Luni, 27 ianuarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Lista lui Bolo

Primarul Ilie Bolojan vrea să aloce pentru investiţii aproape jumătate din bugetul-record al Oradiei, de 1,8 miliarde lei, ca să deschidă 172 noi şantiere. BIHOREANUL vă dezvăluie în exclusivitate cele mai importante proiecte de pe lista municipalităţii, care urmează să demareze în 2020, de la amenajarea în Centrul Civic a unui pasaj rutier subteran, construirea unui pasaj suprateran peste Şoseaua Borşului, înlocuirea a 23 kilometri de conducte magistrale de termoficare şi asfaltarea a zeci de străzi din toate cartierele!

Lecţia de... lăcomie

Directoarea Liceului Tehnologic Special 1 din Oradea are un salariu record: peste 3.000 euro pe lună! În timp ce legea o scuteşte să predea lecţii elevilor tocmai pentru că are sarcini specifice managerilor, Ileana Varga şi-a umflat programul cu numărul maxim de ore suplimentare pe care le poate avea, chit că nu şi le ţine, adunând astfel un salariu brut de peste 15.400 lei.

Prim-procuror la pârnaie!

BIHOREANUL vă arată pentru ce a fost trimis după gratii fostul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au achitat pe fostul procuror Vasile Popa pentru şpăgile denunţate de evazionistul Dorinel Edu, dar l-au condamnat la 6 ani de detenţie pentru că şi-a şantajat prietenii şi a rupt un rechizitoriu întocmit de un anchetator.

Patronul de la Gardă

Funcţionarul pus de PNL la şefia Gărzii Forestiere Oradea este şi patron de firmă, şi coordonator al unei echipe de fotbal, şi aspirant la Primăria comunei Roşia. Remus Moţiu deţine şi administrează o firmă de transport, care are ca obiect de activitate inclusiv transportul de material lemnos, cu o cifră de afaceri de aproape 3 milioane lei pe anul trecut, pe care zice că "din greşeală" a pus-o pe numele său, dar se jură că de fapt o conduce nevasta, iar el doar "din când în când".

Mang nemuritorul

Cum se "reformează" PSD Bihor: după 10 ani de domnie, Ioan Mang vrea încă un mandat în fruntea organizaţiei judeţene. Pentru că nimeni nu cutează să-l înfrunte la alegerile din partid, actualul preşedinte are toate şansele să-şi păstreze funcţia, secondat, la fel ca acum, de fostul eurodeputat Emilian Pavel ca preşedinte executiv şi de senatorul Florian Bodog ca şef la Oradea.

Se caută rector!

Universitatea din Oradea se pregăteşte de alegerea noilor membri ai Senatului şi a viitorului rector. Pentru locurile din Senat se "bat" o mulţime de universitari, dar niciunul nu se grăbeşte să anunţe că vrea funcţia de rector, între posibilii pretendenţi vehiculându-se totuşi numele lui Constantin Bungău, dar şi cel al decanului FMF, Adrian Maghiar.

Tinereţe fără frontiere

Chiar dacă nu sunt neapărat elevi sau studenţi, tinerii au ocazia să călătorească gratis în toată Uniunea Europeană. Prin programul Erasmus Youth Exchange, bihorenii cu vârste între 13 şi 30 de ani pot participa, gratuit, la tabere tematice, pentru a se instrui în antreprenoriat, gastronomie, ecologie, drepturi civice şi altele.

Love Is in the Air

Nu prea prielnică pentru plimbări romantice, luna februarie este considerată, chiar şi aşa, luna iubirii. Asta pentru că pe data de 14 se sărbătoreşte Valentine’s Day, o tradiţie împrumutată din Occident, iar pe 24 februarie este sărbătoarea românească a iubirii, Dragobetele. În Oradea, cele două momente vor fi marcate anul acesta cu seri romantice, concerte, teatru şi chiar stand-up comedy.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Trei orădeni s-au întors din zona din care a pornit virusul ucigaş din China!; În Bihor au ajuns 17 tone de carne din zona interzisă din Ungaria. S-au mai găsit doar 38 kilograme!; A murit Dan Andrei Aldea. Artistul a făcut infarct în somn; Gazul vine mai repede! Termoficare Oradea începe din primăvară retragerea din zonele de case; După ce a omorât un om pe trecerea de pietoni şi a fugit, Dorel Ungur a scăpat cu suspendare; Grevă pentru pensii: Tribunalul Bihor îşi suspendă activitatea, se asigură doar urgenţele!; Prefectul bagă viteză în funcţionari: secretarii la instruire, angajaţii Prefecturii la cursuri; A murit Ovidiu Ţinca, fost cap al Securităţii, al SRI şi al Facultăţii de Drept; 94%! Primăria Oradea raportează un nivel record la încasarea taxelor şi impozitelor locale; Firea, iritată că Bolojan îi dă lecţii despre problemele Bucureştiului; Emil Boc: Bugetul Oradiei nu e mai mare decât cel al Clujului...

ORADEA NOASTRĂ:

Tăieri fără plantări

Fiindcă sunt cea mai eficientă "ustensilă" pentru curăţarea poluării din aer, frunzele lor filtrând murdăria, copacii trebuie protejaţi. Pe hârtie, Primăria Oradea o face. Un regulament al municipalităţii stabileşte că arborii din oraş nu pot fi tăiaţi decât pentru motive întemeiate, iar fiecare exemplar pus la pământ trebuie înlocuit cu cinci puieţi plantaţi. Prevederi pe care, însă, chiar edilii le încalcă!

Roboţii lui Gyuri

Roboţi "made in Oradea" se pregătesc să cucerească lumea. O firmă din Cluj specializată în producţia de roboţi autonomi va investi 5 milioane euro într-o hală de producţie la Oradea, în Parcul Industrial Eurobusiness II.
Companie tânără, Braintronix are în spate oameni de afaceri cu experienţă vastă. Între ei, şi George Haber, singurul milionar orădean din Silicon Valley. Gyuri vine în fiecare an în oraşul natal, iar de-acum o va face ca investitor.