Luni, 24 iunie, a apărut noul BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Principalul articol al ediţiei scoate la lumină informaţiile ascunse şi măsurile luate de autorităţi după catastrofa nucleară din 1986, de la Cernobîl, dar şi detalii dintr-un raport şocant al Securităţii judeţene.

Bihorul după Cernobîl

După dezastrul de la Cernobîl, românii oscilau între ignoranţă şi isterie, în timp ce „savanta de renume mondial” Elena Ceauşescu coordona comisia de control al efectelor radiaţiei.

Când norul radioactiv rezultat din explozia centralei atomice din Ucraina deja traversase nordul Europei şi a ajuns deasupra României, în Bihor se organizau picnicuri şi concursuri sportive, sub supravegherea Securităţii, care încerca să preîntâmpine panica şi urmărea reacţiile oamenilor îngrijoraţi de măsurile superficiale ale autorităţilor.

BIHOREANUL vă dezvăluie cum Securitatea, în loc să se preocupe de impactul asupra sănătăţii publice, credea că a găsit soluţia umplerii rafturilor goale ale magazinelor, în TIR-urile întregi cu produse româneşti ce erau întoarse în ţară, refuzate din teamă de partenerii străini.

Judecătoare protectoare

Magistrat de la Tribunalul Bihor, acuzat că a influenţat declaraţii într-un proces, ignorând posibile infracţiuni comise, după reţeta Dragnea, de preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Angajat fără concurs la o fundaţie a Consiliului Judeţean şi apoi concediat ilegal, fostul trezorier al PSD Bihor, Dan Ardelean, dezvăluie cum judecătoarea Oana Brumă i-a cerut "să tacă", deşi începuse să descrie ilegalităţile şefului de partid, Ioan Mang.

Pământuri "zburătoare"

Bihorul a pierdut peste 96.400 hectare de păşuni, deşi în 2007, înaintea aderării la UE, autorităţile s-au obligat să le păstreze intacte pentru generaţiile viitoare. Şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, acuză Prefectura că tergiversează inventarierea păşunilor pentru a ascunde "lipsa la inventar", situaţie pentru care România riscă procedura de infringement, ceea ce înseamnă că fermierii vor pierde subvenţia de 160 euro la hectar.

Gata de aventură?

Aventurile perfecte sunt la doi paşi de casă. Bihorenii sunt invitaţi la ture de via ferrata, rafting, cicloturism, speoturism şi ospeţe în Pădurea Craiului. Fie că e vorba de o ieşire cu familia, cu prietenii sau cu colegii de la birou, căţărările pe stânci şi "lupta" cu valurile Crişului Repede, drumeţiile şi coborâtul în peşteri pot transforma orice excursie într-o experienţă de neuitat şi de... repetat.

Grădina defectă

Neregulile pentru care conducerea ADP l-a concediat de la Zoo Oradea pe fostul administrator Bimbó Szuhai Tibor, cu doi ani în urmă, sunt la fel şi acum. Reabilitată în 2013 şi lăsată în degradare, Grădina Zoologică are sistemul de intrare defect, geamuri sparte, tencuieli căzute şi funcţionează ilegal, fără veterinar, în timp ce directorul ADP, Liviu Andrica, plănuieşte relocarea ei în pădurea Săldăbagiu.

S-a trezit Traian...

La trei sferturi din mandat, vicepreşedintele ALDE al Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea, dă semne că s-ar despărţi de Ioan Mang şi Pásztor Sándor. Politicianul de care depinde cine conduce judeţul anunţă că dacă reprezentanţii PSD şi UDMR nu acceptă reducerea organigramelor suprasaturate cu clientelă de partid, dar şi comasarea unor instituţii, nu va mai vota alături de propriii aliaţi.

ORADEA NOASTRĂ:

Curăţenie cu reguli noi

Primăria va scoate la licitaţie în curând serviciul pentru salubrizarea Oradiei. Municipalitatea se grăbeşte cu procedurile, deoarece contractul cu actualul operator, RER Vest, va expira în ianuarie 2020. De anul viitor, toţi orădenii vor colecta selectiv în trei fracţii şi vor plăti serviciul de salubritate în funcţie de câte gunoaie menajere aruncă.

Gunoaie la vale

În peste 40 de blocuri din Oradea, locatarii folosesc în continuare ghenele de gunoi, aruncând deşeurile de-a valma. Chiar dacă sunt o soluţie comodă pentru locatari, ghenele de gunoi au şi dezavantaje: împrăştie un miros greu de suportat în casa scării şi îngreunează colectarea selectivă a deşeurilor.

Biologul Alexandra Puiu explică de ce Oradea a ajuns invadată de ţânţari: "Este o infestare masivă"

Absolventă a Facultăţii de Biologie şi Geologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Alexandra Puiu este de zece ani angajată a firmei Coral Impex, specializată în lucrări de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare. Din 2017, de când compania a câştigat licitaţia pentru efectuarea tratamentelor în spaţiile publice din Oradea, coordonează această activitate.

TIMP LIBER

"Oradea ne uneşte"

Ediţia de anul acesta a Zilelor Sfântului Ladislau programează nu mai puţin de 150 de activităţi, de la show-uri ecvestre până la concerte cu invitaţi cunoscuţi din Ungaria.