea mai gravă infestare a grâului din ultimii 30 de ani. Ploile torenţiale din primăvară, urmate de caniculă, au provocat înmulţirea unei ciuperci periculoase, fuzarioza, din cauza căreia recoltele de grâu sunt şi la jumătate faţă de anul trecut, calitatea proastă făcându-le şi nevandabile.

INTERVIUL BIHOREANULUI:

Aurel Căuş, noul preşedinte al Senatului Universităţii din Oradea: "Sunt situaţii în care, la întrebarea dacă eşti coleg cu X, prefer să nu răspund"

Înainte de a intra în vacanţa de vară, universitarii orădeni şi-au ales un nou lider al Senatului. După demisia profesorului Sorin Curilă de la şefia forului academic, trei dintre membrii acestuia au concurat, lunea trecută, la alegerile pentru preşedinţia lui - Aurel Căuş, Ştefan Herchi şi Cornel Sabău, cel dintâi câştigând detaşat, cu 31 de voturi dintr-un total de 59.
Cadru didactic al Departamentului de Matematică şi Informatică din anul 1992 şi fost cancelar al Senatului între 2012-2016, conferenţiarul se bucură de o bună reputaţie în Universitate, iar alegerea sa poate însemna că Senatul îşi doreşte o împrospătare a instituţiei. Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, noul preşedinte explică de ce consideră necesară restructurarea Universităţii, dar şi cum ar putea aceasta să scape de plagiatori şi impostori.

TIMP LIBER

Gimnastică pe cai

Amatorii de echitaţie şi în general de adrenalină pot învăţa acrobaţii ecvestre la doi paşi de Oradea. Lecţiile de călărie acrobatică sunt oferite de un club de echitaţie unic în Bihor, înfiinţat de singurii antrenori acreditaţi din judeţ şi la care activează cinci sportive cu performanţe remarcabile la concursurile de acest fel organizate în ţară.

Poeziile Cetăţii

În premieră, curtea Palatului Princiar din Cetatea Oradiei va fi, la finalul acestei săptămâni, o casă a artei. Aici va avea loc prima ediţie a festivalului Citadel Delivery, care programează evenimente de tip "slam poetry", în cadrul cărora tineri poeţi, şi nu numai, recită într-un spaţiu nonformal propriile creaţii sau pe ale altora, dar şi ateliere de improvizaţie de teatru şi proiecţii de filme.
Pe parcursul festivalului, orădenii vor fi provocaţi să-şi scoată creativitatea la iveală şi chiar să scrie, la rându-le, versuri...