Umfl-o, Ramona!

Zeci de orădence au ajuns pe mâna Ramonei Fizesan, o impostoare care se declara cadru medical şi le injecta acid hialuronic în buze, nas şi cearcăne, într-un salon neautorizat în care vindea şi haine.

Orădeanca este anchetată pentru înşelăciune şi exercitarea fără drept a unei profesii, dar BIHOREANUL a aflat că ar putea avea în curând noi "tovarăşi" de dosar, căci poliţiştii vor lua la rând saloanele, clinicile şi cabinetele stomatologice care oferă prestaţii similare, tratamente care ar trebui să se afle exclusiv în competenţa chirurgilor plasticieni.

Cruciadă pentru Boca

Orădenii care s-au înstăpânit şmechereşte pe marca "Părintele Arsenie Boca" au fost daţi în judecată.

Atinsă la prestigiu şi la bani, Biserica Ortodoxă Română s-a adresat Oficiului European de Proprietate Intelectuală, cerând prin Episcopia Devei şi Mănăstirea Prislop ca Andor Alexandru şi Diana Talpoş să nu mai poată face negoţ cu numele şi imaginea celui mai popular călugăr român.

F(r)actura de încălzire

În Oradea, facturile de întreţinere pentru luna ianuarie au crescut cu 36%, ajungând la sume record de aproape 1.000 lei pentru un apartament cu patru camere.

Pe fondul răcirii vremii şi al scumpirii cu 8% a gigacaloriei, conducerea societăţii Termoficare a prelungit cu 7 zile perioada de facturare, preocupată cu repararea turbinei pe gaz care a provocat pierderi de peste un milion de euro în doar trei săptămâni.

Rezervaţia amintirilor

Răpusă de lipsa apei geotermale, rezervaţia naturală Peţea a fost abandonată de autorităţi.

În timp ce una din speciile endemice, melcul termal, n-a supravieţuit în acvarii şi a dispărut pentru totdeauna, singurii care mai încearcă să afle dacă situl are vreo şansă de revitalizare sunt nişte cercetători orădeni şi maghiari care au atras fonduri europene pentru studii.

Grădinari cu sila

Primăria mută în grija asociaţiilor de proprietari 85 hectare de spaţii verzi dintre blocurile orădene, sub ameninţarea unor amenzi de până la 2.500 lei.

Aproximativ 20 de asociaţii din totalul de 852 refuză să semneze protocoalele de predare-primire, fie eschivându-se, fie declarând făţiş că nu vor să preia sarcini de care se achitau voluntar şi de pe urma cărora riscă de-acum să fie sancţionate.

Ţeapă cu boschetari

O orădeancă a escrocat patru bănci, păgubindu-le cu peste 200.000 lei, cu ajutorul unei imprimante şi a unor... oameni ai străzii.

Clientă veche a Poliţiei, femeia a falsificat decizii de pensionare şi cupoane de pensie pe numele unor amărâţi, pe care îi ducea la bănci şi, cu actele false, le obţinea credite din care le lăsa mici "comisioane", însuşindu-şi pentru sine grosul sumelor.

Creatorii viitorului

Mai multe grupuri de adolescenţi din Oradea au pasiuni "de modă nouă": învaţă să creeze jocuri şi site-uri web şi construiesc roboţi şi sateliţi.

Liceeni de la colegiile Eminescu şi Gojdu se pregătesc pentru una din cele mai mari competiţii mondiale de robotică rezervate tinerilor, iar satelitul creat de o echipă din programul Coder Dojo Oradea se întrece într-un concurs al Agenţiei Spaţiale Europene.

TIME OUT

Vine Lenny Kravitz!

În această primăvară, orădenii sunt invitaţi să facă o excursie la Cluj, unde, la început de mai, va concerta Lenny Kravitz, unul dintre cei mai proeminenţi muzicieni americani ai timpurilor noastre.

Rockerul îşi va promova cel mai recent album - "Raise Vibration" -, al 11-lea din carieră, dar va interpreta şi melodii celebre din repertoriul său, cum ar fi "Are you gonna go my way", "I belong to you" ori "Fly away".

ORADEA NOASTRĂ

e-Oradea

Din luna martie, 50 de asociaţii de proprietari din Oradea vor folosi un soft comun, pentru verificarea şi plata facturilor de întreţinere. Achiziţionat de Primărie, acest program este unul dintre paşii pe care municipalitatea îi face pentru a digitaliza cât mai multe din serviciile oferite.

Totodată, din acest an, orădenii ar putea solicita prin internet mai multe acte de la Instituţia Arhitectului Şef. "Căutăm soluţii pentru implementarea mai multor aplicaţii de digitalizare", spune city-managerul Dacian Palladi.

Eco-investiţii

Dacă aveţi de gând să vă cumpăraţi anul acesta electrocasnice, un autoturism nou sau panouri fotovoltaice, ceea ce vă va scuti de factura pentru electricitate, aţi putea obţine bani de la stat pentru aceste investiţii.

Administraţia Fondului de Mediu (AFM) va continua două dintre programele mai vechi, Rabla şi Rabla pentru electrocasnice, şi a lansat unul nou, prin care va acorda sume de până la 20.000 de lei pentru românii care vor să-şi monteze panouri fotovoltaice.

Specialist în peisagistică, Vasile Cralic: "Acasă nu înseamnă doar interiorul zidurilor în care locuim"

După o zi stresantă la muncă, cel mai la îndemână mijloc de relaxare poate fi plimbarea într-un parc sau o zonă verde, aproape de casă. Tocmai de aceea, întreţinerea acestor zone este foarte importantă, consideră Vasile Cralic, un inginer peisagist de 28 de ani, angajat al firmei Kaluna, care a adunat deja şase ani de experienţă în creşterea şi întreţinerea plantelor, plus alţi patru în proiectarea şi amenajarea de spaţii verzi.

Tânărul crede, de asemenea, că responsabilizarea orădenilor în amenajarea şi îngrijirea acestor zone verzi este binevenită. Până la urmă, oamenii îşi fac lor înşişi o favoare...