Fuga de română

Adolescenţii maghiari din Bihor învaţă cu dificultate limba română şi, de teamă că din cauza asta vor pica bacalaureatul, preferă să-şi dea examenul în... Ungaria. Rezultatele slabe obţinute de şcolile maghiare din judeţ, unde calitatea învăţării este din ce în ce mai slabă, au produs un nou fenomen: tot mai mulţi părinţi îşi înscriu copiii, încă din clasa a IX-a, la licee din ţara vecină.

Agenţia de tocat bani

După ce şi-a umflat organigrama, Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor a lăsat birourile primite gratis de la Universitate şi s-a mutat cu chirie în buricul oraşului. Asocierea înfiinţată de Consiliul Judeţean, Universitate şi Salvamont pentru a consolida Bihorul ca destinaţie turistică a fost transformată în angajator sub patronaj UDMR, organ de propagandă şi maşină de cheltuit, la secret, banii bihorenilor.

(Dez)organizare de şantier!

Deşi vacanţa de vară a fost numai bună pentru lucrări, constructorii municipalităţii vor deschide şantiere după începerea şcolii, când oraşul se aglomerează. Circulaţia va fi îngreunată de lucrările pentru reamenajarea liniilor de tramvai în giraţia de la Biserica Emanuel, de suspendarea pe două săptămâni a lucrărilor la podul din strada Universităţii şi de săpăturile la reţelele de apă în zona centrală.

Samariteanul hoţ

Şefii fundaţiei care administrează Centrul pentru adulţi cu handicap din Remeţi sunt acuzaţi de furt, "acoperit" însă de DGASPC şi de Consiliul Judeţean Bihor. Două foste angajate denunţă Asociaţia În Casa Ta, care în 3 ani a primit 1 milion de euro pentru îngrijirea a 50 de persoane, că face achiziţii la suprapreţ de la firme patronate chiar de şeful ONG-ului, iar rudele acestuia devalizează sistematic unitatea.

"Couture" pe ascuns

Lansat ca o replică pentru designerii Dior, care au plagiat cojocul de Beiuş, site-ul de haine tradiţionale Bihor Couture pare o păcăleală! În timp ce clienţii care au comandat cojoace se plâng că nu le-au fost livrate şi că nici măcar nu pot şti cui anume trimit banii, proprietarii siteului susţin că meşterii, care insistă să rămână anonimi, de fapt nu prididesc să răspundă comenzilor.

Oraşul-spectacol

Zeci de spectacole remarcabile, produse de teatre din România sau de companii de renume din lume, alături de prezenţe celebre ale teatrului românesc, precum Maia Morgenstern, Emil Boroghină sau Constantin Cojocaru, o secţiune dedicată Centenarului Marii Uniri, recital, două spectacole lectură, lansare de carte, expoziţie...
Aşa se prezintă ediţia cu numărul VI a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea (FITO), cel mai important eveniment de gen din an, programat în perioada 23-30 septembrie în oraşul de pe Criş.

ORADEA NOASTRĂ:

Afară din Piaţă!

Înainte de a schimba la faţă Piaţa Unirii, edilii susţineau că Oradea are nevoie şi merită o piaţă centrală pietonală, propice evenimentelor. La doi ani după ce au dat-o în funcţiune, s-au răzgândit!
Primarul Ilie Bolojan a decis că zona centrală a oraşului nu mai poate găzdui evenimente care presupun montarea de scene ori accesul unor utilaje, astfel că acestea vor fi "relocate" în Cetate, un loc pe care administraţia locală n-a reuşit să-l anime...

Oradea ieri, Oradea azi

Ciclismul este practicat în Bihor de decenii bune. În septembrie 1960 aici s-a desfăşurat etapa a şaptea a Turului ciclist al Republicii Populare Române, programată între Oradea şi Cluj, pe o distanţă de 146 km. În total, Turul însemna 1.600 km de pedalat, participanţii reprezentând şase ţări. Etapa orădeană a început prin "întâmpinarea" cicliştilor veniţi dinspre Timişoara pe stadionul Libertăţii, pentru ca startul următoarei etape să se dea în Piaţa Republicii (azi Piaţa Ferdinand)...

Cântăreţul de la pod

Asemenea frunzelor care cad în jurul său când e "la muncă" în Parcul Libertăţii, Lucian Chelu spune că, dacă n-ar cânta o zi, s-ar ofili. Iar atunci când are cui să cânte e cel mai fericit!
Pentru a doua vară la rând, bărbatul susţine în fiecare seară un recital în parc, la capătul Podului Intelectualilor. Aduce în mijlocul orădenilor muzica celebrilor The Beatles, Rolling Stones ori Eric Clapton, iar trecătorii îl răsplătesc cu bani. Pentru trubadurul care a călătorit toată viaţa ca să poată cânta este finalul de carieră perfect...