Luni, 2 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Adio, Cefa!

Parcul Natural de la Cefa este la un pas de dispariție din cauza închiderii fermei piscicole și a dezinteresului autorităților pentru activitatea de acvacultură.

Nicolae Nistor, patronul firmei Pro Acva, cea mai mare fermă piscicolă din țară, care funcționa aici de 115 ani, a suspendat vechea activitate, secând heleșteiele și valorificând tot peștele, supărat că statul nu i-a acordat niciodată subvenții și despăgubiri pentru pagubele înregistrate, iar acum crește vaci Angus și porci din rasa Mangaliță, fără însă să-și fi scos autorizație de mediu.

Înfiinţată în 1905, pescăria de la Cefa se întindea pe 746 hectare, din care 647 hectare de luciu de apă, şi punea pe piaţă anual până la 1.000 tone de crap. BIHOREANUL vă spune ce s-a ales de ea...

Depesedizare cu cazne

Liberalii se chinuie să înlăture ştăbimea PSD din conducerea instituţiilor deconcentrate. După ce în 4 luni au mazilit doar 5 directori, deşi mulţi sunt interimari numiţi politic, PNL-iştii s-au trezit recent cu încă un PSD-ist pus şef la Finanţe printr-un ordin dat la Bucureşti fără ştirea lor, deși sunt la guvernare.

BIHOREANUL vă dezvăluie strategia PNL-iştilor de a-i „descăuna”, totuşi, atât pe directorii care n-au susţinut vreun concurs, fie şi aranjat, cât şi pe cei care au dat concursuri, expediindu-i pe meleaguri cât mai depărtate de Bihor...

Jurnal de coronavirus

Poartă de intrare în România dinspre vestul Europei, Bihorul este unul dintre judeţele cu risc ridicat la îmbolnăvirile cu noul coronavirus originar din China, COVID-19, răspândit deja în întreaga lume.

Chiar dacă specialiştii dau asigurări că mult mai periculoasă a fost gripa sezonieră care în 2018-2019 a provocat la nivel mondial îmbolnăvirea a 41 milioane de persoane şi decesul a 61.000, „molima chinezească” provoacă o îngrijorare fără precedent.

Cum au reacţionat bihorenii după ce în judeţ au intrat primii oameni care puteau aduce virusul, dar mai ales autorităţile, vă spune BIHOREANUL, cu detalii de culise atât din pregătirile acestora, cât şi din prestaţia lor efectivă.

Pute la Orizont!

De peste un deceniu, dejecţiile locatarilor cartierului Orizont din Paleu infestează terenurile din zonă. Canalizarea cartierului ridicat de afaceristul Călin Raita e deversată pe terenurile agricole învecinate, localnicii bănuind că firma acestuia, RaiCris Construct, n-a pus în funcţiune staţia de epurare şi, de fapt, aruncă ilegal mizeriile în valea Cosmo.

Mai grav este că situaţia trenează fără ca Primăria Paleu să ia vreo măsură. Ba, mai mult, la câţiva metri de focarul de infecţie construieşte o grădiniţă!

Agentul parfum

Tatăl unei tinere picate la examenul pentru obţinerea permisului auto l-a reclamat pe poliţistul examinator, pentru limbaj şi comportament vulgar.

În reclamaţia respinsă de şefii agentului Sorin Avram, poliţistul e acuzat că a ironizat-o pe fată, reproşându-i vestimentaţia ca de la second hand şi că nu ţine corect stiloul în mână deşi umblă la şcoală de fiţe, iar după ce a picat-o la examen, i s-a lăudat că miroase bine şi a întrebat-o dacă îl iubeşte. La rândul său, examinatorul respinge orice acuzație și amenință cu procesul. Oare cine are dreptate?

Regulament pe șest!

Primăria Oradea pregătește, pe furiş, un regulament de atestare a administratorilor asociațiilor de proprietari fără să îi consulte cu adevărat, stârnind revolta acestora.

Administratorii asociațiilor de proprietari acuză administrația Bolojan că vrea să îi subordoneze printr-un regulament care îi taxează cu 300 lei pentru eliberarea unui atestat și-i permite să le retragă dreptul de a gestiona imobile fără o sentință judecătorească, cum cere legea. BIHOREANUL vă prezintă detaliile unui nou scandal.

Colectiv la Oradea

Chipul mutilat de cicatrici, degetele ambelor mâini înjumătăţite de foc, așa încât nici măcar zahăr în cafea nu poate să-și pună, și un corp zvelt transformat în durere. Nervuri cicatrizate, hematoame ce se văd de sub haine, bucăți de piele descuamată, unite de flăcări într-o geografie atroce și senzația de sufocare pe care ți-o dă suflul unui incendiu care s-a răspândit mai repede decât apuci să-i suni pe ai tăi...

Vi se pare prea mult? Scena e cât se poate de vie pentru victimele care au scăpat din Colectiv. Și este descrisă, din spatele ei, de un documentar cu același nume care arată fără menajamente corupția sistemului de sănătate românesc. De săptămâna trecută, filmul poate fi văzut în Oradea, la Cinema Palace. BIHOREANUL vă spune la ce să vă așteptați...

Castelul cărților

Pentru mulți copii din ziua de azi, citirea unei cărți e doar o obligație, o corvoadă pe care trebuie s-o îndeplinească pentru o notă mare la Română.

Două orădence, Laura Clintoc și Daniela Lunga, s-au gândit să deschidă o librărie unde micuţii să „se conecteze” cu cărțile - un loc plin cu simboluri din povești, între care un castel și chiar şi o hartă a unor ținuturi imaginare din cărți, realizată de un ilustrator american. Se numește Cair Paravel, iar BIHOREANUL a fost în vizită...

Surprize pentru ele

La finalul acestei săptămâni, mai toate evenimentele programate în Oradea sunt pentru Ea. De Ziua Internaţională a Femeii, orădencele pot fi răsfăţate cu seri romantice, concerte şi party-uri cu DJ care să ţină toată noaptea.

BIHOREANUL vă prezintă câteva dintre evenimentele menite să sărbătorească femeile în Oradea. Mai rămâne ca bărbaţii să facă rezervările...

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi Premiile și Jurnalul lui Bihorel, nici selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: PNL şi ALDE s-au aliat în CJ. Vicele Bodea „dezertează” la Pro România; Oradea derulează proiecte europene de 368,1 milioane euro; Liberalii au pus șef nou la Direcţia Silvică Bihor; Protest împotriva tăierilor de copaci de pe malul Crișului; Repartizare alfabetică în clasel epregătitoare: Gata cu mica-înţelegere cu învăţătoarea!; Florarul Marius părăseşte Oradea, buticul cu flori a fost închis; A vândut în Oradea 6 kilograme de marijuana găsite în Spania; Interimat prelungit pentru Consiliul de Administraţie al Aeroportului; Podul Intelectualilor va intra de renovare...