Şpaga de Paşte

 "Sfânta" tradiţie: În Joia Mare, BIHOREANUL i-a surprins pe pădurarii Ocolului Silvic Oradea veniţi în şir la sediul instituţiei ca să-şi cadorisească şefii cu pălincă, vin şi miei. Cu toate că şi silvicultorilor li s-au mărit lefurile, ca tuturor bugetarilor, tocmai ca să fie integri, şefii instituţiei au impus într-o şedinţă ca fiecare pădurar să cotizeze de Paşte cu carne şi băutură, reporterii imortalizându-i atât pe cei care dădeau, cu aerul că-şi fac datoria, cât şi pe cei care primeau, cu sentimentul că li se cuvine, unele dintre daruri urmând să fie date "mai departe", către alţi şefi şi instituţii

Oradea Chix Report

Cea mai premiată aplicaţie online a Primăriei, Oradea City Report, prin care locuitorii pot reclama neregulile din oraş, dă rateuri pe linie. Orădenii se plâng că OCR preia petiţiile cu întârziere, că funcţionarii îi pasează la alte instituţii ca să scape de sarcini, iar o parte din petiţii sunt trecute în mod nejustificat la "rezolvat" doar pentru ca Primăria să dea bine la imagine.

"Fraţi" iertaţi

Nouă înfrângere pentru DNA Oradea: Justiţia a spulberat dosarul privind corupţia instaurată în Poliţia Bihor "de jos până sus", adică până la fostul şef Liviu Popa. După ce în 2017 procurorii anticorupţie l-au inculpat pe chestor împreună cu ofiţeri şi agenţi din zona Beiuş, dar şi cu judecătorul Ovidiu Galea şi o funcţionară de la Protecţia Mediului, judecătorii Curţii de Apel Timişoara au hotărât achitarea tuturor, pe motiv că faptele fie nu au fost probate, fie nu au fost săvârşite "cu vinovăţia prevăzută de lege".

Vorbe goale

Dotarea Centrului Oncologic cu al doilea accelerator pentru radioterapie, prilej de dispută între ex-ministrul PSD Florian Bodog şi Dacian Foncea, managerul liberal al Spitalului Municipal. Pentru că Bodog şi-a arogat realizarea achiziţiei, Foncea a dezvăluit că aparatul are doar o configuraţie de bază, upgradarea sa urmând să coste încă aproape 1 milion de euro.

Afacerea "Certificatul" 

Termoficare Oradea este singurul operator din ţară care face bani grei din certificatele verzi. Primarul Ilie Bolojan i-a ajutat pe edilii liberali din Timişoara şi Motru să-şi salveze CET-urile de la faliment, mandatând Termoficare să le împrumute certificate GES, într-o afacere care în 6 luni va aduce societăţii orădene un profit de 420.000 euro.

Leac pentru chiulit

Voluntar, psihologul Răzvan T. Coloja a creat un site pe care adună cursuri, cărţi, filme şi alte resurse electronice folositoare studenţilor de la Ştiinţe Socio-Umane. Un real ajutor pentru tineri, platforma StudentHelp poate fi accesată doar din sediul facultăţii, iniţiatorul dorindu-şi astfel să-i determine pe tineri să nu mai chiulească.

Atacul husarilor

Solidară cu episcopul imoral, UDMR Bihor coboară discursul public la limita de jos a civilizaţiei. Dornici să îi ia apărarea episcopului reformat Csűry István, acuzat de adulter, politicienii maghiari se războiesc prin comunicate cu BIHOREANUL, pe care-l fac "ziar de scandal, mizerabil, legat de serviciile secrete".

TIMP LIBER
"Parada" cărţilor

După ce a găzduit festivităţi spectaculoase cu sute de soldaţi, tunuri, TAB-uri şi elicoptere, dedicate împlinirii a 100 de ani de la eliberarea de sub regimul bolşevic maghiar, Oradea se pregăteşte să-şi invite locuitorii la un altfel de eveniment, mai liniştit, dar totuşi important. Este vorba despre Târgul Gaudeamus, care va ajunge pentru a şasea oară în centrul urbei, la început de mai.

ORADEA NOASTRĂ

Cântă, Cinka Panna!

Indiferent că sunt săraci sau bogaţi, ţiganii se înveselesc la un acord lăutăresc, aşa cum se cântă de sute de ani în familiile lor. Muzica i-a însoţit mereu în drumurile lor, iar adesea chiar cântecele lui Cinka Panna.

Puţini orădeni ştiu, dar cartierul ţigănesc căruia îi spun neaoş "Ţincapana" a fost botezat astfel în amintirea unei lăutărese care, în secolul XVIII, a cucerit toată Ungaria cântând la vioară. Atât de pricepută era încât fusese chemată să cânte chiar şi la curtea împărătesei Maria Tereza. Şi, cel mai probabil, şi la Oradea...

Fără igluuri

Orădenii obişnuiţi să depună resturile reciclabile în containerele tip clopot anume amplasate pe străzile oraşului trebuie să se reorienteze. Pentru că Eco-Rom, asociaţia care plătea colectarea deşeurilor din aceste recipiente, nu şi-a mai achitat obligaţiile financiare, Primăria a decis să le ridice de pe străzi. În locul lor, municipalitatea va pune alte recipiente similare. De data aceasta, ale oraşului...

La plimbare cu Alex

Poftiţi la aventura orădeană! Aşa îi ademeneşte pe localnici şi pe turişti Alex Trandafir, un licean în vârstă de 17 ani care organizează tururi ghidate prin centrul oraşului. Anume gândite chiar de el, vizitele sunt un periplu în care curioşii află cum s-au construit clădirile Art Nouveau şi cine au fost oamenii de seamă ai oraşului.

Alex face ghidaj turistic voluntar şi gratuit, pentru că este pasionat deopotrivă de turism şi de Oradea. În plus, e un profesionist, deoarece are deja atestatul de ghid turistic. Ştie de pe acum că acesta este domeniul în care vrea să lucreze şi e convins că oraşul său natal are un viitor strălucitor...