PSD a dat, PSD a luat...

Panică între bugetari: instituţiile din subordinea Guvernului primesc chiar de la ministrul Finanţelor vestea că nu mai sunt bani pentru salarii pe tot anul.

Conducerea Casei Judeţene de Pensii Bihor a fost avertizată printr-o adresă semnată de Eugen Teodorovici că la rectificarea bugetară nu va primi fonduri pentru plata integrală a salariilor, aşa că funcţionarilor fie li se vor diminua veniturile lună de lună, fie vor fi trimişi prin rotaţie în concedii forţate, fără plată.

Lovitură în bloc!

Botezată "Ordonanţa Lăcomiei", OUG 114/2018 lăcomeşte la banii orădenilor înscrişi în programul de reabilitare termică a blocurilor.

Viceprimarul Mircea Mălan încearcă să convingă proprietarii din cele 47 de blocuri incluse în program să nu renunţe la reabilitare după majorarea cu 57% a manoperei în construcţii, care le-a provocat costuri în plus între 1.000 şi 2.500 lei pe fiecare apartament.

Cursa pentru Europa

Cu ce argumente şi metode vânează politicienii voturile bihorenilor la alegerile pentru Parlamentul European şi la Referendumul pentru Justiţie din 26 mai.

Partidele fac campanie mai ales la sate, unde PSD susţine că oamenii vor „modificarea legilor justiţiei”, UDMR promite fonduri UE „pentru comunităţile maghiare”, iar PNL şi Alianţa 2020 pentru modernizarea infrastructurii, în Oradea programând acţiuni doar opoziţia: liberalii un miting, iar USR-PLUS un... tur ciclist.

Hai, OTL!

Orădenii reclamă că de sărbători aşteaptă în staţii chiar şi 20 de minute, pentru că garniturile de tramvaie au fost rărite din motive de economie.

Conducerea OTL vrea să îmbunătăţească serviciile prin investiţii de 55 milioane euro în achiziţia de vehicule, precum şi prin implementarea, în premieră naţională, a unei aplicaţii prin care călătorii să poată verifica pe telefoane locul în care se află tramvaiele şi autobuzele şi timpul în care vor ajunge în staţii.

Sănătate peste poate

Un orădean a fost somat de ANAF să achite contribuţii de asigurări sociale de sănătate în valoare de 348 lei pentru un venit de 624 lei.

În timp ce amnistia fiscală promisă de ministrul Finanţelor e încă în discuţii, 14.865 bihoreni au fost somaţi în ultimele două luni să achite contribuţii pentru anul 2015, iar alţi 6.800 pentru 2016, unii chiar şi de 20 ori mai mult decât au câştigat.

În paza Domnului

Parcurile Oradiei sunt vandalizate constant din cauză că Primăria, ca să facă economii, preferă să plătească reparaţiile decât paza.

În lipsa agenţilor de pază, vandalii au dat foc beciului capelei din parcul Olosig, au spart toate coşurile de gunoi din parcurile 1 Decembrie şi Brătianu şi au distrus corpurile de iluminat din şanţul Cetăţii.

Am un şarpe, ce mă fac?

O orădeancă a găsit un şarpe pe terasă şi a alertat autorităţile, dar i s-a spus să se descurce.

Într-un oraş în care trăiesc specii de şerpi neveninoşi, dar sunt şi reptile abandonate de deţinătorii care nu ştiu să le stăpânească, BIHOREANUL a constatat că nu există un serviciu public cu angajaţi specializaţi pentru capturarea de astfel de lighioane.

ORADEA NOASTRĂ

OTL fără graniţe

Societatea de transport local OTL ar putea deveni metropolitană. Primarul Ilie Bolojan a propus înfiinţarea unui sistem de transport public comun atât pentru municipiu, cât şi pentru cele 11 comune vecine, ceea ce ar presupune existenţa unui singur operator şi, implicit, a unui abonament unic. O idee care, însă, nu e pe placul tuturor edililor...

Oradea "încoronată"

Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) a lansat brandul de oraş, conceptualizat împreună cu firma de consultanţă şi design Brandient.

Simbolul grafic al brandului Oradea este "Supercoroana", o transpunere metaforică prin desen "a staturii, unicităţii şi prestigiului oraşului". Compus din 5 coroane şi o inimă, logo-ul este însă greu de reprodus şi, mai ales, de înţeles...

INTERVIU

Preşedintele Reţelei Art Nouveau, elveţianul Théo Huguenin-Elie: "În Oradea, lumea vrea să vadă martorii trecutului"

Săptămâna trecută, Oradea a găzduit în premieră adunarea generală a Reţelei Art Nouveau, o comunitate cu 22 de oraşe, din 16 ţări, care au moştenit reale bijuterii arhitecturale. Printre specialiştii care au admirat oraşul s-a numărat şi preşedintele reţelei, Théo Huguenin-Elie, filolog, filosof şi, totodată, din 2013, primar în oraşul elveţian La Chaux-de-Fonds.

Surprins de multitudinea şi spectaculozitatea clădirilor Art Nouveau din Oradea, Théo Huguenin-Elie a mărturisit că a văzut în oraş şi exemple de lucrări prost executate. Greşeli de pe urma cărora orădenii ar trebui să înveţe...

TIME OUT

Eşti pregătit să admiri?

Ediţia 2019 a Nopţii Muzeelor se anunţă una bogată. BIHOREANUL vă prezintă toate expoziţiile şi obiectivele care vor putea fi vizitate.