Luni, 1 iulie 2019, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit. Dintre subiectele noii ediții:

Bolo TV

Nemulţumit că Oradea nu mai are o televiziune locală serioasă, primarul Ilie Bolojan vrea să înfiinţeze una din bani publici. BIHOREANUL vă dezvăluie cum, pe vremuri un critic al ziarelor şi televiziunilor deţinute de primării, Bolojan vrea să obţină o licenţă CNA pentru o televiziune prin cablu a Primăriei orădene, refuzând să dezbată acest plan cu altcineva decât cu colegii de partid, dar şi să prezinte public raţiunea şi detaliile afacerii.

Le-au scăpat din vedere!

Şcolile şi grădiniţele riscă să rămână fără sisteme antifurt din neglijenţa Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primărie. Unităţile şcolare au trebuit să-şi încheie separat contracte de supraveghere şi intervenţie rapidă după ce şeful DPI, Lucian Popa, a refuzat achiziţia „la comun” a serviciului, motivând că municipalitatea îşi va face un dispecerat propriu şi va trimite la intervenţii Poliţia Locală.

Pro Alcoolemia

Şefa femeilor din Pro România Bihor, Simona Kadas, a fost condamnată la muncă în folosul comunităţii. Conducând în plină zi sub influenţa alcoolului, fosta atletă a lovit două maşini şi apoi s-a dus la culcare, fiind trezită de poliţiştii care i-au ridicat permisul şi i-au întocmit dosar penal fiindcă a refuzat să i se recolteze probe biologice.

Apel pentru rege

Maghiarii din Oradea vor ca Regele Ladislau, întemeietorul oraşului, să aibă o statuie ecvestră în Piaţa Unirii, în timp ce Primăria le ignoră şi petiţiile, şi protestele. Peste 40 de organizaţii maghiare, inclusiv UDMR, au cerut amplasarea statuii în centrul oraşului, iar reprezentanţii PPMT s-au oferit chiar să strângă fonduri pentru realizarea ei, fără a primi vreun răspuns din partea edililor de aproape 2 luni, ceea ce contravine flagrant legii!

Centenar gojdist

Se împlinesc 100 de ani de la înființarea primului liceu românesc de băieți din Oradea, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”. Poveste de succes a învățământului orădean, Colegiul „Gojdu” a dat generații de absolvenți, școlind viitori specialiști și personalități, între care numeroși academicieni.

„Haiducie” cu voie de la Primărie

Primăriţa din Brusturi neagă un furt din pădurea comunei, în care e implicat propriul soţ. Trei consilieri locali au sesizat autorităţile că, sub pretextul defrişării legale a 2 hectare de pădure, perimetrul aprobat a fost depăşit cu o zecime, fiind doborâţi în plus 100 de arbori, de zeci de mii de euro, căraţi cu utilajele „primarului” Petre Bîrlău.

Oradea la pedală

Ambuteiajele provocate de maşinile numeroase şi de lucrări au dus la înmulţirea bicicliştilor. Apetitul orădenilor pentru biciclete a crescut vertiginos vânzările, mai ales ale celor second-hand sau de tip mountain bike, şi a dus la apariţia unor afaceri noi, de la organizarea de tururi cicliste în munţi până la livrări de mâncare şi închirieri de biciclete.

TIMP LIBER:

Festival... din alte timpuri

Cea mai bogată şi spectaculoasă ediţie a Festivalului Medieval din Oradea se va desfăşura la finalul săptămânii în Cetate. La Oradea vor veni peste 600 de luptători, arcaşi şi domniţe, se vor ţine demonstraţii de lupte crâncene şi turniruri „full contact”, programul fiind completat cu concerte date de Cristi Minculescu, Dan Bittman, Nicu Alifantis şi Subcarpaţi.

Roman Kim la Oradea!

Considerat unul dintre cei mai talentaţi violonişti ai generaţiei tinere, Roman Kim va concerta, sâmbătă, de la ora 19, la Oradea, pe scena Filarmonicii de Stat, în cadrul turneului „Passion without Borders” care mai cuprinde oraşe precum Timişoara, Sibiu, Cluj-Napoca şi Braşov.
În concertul său au fost incluse lucrările „Il trillo del diavolo” de Tartini, „Violin concertos” de Bach, „Divertimento in F” de Mozart şi, în fine, „Brindisi” de Verdi, însă interpretată într-o versiune proprie concepută de violonist.  

Petreceri sub cerul liber

Odată cu sezonul estival, în Oradea au reînceput petrecerile în aer liber, care adună de fiecare dată sute de tineri dornici să se bucure la maximum de vară. La fel ca anul trecut, party-urile se ţin în serile de vineri la Habit Club, situat în incinta complexului Solay, iar cele de duminică în Cetate, în zona dinspre Poarta de Est, în organizarea clubului Intense din Pasajul Vulturul Negru.