Luni, 26 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educaţie ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii inedite. Dintre subiectele noii ediţii:

Şoseaua morţii

Cea mai aglomerată şosea din ţară şi-a luat tributul de sânge şi în Bihor - 6 morţi şi 11 răniţi grav, doar în august, pe DN1, aşadar BIHOREANUL a încercat să afle ce e de făcut.

În timp ce CNAIR face studii, nu şi drumuri, iar poliţiştii nu pot supraveghea traficul nici măcar pe tronsonul Oradea - Aleşd, cu 28.000 maşini zilnic, şeful Poliţiei şi prefectul de Bihor vorbesc despre montarea unor separatoare de sens, deşi specialiştii văd doar trei soluţii raţionale: construirea autostrăzii, respectarea regulilor şi sancţionarea celor care le încalcă. Cum ar veni, călătorilor le rămâne o singură soluţie: să se grăbească... încet.

Case... pe făraş

Dacă toate construcţiile, extinderile şi mansardările neautorizate ar putea fi adunate la un loc, Oradea s-ar alege cu un nou cartier. Primăria Oradea încearcă să oblige 1.000 de proprietari fie să intre în legalitate, fie să-şi demoleze construcţiile neautorizate.

Municipalitatea a contractat executori judecătoreşti pentru demolarea a circa 150 de clădiri neautorizate în toate cartierele, începând cu cele din strada Apateului, unde în 15 ani o familie şi-a ridicat 13 case cu etaj şi turnuleţe, dar fără apă şi canalizare. BIHOREANUL i-a făcut o vizită...

Inculpat la puterea a doua

În premieră, un orădean a fost inculpat pentru „încălcarea solemnităţii şedinţei de judecată” fiindcă a făcut scandal în timp ce era judecat pentru furt, riscând un supliment de pedeapsă.

Înainte să fie scos cu escortă din sala în care era judecat pentru furturi din maşini, Ciarnău Şandor a ameninţat un martor din proces, nervos că iubita sa, judecată şi ea pentru complicitate, s-a „cuplat” cu acesta. O poveste inedită, cum găseşti numai în BIHOREANUL.

„Am ceva cu primarul Oradiei”

Fostul jurnalist Mircea Jacan, acum director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, s-a profilat în ultimul an ca un contestatar incisiv al primarului liberal Ilie Bolojan, opunându-se tot mai categoric proiectelor municipalităţii, motiv pentru care unii îl aplaudă, iar alţii îl consideră cârcotaş.

BIHOREANUL l-a descusut pentru a afla ce resorturi îl determină să-şi facă auzită vocea, atât în dezbateri publice, cât mai ales pe Facebook, unde semnalează nereguli mai mici sau mai mari.

Plăteşti sau pleci!

Primăria Oradea a triplat preţul chiriilor pentru cele circa 850 de locuinţe din fondul municipal şi de stat, ca să aibă bani pentru reabilitarea faţadelor.

Preţul unei chirii pentru o locuinţă de 30 metri pătraţi, amenajată şi utilată de chiriaş, a crescut de la 250 lei la 790 lei pe trei luni, iar municipalitatea ia în calcul ca pe viitor să scoată la vânzare aceste imobile prin licitaţii.

Chiriaşii au de ales între a-şi prelungi contractele la noile tarife sau a-şi strânge lucrurile. Oricum, doritori sunt destui!

ORADEA NOASTRĂ

Magazin fără rest

BIHOREANUL aunţă, în premieră, că în Oradea se va deschide primul magazin cu mâncare sănătoasă, fără ambalaje din plastic şi care nu va lăsa în urmă niciun deşeu.

Obişnuiţi să mergem în hypermarketuri şi să umplem coşul de cumpărături cu felurite alimente şi obiecte, ne gândim prea puţin la câte gunoaie vom arunca de pe urma acestora. Două tinere încearcă să convingă orădenii să cumpere doar produse de care au nevoie şi, mai important, care nu sunt ambalate şi, ca atare, nu produc deşeuri. Ele vor inaugura în curând Ono-Despachetăria, adică primul magazin din Oradea din care nu se va risipi nimic!

Oradea pe cont propriu

Oradea va trebui să se descurce singură. Municipalitatea va implementa pe banii orădenilor proiectele europene în valoare totală de 25 milioane euro lăsate fără finanţare de Ministerul Dezvoltării, care a constatat că oraşul şi-a depăşit cu 200% nivelul maxim al finanţărilor pe care le putea atrage. BIHOREANUL să spune despre ce proiecte e vorba.

Senior Ranger

În fiecare vară, una dintre asociaţiile cu reale preocupări ecologiste din Bihor, Aqua Crisius, duce elevi de gimnaziu din satele judeţului în tabere „Junior Ranger”, menite să-i înveţe pe copii să fie responsabili cu natura şi care se ţin chiar în mijlocul naturii, pe Valea Iadului.

De cinci ani, Marcus Drimbea este nelipsit din aceste tabere. Când era el însuşi elev, a fost selectat ca participant, iar apoi s-a dus voluntar, ca să dea o mână de ajutor. Responsabilitatea şi grija de mediu de care a dat dovadă i-au adus acum primul loc de muncă, Marcus devenind ranger al asociaţiei Aqua Crisius. O poveste plină de optimism...

ACTUALITATE LOCALĂ

Bolojan şi PSD-iştii se contrează pe tema noii săli polivalente

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Oradea a pierdut aproape 2 milioane de euro la rectificarea bugetului central;  Ministerul Sănătăţii a aprobat reducerea compartimentelor de oncologie şi hematologie pediatrică; Şi-a ucis fiul şi, apoi, a cerut judecătorului care îl aresta să-l lase la înmormântare; Şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Jurcău, schimbat cu adjunctul economic, Szijarto Zoltán; Ungurii care gestionează groapa din Oradea vor să strângă deșeurile din tot Bihorul; Primarul Bolojan şi PSD-iştii se contrează pe tema noii săli polivalente din Oradea; Un bebeluș a rămas blocat într-un autoturism... smart; L-au ademenit la sex în pădurea Felix şi l-au lăsat fără portofel; Un adolescent de 16 ani din Cefa a fost arestat după 5 spargeri într-o săptămână etc.

TIMP LIBER

Marele picnic

La finalul acestei săptămâni orădenii sunt invitaţi să uite de griji pentru a se relaxa într-o oază verde din inima oraşului. Ediţia din acest an a Festivalului The Big Picnic va avea loc de vineri până duminică, între 30 august şi 1 septembrie, fiind organizată pentru prima oară în Parcul Cetăţii, în zona dinspre strada Griviţei, şi nu în Parcul 1 Decembrie, ca până acum. Vezi în BIHOREANUL întregul program.