Luni, 15 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul ecologic Oradea Noastră. Iată care sunt subiectele noii ediţii:

Şpăgar iertat

Denunţat că a luat şpăgi uriaşe pentru a importa cărbune din Ungaria, fostul director al CET Oradea, Dragoş Gligor, îl poate scăpa de procesul de corupţie şi pe fostul şef al CJ, Alexandru Kiss. Procesul UDMR-istului, condamnat anul trecut la 8 ani de închisoare, dar rejudecat acum, riscă să fie închis după ce avocatul Răzvan Doseanu a descoperit că procurorii DNA Oradea au clasat ca prescris dosarul lui Dragoş, deşi acesta era acuzat că a primit 400.000 euro de la acelaşi afacerist din Budapesta care i-a "uns" cu 3,21 milioane pe Kiss şi pe amicul său, Alexandru Mudura.

Zmeurica penală

Scandalul sexual în care este implicat episcopul reformat Csűry István, este anchetat de procurori. Denisa Krisztina Chilba, pretinsa amantă a episcopului, e cercetată pentru şantajarea bărbatului şi hărţuirea soţiei acestuia, fiindcă i-a urmărit până şi la biserică şi i-a "mitraliat" cu peste 5.000 de apeluri şi mesaje în care îi ameninţă, înjură ori le cere bani.

„Am să angajez un avocat. Eu nu am şantajat pe nimeni, vreau doar să îl fac pe domnul episcop să recunoască faptul că a greşit şi că este tatăl copilului meu. Pentru că acest copil există!”, îşi justifică femeia "asaltul", fără însă a aduce probele necesare.

Cursul de... politică 

Consiliul Judeţean şi Universitatea din Oradea au ajuns să se confrunte pe teren imobiliar. CJ Bihor vrea să evacueze Universitatea din câteva clădiri de pe strada Traian Blajovici, ca să le dea Teatrului, pentru un depozit, şi Ministerului de Interne, pentru o policlinică cu circuit închis.

Decizia l-a surprins pe rectorul Constantin Bungău, care nu înţelege de ce conducerea CJ vrea să încurce Universitatea. „E pentru prima oară când ni se ia ceva”, zice el. „Altora, Universitatea le-a dat terenuri fără probleme”, replică vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, de altfel profesor la Universitate.

Ţeapă pe Facebook

Un tânăr orădean a creat o pagină de Facebook a emisiunii "Acces direct" şi a strâns sponsorizări pretextând că sunt pentru cazuri sociale, biserici ori bolnavi. Trimis în judecată pentru înşelăciune în formă continuată, Florin Marcel Manciu are reclamaţii în mai multe judeţe, dar şi un proces la Iaşi, după ce a "dublat" pagina de Facebook a celebrului călugăr Calistrat şi a ţepuit mai mulţi enoriaşi. 

INTERVIU
Felix Cozma, preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici: „E nevoie de o restartare a administraţiei”  

În ciuda a numeroase prevederi controversate şi chiar revoltătoare, preşedintele ANFP, orădeanul Felix Cozma, spune despre recent adoptatul Cod Administrativ, o „culegere” de reglementări inspirate din 11 legi - de la cea pentru organizarea Guvernului până la cele ale administraţiilor locale - că are şi o parte bună: cea referitoare la funcţionarii publici. 

Care sunt noutăţile pe care le aduce Codul, ce anume a uitat acesta să reglementeze, ce îi aşteaptă pe funcţionarii publici în viitorul apropiat – sunt câteva teme abordate în interviul cu demnitarul orădean.

Casa tinerilor

Oradea va avea un centru de tineret care va derula cursuri şi proiecte pentru elevi şi studenţi. Primul centru de acest fel din Bihor şi al doilea din ţară, „The Spot” va fi locul unde tinerii vor afla ce meserii se caută, cum pot deveni antreprenori, dar şi cum să pornească proiecte internaţionale.

Parcarea discordiei

Descinderi cu mascaţi şi executor, marțea trecută, în parcarea de la intrarea în Băile Felix. După un proces de peste 20 de ani, terenul a fost recuperat oficial de Primăria Sânmartin, firma care o administra din 1994, Cretheus General, având la dispoziție 30 de zile ca să elibereze terenul. BIHOREANUL vă spune cum s-a încheiat o poveste ruşinoasă a staţiunii.

TIMP LIBER
Rock on! 


Festivalul Way Too Far, care s-ar traduce în „mult prea departe”, va fi anul acesta, paradoxal, foarte aproape de bihoreni: va avea loc la complexul Kings Land din Ineu de Criş, la o aruncătură de băţ de Oradea. Promovând mai multe genuri ale muzicii rock, pe scena WTF vor urca trupe recunoscute din România, Ungaria şi Statele Unite. Pentru a-i simţi din plin atmosfera şi a nu rata niciun concert, fanii vor avea la dispoziţie locuri de camping... 

ORADEA NOASTRĂ

Prietenii ambroziei

În primul an în care România are o lege clară care obligă cetăţenii şi instituţiile la stârpirea ambroziei, e ca şi cum n-ar fi... Primarii din Bihor nu şi-au respectat obligaţiile de inventariere a terenurilor infestate şi de sancţionare a proprietarilor neglijenţi, astfel că buruiana care provoacă alergii grave poate înflori în voie. Iar în curând asta se va şi întâmpla, spre disperarea celor alergici.

Reciclaţi aici!

Material care se poate recicla la infinit prin topire, sticla este totodată o povară pentru orădenii cu comportament ecologist. De la dispariţia din oraş a containerelor tip iglu, singura formă în care pot trimite sticlele la reciclare este să le predea la centrul de colectare gratuită a deşeurilor din strada Thurzo Sandor. 

Cine ne duce gunoiul? 

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor din Bihor a intrat în etapa licitaţiilor. Săptămâna trecută, au fost publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anunţurile pentru selectarea viitorilor operatori de salubritate. Două dintre proceduri sunt derulate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, iar una de municipalitatea orădeană.

PORTRET
Doctorul orădean Marian Neagoe, noul guvernator al clubului Rotary: Bolile ne spun cât de mare este poluarea”

Timp de un an, Marian Neagoe, doctor specializat în sănătate publică şi dermato-venerologie, este liderul uneia dintre cele mai mari organizaţii nonguvernamentale, adică a Districtului 2241 Rotary, care reuneşte cluburi din România şi Republica Moldova.

Originar din Dâmboviţa, dar orădean de trei decenii, noul guvernator este un ecologist convins, astfel că printre priorităţile sale se numără proiectele pentru protecţia mediului. Mai precis, Neagoe vrea ca rotarienii să planteze un milion de arbori într-un an, învăţându-i totodată pe cei din jurul lor că, poluând şi distrugând natura, îşi fac rău lor.