Telefonul cu secrete

Într-un interviu dat în exclusivitate BIHOREANULUI, Răzvan Doseanu dezvăluie sursa înregistrării care trădează practicile din DNA Oradea.

Din spusele avocatului orădean, procurorul Ciprian Man, fostul şef al Serviciului Teritorial al DNA, îşi făcuse prostul obicei de a înregistra discuţiile cu colegii şi partenerii, inclusiv din SRI, iar apoi, când şi-a înstrăinat iPhone-ul, din neglijenţă sau neştiinţă, a făcut-o cu tot cu „colecţia” de secrete, aparatul ajungând taman pe mâna adversarilor, care l-au predat Parchetului General, astfel încât se anunţă o anchetă cu consecinţe dezastruoase.

Ciuruită-n spate

O orădeancă acuză de nepricepere un medic ajuns anestezist la 49 de ani, după ce a fost doctor la ţară.

Internată la Maternitate pentru o cezariană, pacienta susţine că dr. Cristian Daina, soţul directoarei medicale Lucia Daina, angajat după un concurs din care contracandidaţii s-au retras brusc, deschizându-i astfel calea, i-a ratat anestezia locală în coloana vertebrală de nu mai puţin de 7 ori.

Vânătorii de bani

Motorul dezvoltării oraşului, Direcţia Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie, a atras până acum investiţii de peste 250 milioane euro.

Cu o medie de vârstă sub 35 de ani, echipa DMPFI, formată în mare parte din tineri recrutaţi încă din băncile facultăţilor, are în pregătire investiţii europene record de peste 300 milioane euro, adică o medie de 19 milioane euro pe fiecare funcţionar!

Vânătoare în secret

Cum a aflat fostul şef al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Aurel Mascaş, că a fost vreme de 4 ani „clientul” procurorilor anticorupţie.

Dosarul în care fostul procuror general a fost interceptat, alături de alţi doi colegi cunoscuţi, procurorii Radu Bodea şi Păunel Galoş, dar şi de actualul şef al Parchetului Satu Mare, a fost clasat, fiindcă interceptările nu au dezvăluit nimic, dar soluţia nu le-a fost comunicată „suspecţilor” de DNA Oradea, în ciuda obligaţiilor legale.

Muzeul frigului

Gazdă pentru aproape 4.000 de exponate, inclusiv pentru celebrul cojoc binşenesc, Muzeul din Beiuş îşi primeşte vizitatorii... cu răceală.

Deşi este în plin centrul oraşului, clădirea monument istoric care adăposteşte muzeul adună în timpul iernii în interior doar 2 grade Celsius, pentru că, oricât pare de incredibil, nu are niciun sistem de încălzire.

Să dispară! 

Municipalitatea vrea să ceară falimentul a peste 30 de firme în insolvenţă, pentru a recupera datorii de milioane de lei acumulate de acestea la bugetul local.

Deşi orădenii îşi plătesc impozitele la timp, gradul de încasare al obligaţiilor fiscale este de 79% din cauza unor datorii de 66 milioane lei adunate de 1.257 firme în faliment, precum Termoelectrica şi Orser, sau în insolvenţă, ca Romeur, Aquachiara şi Rada Exim.

Jucăriile cu poveşti 

O orădeancă a devenit populară în toată ţara fiindcă îi învaţă pe copii prin jocuri inedite să pronunţe corect şi să-şi înţeleagă emoţiile.

Logoped şi psiholog, Laura Hărdălău a dezvoltat un concept nou în dezvoltarea vorbirii şi a inteligenţei emoţionale prin exerciţii relaxante, numindu-şi business-ul „Jucării vorbăreţe”.

TIME OUT

FuckUp Nights în Oradea!

Sunt trei feluri de persoane: cele care au eșuat, cele care vor eșua şi... mincinoșii. De la începutul lunii februarie, orădenii se alătură mișcării globale Fuckup Nights, care își propune să motiveze tinerii antreprenori și să le ofere soluții.

Cum anume? Prin prezentarea unor „fuckup”-uri, adică a unor povești despre proiecte și deziderate ratate. Cine sunt naratorii? Antreprenori care au trecut peste ele...

ORADEA NOASTRĂ

Moştenire otrăvitoare

De zeci de ani, la marginea de vest a Oradiei zac mormane uriaşe cu reziduuri periculoase, rămase în urma producţiei care odinioară duduia la fabricile Alumina şi Sinteza.

Ani la rândul, proprietarii şi autorităţile şi-au pasat problema ecologizării siturilor contaminate. România a fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene tocmai pentru că a ignorat acest pericol pentru cetăţeni, astfel că acum se caută, din nou, soluţii pentru curăţarea resturilor toxice.

Viceprimarul Florin Birta anunţă investiţii de 25 milioane lei în parcuri şi spaţii verzi: „Oradea va avea încă 12 hectare de parcuri noi” 

Pe lunga listă a proiectelor din fonduri europene pe care Primăria Oradea le demarează în acest an se numără şi investiţii de 25 milioane lei în amenajarea de spaţii verzi. Viceprimarul Florin Birta afirmă că, datorită acestor investiţii, în cel mult doi ani, oraşul va avea 12 hectare noi de parcuri.

Totodată, edilul garantează că în Oradea copacii se taie numai dacă există motive argumentate şi numai după ce specialişti consultaţi de Primărie îşi dau acordul, aşa încât oraşul să rămână cât mai verde...