La polul frigului

Dumbrăviţa de Codru, inima îngheţată a Bihorului, se luptă de mai bine de o lună cu temperaturi negative şi drumuri îngheţate. În cele mai geroase zile ale începutului de an, BIHOREANUL a făcut o incursiune în locul de unde meteorologii dau "vremea exactă" pentru Ţara Beiuşului: satul situat la doar 300 de metri altitudine este locuit de numai 270 de oameni, care cât e iarna de lungă îşi duc zilele în case izolate, îngrijind animalele şi punând mereu pe foc, să nu îngheţe.

Săptămâna patimilor

Scandalul înregistrărilor din DNA Oradea: Procurorii au fost chemaţi la audieri, şeful interimar al DNA a ordonat un control şi a sesizat Inspecţia Judiciară. BIHOREANUL a descoperit că dosarele celor cinci judecători despre care procurorii Anticorupţie spuneau că o să-i "liniştească" pe magistraţii incomozi au fost clasate, unul pentru lipsa vinovăţiei, altul pe motiv că faptele cercetate nu au existat.

Sună a gol!

În timp ce aeroporturile vecine "duduie", orădenii pot zbura de acasă numai spre Bucureşti şi aşteaptă ca abia în primăvară să debuteze cursele spre Barcelona şi Milano. În timp ce şefii Consiliului Judeţean zic că "negociază" şi pentru alte destinaţii, cursele externe ale Tarom, trâmbiţate ca ideale, vor fi operate ba în miez de noapte, spre Barcelona, ba departe de oraşul de destinaţie, Milano, cu aterizare, de fapt, la Bergamo.

Condamnaţi la…libertate

Trei tineri traficanţi de cannabis care au umplut Oradea şi Marghita cu droguri ascunse în cutii de detergent, condamnaţi cu suspendare. Krisztian Kalpon şi Bogdan Bica, băieţii unor cunoscuţi fermieri din zona Marghitei,  şi prietenul lor,  Liviu Szabo, au fost dovediţi cu investigatori sub acoperire şi au reacţionat violent în momentul în care au fost prinşi, poliţiştii Antidrog fiind obligaţi să-i "liniştească" cu focuri de armă.

Înzăpeziţi în neputinţă

În cea mai generoasă iarnă de la modernizarea, pe bani grei, a pârtiei Piatra Grăitoare, Primăria Nucet a ratat sezonul de schi 2018-2019. Pornit pe 21 decembrie, telescaunul a fost oprit după o singură săptămână din cauza unei defecţiuni pe care edilii au remediat-o abia pe 11 ianuarie, învinuind ninsorile abundente, deşi avaria putea fi prevenită şi, în aceleaşi condiţii, privaţii din apropiere n-au avut nicio întrerupere în funcţionarea propriilor instalaţii.

S-a scos... la pensie

Cum a scăpat de răspundere un poliţist care sărise în apărarea unui infractor urmărit de colegi. Anchetat disciplinar de colegi şi penal de procurori, pentru favorizarea unui nepot cercetat pentru agresiune în trafic, conducerea unei maşini neînmatriculate şi deţinere de arme albe, subcomisarul Marius Mărcuş a ieşit în rezervă cu pensie grasă.

Inculpat la secret

Şeful DGASPC Bihor, Călin Puia, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, dar n-a spus nimănui şi va fi suspendat! Puia este inculpat în dosarul abuzurilor constatate în 2013 la Centrul de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale din strada Traian Lalescu, unde copiii erau bătuţi şi umiliţi chiar de supraveghetori.

Sânmartin "votează" CET

Locuitorii din Sânmartin vor fi chemaţi să se pronunţe dacă doresc să se încălzească pe gaz sau cu agent termic furnizat de Termoficare. Primăria Sânmartin vrea să introducă cele 36 de blocuri din centrul de comună ce vor fi reabilitate termic în zona unică de termoficare, în care 2.000 de consumatori vor fi deserviţi exclusiv de Termoficare.

ORADEA NOASTRĂ

Palate de poveste

De la Gară până în Piaţa Unirii, oricine ia oraşul la pas rămâne impresionat de frumuseţea clădirilor Oradiei. Palate care n-au adăpostit prinţi şi prinţese, ci doar oameni de ispravă ai urbei, fac din Oradea un loc unic şi pe drept lăudat.

Pentru că în ultimii ani cele mai importante palate ale oraşului au fost reabilitate, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Bihor a lansat primul album dedicat acestora. O carte care le dezvăluie nu doar frumuseţea, ci şi poveştile...

Plimbă-te şi zâmbeşte!

Mersul pe jos nu doar face piciorul frumos, ci te şi ajută să vezi oraşul mai bine şi să contribui la combaterea poluării! Acesta e mesajul pe care îl descoperă orădenii şi turiştii dacă îşi instalează pe telefoanele mobile aplicaţia Walk’n’Smile, creată pentru a încuraja mersul pe jos.

An nou, reguli păstrate

Cei 12.000 orădeni care s-au obişnuit să colecteze selectiv în trei fracţii trebuie să-şi păstreze obiceiul. Chiar dacă programul pilot demarat de Primărie şi operatorul licenţiat de salubritate RER Vest s-a încheiat, regula este menţinută şi în 2019 pentru cele 126 asociaţii de proprietari.

În zilele următoare, RER Vest şi municipalitatea vor anunţa atât rezultatele celor şase luni de testare, cât şi asociaţia care, în acest an, va fi scutită de la plata facturii de salubritate, pentru meritul de a fi dat dovadă de eco-civism.

Directorul ADI Ecolect, Bujor Chirilă, afirmă că sistemul de management integrat al deşeurilor în Bihor va intra curând în linie dreaptă: "Salubritatea este una dintre problemele majore ale Bihorului"

Anul 2019 va fi decisiv pentru salubritatea din Bihor. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect va demara implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor (SMID), care presupune că toţi bihorenii vor fi obligaţi să recicleze. Directorul asociaţiei, Bujor Chirilă, anunţă că în primăvară va lansa licitaţiile pentru desemnarea operatorilor de salubritate, iar dacă nu vor exista contestaţii ale perdanţilor, în toamnă se vor cunoaşte firmele care vor colecta deşeurile din întregul judeţ.

Între timp, ADI Ecolect modifică proiectul, creând o zonă exclusiv pentru Oradea. Mai rămâne de văzut dacă primarul Ilie Bolojan va agrea această variantă sau va dori, în continuare, ieşirea oraşului din asociere...

TIMP LIBER

Încep Zilele Culturii Maghiare

Teatrul Szigligeti este gazda unor evenimente deosebite pentru a marca Zilele Culturii Maghiare: comemorarea morţii poetului Ady Endre, prin spectacolul Ady 100, şi spectacolul Rigoletto, al Operei Maghiare din Cluj.

Poezia lui Arghezi la Arcadia

Actorul Eugen Ţugulea, premiat de UNITER pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei, recită peste 30 de creaţii din opera unuia dintre cei mai prolifici şi îndrăgiţi poeţi români, Tudor Arghezi.

Fotografii de presă, premiate la Oradea

Expoziţia celor mai bune lucrări ale fotoreporterilor bihoreni va fi vernisată joi, când se vor decerna şi premiile în urma concursului organizat în cadrul Festivalului Fotografiei Internaţionale "Carol Pop de Szathmári". Cupa îi revine chiar fotografului BIHOREANULUI, Szilagyi Lorand.