Luni, 19 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul Oradea noastră. Dintre subiectele ediţiei: Viața de noapte este săracă în Oradea, cu un singur club și câteva pub-uri în Pasajul Vulturul Negru. Incendiul de la Palatul Episcopal a fost provocat de instalaţia de iluminat. Tribunalul Bihor stă pe un butoi de pulbere. „Reclamagiii” abuzurilor din învăţământul bihorean se luptă cu mafia PSD. Cine este poliţistul care anunţă pe Facebook unde-i vânează pe vitezomani?

Oradea, somn uşor…

„N-ai unde să ieși în oraș!”. Tinerii se plâng că viața de noapte este săracă în Oradea, cu un singur club și câteva pub-uri în Pasajul Vulturul Negru.

BIHOREANUL vă prezintă o analiză a pieței de clubbing a Oradiei, animată până în urmă cu câțiva ani de câteva cluburi mari şi frecventate, dar care s-a restrâns mult, în ciuda dezvoltării economice şi turistice a oraşului, ajungându-se până la închiderea faimoaselor localuri Black Eagle și Lord’s.

Foc la secret

Pompierii au încheiat raportul privind incendiul de la Palatul Episcopal şi l-au înaintat procurorilor. În timp ce anchetatorii tac, sursele BIHOREANULUI spun că raportul ISU confirmă bănuiala iniţială, şi anume că sinistrul a fost provocat de o defecţiune a instalaţiei de iluminat arhitectural, realizată în 2007.

Revoluţie la Justiţie

De câteva luni, Tribunalul stă pe un butoi de pulbere. Revenită în funcţie, preşedinta Carmen Domocoş vrea să reorganizeze activitatea Secţiei penale. Mai exact, s-o smulgă „de la butoane” pe fosta vicepreşedintă Crina Muntean, cea care decide arestările şi interceptările.

Decizia va aparţine Colegiului Director, care se întruneşte săptămâna aceasta, având pe ordinea de zi încă un subiect „fierbinte”: judecătorul Ovidiu Galea, inculpat pentru fals în declaraţii, s-a întors la muncă şi cere să judece procese penale!

În luptă cu sistemul

Părinţii adolescentului agresat „cu electroşocuri” la Liceul Bariţiu din Oradea, prezentaţi de şeful Inspectoratului Şcolar ca „recalamagii”, încă cer pedepsirea educatorilor care l-au abuzat şi cu 4 ani în urmă, la şcoala specială din Tileagd.

Alina şi Nicolae Muşat sunt revoltaţi, pe bună dreptate, că din 2014, când copilul lor a fost bătut la CŞEI Tileagd, iar alţi elevi exploataţi pe „moşia” directoarei, făptaşii continuă să lucreze ca pedagogi, iar şefa unităţii a fost chiar promovată la... Ministerul Educaţiei.

Bugetare fără căutare

Cu două săptămâni înaintea termenului limită, prelungit cu o lună până la 1 Decembrie, orădenii au propus doar 41 de proiecte pentru bugetarea participativă. BIHOREANUL vă prezintă ce avem de votat...

Lista propunerilor cuprinde idei vechi, precum înierbarea liniei de tramvai din strada Coposu, propuneri noi, ca amplasarea de defibrilatoare şi acordarea de vouchere pentru achiziţii de biciclete, dar şi planuri la care Primăria a renunţat, cum ar fi un obelisc în Piaţa Unirii.

S-a făcut mălaiul!

Combinele au intrat în lanurile de porumb la începutul lunii septembrie. În unele locuri nu au ajuns la capăt nici acum! Fermierii bihoreni au parte de cea mai mare producţie de porumb din istorie.

Agricultorii au avut producţii record între 8 şi 14 tone la hectar, în funcţie de calitatea pământului şi de tehnologiile folosite, cu mult peste cele din anii trecuţi, dar se aşteaptă la un sezon mai greu în 2019 din cauza secetei din ultimele două luni.

Poliţistul de pe Facebook

BIHOREANUL vi-l prezintă pe poliţistul devenit faimos după ce a anunţat locul de unde-i vânează pe vitezomani.

Agent şef adjunct la Borş, Sebastian Drimbe a ajuns spaima şoferilor care încalcă legea în drum spre frontieră, dar a şi câştigat respectul multora dintre ei.

Grădinile Palatului 

Nu doar Palatul Baroc din Oradea îşi va recăpăta strălucirea, cu ajutorul unei investiţii de amploare, ci şi grandioasa grădină din jurul acestuia.

Episcopul romano-catolic Böcskei László a anunţat că parcul va fi reamenajat printr-o investiţie de aproape 800.000 euro, din bani europeni, și va găzdui inclusiv o grădină cu plante și flori biblice.

Colecţionarul de „rable”

Cu răbdare de chinez bătrân, un mecanic pregăteşte, în apropierea Oradiei, primul service auto retro din Bihor. 

Fost proprietar de parc pentru dezmembrări, Ghiţă Tripa amenajează un atelier dedicat exclusiv restaurării maşinilor rare, ridicat pe două niveluri, cu peroane pe care va expune şase din cele mai preţioase 60 de maşini pe care le-a adunat.

Selectaţi, selectaţi, selectaţi!

Aproape 12.000 de orădeni testează, de cinci luni încoace, colectarea selectivă în trei fracţii, adică separarea nu doar a deşeurilor reciclabile, ci şi a celor vegetale. Pentru că, între timp, şi legislaţia românească a fost schimbată, iar de anul viitor toţi românii vor trebui să plătească în funcţie de câte gunoaie aruncă, este posibil ca programul pilot să devină o regulă pentru toţi orădenii.

Poftiţi la pas!

Oradea va avea o nouă stradă dedicată pietonilor. Primăria pregăteşte un proiect pentru extinderea zonei pietonale, în cadrul căruia ar urma să fie realizat un aşa-numit coridor de mobilitate, care va lega cartierul Rogerius de zona fostei fabrici Înfrăţirea. BIHOREANUL i-a întrebat pe orădeni ce cred despre asta.

Ambiţioasa Ingrid

Când părinţii au dus-o la bazinul de înot prima oară, Ingrid se temea şi să se apropie de apă. Nouă ani mai târziu, se simte cel mai bine în bazin.

Adolescenta legitimată la Clubul Crişul din Oradea este cea mai bună înotătoare a judeţului, adunând deja numeroase medalii şi trofee, ba chiar doborând două recorduri naţionale. ar Ingrid promite că nu se va opri până nu va ajunge şi la Olimpiada mare. Citiţi povestea uneia dintre cele mai promiţătoare înotătoare din România!

Oradea ieri, Oradea azi

Cunoscut istoric, aplecat asupra evului mediu bihorean în special, Liviu Borcea s-a născut în Oradea, pe 3 august 1939, şi a încetat din viaţă în 2006. Este un nume pe care-l găsim în cărți de istoria Oradiei și Bihorului, fiindcă a publicat 11 volume și peste 70 de studii în reviste de specialitate. Între ele, „Bihorul medieval”, „Memoria caselor”, precum și colaborarea în redactarea „Istoriei orașului Oradea”. În amintirea sa, o stradă din cartierul Nufărul II îi poartă numele...