Szia din Jamaica!

Mister dezlegat: BIHOREANUL a aflat de ce preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a amuţit după ce Aeroportul Oradea a rămas fără curse externe: se scufunda şi el... în Jamaica. După ce la finele anului trecut a plecat să vâneze în Elveţia cu maşina instituţiei şi pe diurnă din banii bihorenilor, iar în ianuarie şi-a luat concediu ca să-şi plimbe amicii eleveţieni prin pădurile Bihorului, în februarie politicianul UDMR-ist a şters-o din nou, discret, într-o vacanţă de lux la New York şi apoi la scufundări în Marea Caraibelor, nu înainte de a-şi mări, dintr-o iscălitură, salariul la aproape 30.000 de lei.

Oradea în şantier

Începând de săptămâna viitoare, traficul rutier din Oradea va fi dat peste cap de un val de lucrări fără precedent în ultimii ani. Constructorii demarează primăvara aceasta lucrări ce vor totaliza peste 300 milioane euro, care cuprind de la prelungirea liniei de tramvai din Calea Aradului şi a drumului expres din zona Oncea, până la reabilitarea Pieţei Ferdinand, modernizarea bulevardului Cantemir şi un pasaj auto pe sub bulevardul Magheru.

Şi furaţi, şi cu banii luaţi

Ca la noi la nimenea: Direcţia Silvică Bihor, obligată de instanţe să reangajeze şi să plătească daune unui pădurar concediat şi dat pe mâna procurorilor fiindcă a închis ochii la furturile de lemne. Acuzat de neglijenţă în serviciu, pădurarul Tudorel Ungur din Marghita a scăpat de dosarul penal pentru că fapta a fost dezincriminată, după care şi-a dat angajatorul în judecată, obţinând salariile restante şi despăgubiri de 20.000 lei pentru… prejudiciu de imagine.

Condamnaţi la scumpiri

Cu cea mai performantă centrală, orădenii plătesc una dintre cele mai scumpe încălziri din ţară! Potrivit calculelor Termoficare, gigacaloria facturată orădenilor va ajunge în următorii zece ani la 100 euro, pentru că bugetul local va subvenţiona în continuare moderat încălzirea, politica administraţiei Bolojan fiind ca profitul societăţii să fie reinvestit în modernizarea sistemului şi reducerea pierderilor.

Majoritate în minoritate

În timp ce etnicii maghiari din Săcueni încep să-şi înscrie copiii la clase cu predare în limba română, autorităţile îi descurajează. Părinţii elevilor din clasa a V-a A a Liceului Petőfi Sándor, singura cu predare în limba română, reclamă discriminarea copiilor lor deoarece direcţiunea unităţii şi Inspectoratul Şcolar vor să-i comaseze din toamnă cu viitoarea clasă a VIII-a.

Comedia s-a născut la sat

O comună din Bihor are propria trupă de teatru, care pune în scenă comedii şi drame celebre şi, mai nou, filmează un serial de dragoste. Spectacolele trupei de amatori TincArt sunt pregătite cu toată seriozitatea de elevi şi cadre didactice, şi apoi prezentate nu doar în faţa consătenilor, ci şi pe scene din Oradea şi Cluj.

Suntem chit?

Premieră locală: un orădean care a câştigat un proces intentat BCR pentru practici abuzive a fost anunţat că, în loc să i se recalculeze creditul, i-a fost şters. Obligată să achite penalităţi de 100 lei pentru fiecare zi de întârziere până la refacerea graficului de rambursare a creditului, fără clauze abuzive şi cu dobândă negociată, BCR a preferat să-i anuleze clientului o datorie de aproape 17.000 euro.

TIMP LIBER
În spatele cortinei

În lunile rămase până la finalul stagiunii teatrale 2018-2019, teatrele orădene - Regina Maria şi Szigligeti - au programat premiere ale unor spectacole ce se anunţă captivante. La finalul acestei luni va fi lansată comedia "…Escu", de Tudor Muşatescu, ale cărei personaje oportuniste, conturate în anii ’30, pot fi recunoscute între politicienii de azi. În mai şi iunie urmează şi două festivaluri, cu invitaţi din străinătate…

ORADEA NOASTRĂ
Înaripatele Oradiei  

Fie că ne încântă cu trilurile, fie că le admirăm zborul deasupra oraşului, păsările care cuibăresc în Oradea completează peisajul citadin. Nu mulţi orădeni ştiu însă că unele dintre speciile pe care le zăresc sunt prezenţe rare, chiar neobişnuite. De pildă, şoimul călător, cea mai rapidă pasăre din lume, vine tot mai des aici, ciuşul, o bufniţă de mici dimensiuni originară din Asia, s-a reîntors după ani de zile, şi a apărut ca din senin şi cucul, o pasăre cu un cântec uşor de recunoscut, dar căreia nu-i plac oraşele...

Reciclăm împreună!

Reciclarea deşeurilor rămâne regulă pentru orădeni. Operatorul licenţiat de salubritate sfătuieşte toţi locuitorii oraşului să colecteze selectiv deşeurile, ţinând cont că nu este doar o obligaţie prevăzută de lege, ci şi o soluţie pentru gestionarea ecologică a acestora. RER le aminteşte orădenilor cum să procedeze...

Doctor în... sistematizare

Dacă România ar fi fost condusă în continuare de comunişti, Oradea ar fi arătat cu totul altfel decât o ştim acum. "Planurile comuniştilor erau să dărâme aproape toate casele şi să construiască numai blocuri. Ar mai fi rămas case doar pe dealuri", dezvăluie Cristian Culiciu, un istoric orădean la început de carieră. Tânărul a studiat în amănunt arhivele locale, informaţiile astfel descoperite cuprinzându-le în teza de doctorat "Urbanismul în era de "stat": sistematizarea Oradiei în perioada comunistă". O cercetare în premieră pentru istoria locală!