Luni, 16 decembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Justiţie în beznă

O înregistrare realizată în sediul DNA Oradea cu aproape doi ani în urmă, nu se ştie de către cine şi de ce, dar care a pus instituţia la stâlpul infamiei, a devenit motivul pentru care Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), cunoscută şi ca Secţia specială (SS), i-a transformat în suspecţi de abuz în serviciu şi şantaj pe trei dintre protagonişti: procurorii Cristian Ardelean, Ciprian Man şi Adrian Muntean. Alături de aceştia, e acuzată şi o judecătoare de la Tribunalul Bihor, Crina Muntean, care i-ar fi ajutat să „aranjeze” magistraţi cercetaţi de DNA ori care achitau persoane inculpate pentru corupţie.

BIHOREANUL vă dezvăluie actul prin care luna aceasta, pe 5 decembrie, fosta şefă a Secţiei speciale Adina Florea îi acuză pe cei patru magistraţi, document care, dincolo de faptul că redă fapte trunchiate şi chiar denaturate, dezvăluie un tablou jalnic al Justiţiei locale. Practic, aceasta ar fi un teatru de luptă între procurori obsedaţi să bage frica în judecători, terorizându-i psihic şi lăsându-i fără mijloace de trai, şi judecători care, în numele independenţei, pretind să nu se amestece nimeni în treburile lor, nici măcar când sunt bănuiţi de corupţie.

Bani pentru Micula

Statul a plătit peste 190 milioane euro fraţilor Ioan și Viorel Micula, în contul datoriilor istorice. Pentru a evita ca unele companii de stat strategice precum ROMATSA să ajungă la colaps, având conturile poprite la solicitarea oamenilor de afaceri bihoreni, premierul Ludovic Orban a convocat vineri o ședință de urgenţă a Executivului, anunțând că statul va direcționa către magnaţi 912,5 milioane lei din fondul de rezervă al Guvernului. BIHOREANUL vă explică cum s-a ajuns aici...

Războiul lui nea Nadiș

Un bihorean retrăiește zilnic ororile ultimului Război Mondial, în timp ce-și pansează rănile nevindecate, căpătate pe front în urmă cu 75 de ani. Fost vânător de munte, mutilat la o mână și un picior într-o misiune de cercetare executată în octombrie 1944 lângă Debrețin, Dumitru Nadiș împlinește săptămâna aceasta 97 de ani de istorie vie, în care a ajuns, după război, inclusiv cerșetor în fața gării Oradea.

BIHOREANUL vă prezintă, în exclusivitate, povestea veteranului care a luptat pentru eliberarea Oradiei şi e „răsplătit” cu doar 400 de lei pe lună.

Orășelul Speranței

După mai bine de 8 ani de la cumplitul accident petrecut la un antrenament al FC Utrecht, care i-a schimbat radical viața ţintuindu-l într-un scaun cu rotile, fostul fotbalist orădean Mihai Neșu a lansat campania „Cred în minuni”.

El vrea ca în doi ani să deschidă primul complex de recuperare medicală caritabil din România, un „orășel al speranței” pentru sute de familii cu copii care trăiesc imobilizaţi, ca el, sau care suferă de diferite boli neurologice. Acolo, micuții vor face terapie în apă, cu animale şi cu plante, iar părinții se vor putea caza alături de ei în schimbul unor contribuţii reduse. Aflaţi cum puteţi să-l ajutaţi pe Mihăiţă să ajute!

Mica ţiganiadă

O familie de romi i-au luat la pumni, pietre şi bâte pe fondatorii unui ONG din Sânnicolau. Atacatorii, între care şi folcloristul Adrian Bojani, sunt anchetaţi pentru tulburarea ordinii publice, loviri şi ultraj după ce, în timpul bătăii, au încercat să spargă uşa Postului de Poliţie, unde una dintre victime se refugiase. BIHOREANUL a aflat şi care e miza scandalului.

Voluntari pe butuci

La începutul lunii decembrie, la distanţă de două zile, două case din Holod au fost distruse de flăcări. Până au ajuns acolo pompierii militari, flăcările au devastat locuinţele şi au luat tribut viaţa unui bunic.

Sătenii spun că tragediile puteau avea o anvergură mai mică dacă primarul Ioan Horga n-ar fi desfiinţat, cu de la sine putere, serviciul de pompieri voluntari. Dotat cu o autospecială şi compus din 29 voluntari şi doi şoferi angajaţi ai Primăriei, serviciul nu mai este funcţional fiindcă un şofer este în concediu medical, iar edilul nu lasă maşina pe mâna altora...

TIME OUT

Oradea e live!

Târgul de Crăciun din Oradea include în acest an şi o construcţie inedită. Este vorba despre o casă-studio din care, timp de şapte zile, vor fi realizate programele Radio ZU, unul dintre cele mai ascultate radiouri din România.

Cum studioul va avea pereţi de sticlă, trecătorii vor putea să vadă vedetele ZU în acţiune. Mai cu seamă, însă, orădenii vor avea parte de o sumedenie de concerte live, pe scena instalată în Piaţa Unirii, susţinute de nu mai puţin de 28 de invitaţi de top din lumea muzicii autohtone...

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Fântână muzicală cu jocuri de apă şi lumini și amfiteatru în  Parcul 1 Decembrie; Străzile Episcop Mihai Pavel şi Teatrului, artere pietonale; Proiect de 4,6 milioane euro pentru fostul cinema Libertatea; Jos pălăria! Trei profesori bihoreni au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis; S-au aprobat exproprierile pentru legătura Oradiei cu Autostrada; Ioan Mihaiu e out! Guvernul Orban l-a demis pe prefectul de Bihor; Reacția șefilor RAR la dezvăluirile despre mafia ITP. „Abateri grave” constatate la 4 staţii şi 6 inspectori; Orădeanul Laurenţiu Ţenţ este noul preşedinte al Casei Naţionale de Pensii; Stănel Necula a demisionat de la conducerea Termoficare Oradea.