Sorbonică fără frică

Premieră naţională: Ca să nu fie găsită vinovată de justiţie pentru furt intelectual asupra lucrării unui englez, profesoara Simona Cavalu de la FMF Oradea şi-a falsificat... propriul plagiat. Dată în judecată de britanicul Martin Hollins pentru încălcarea drepturilor de autor, orădeanca i-a şocat pe judecători, prezentând instanţei, spre expertizare, o "reeditare" contrafăcută a cărţii în care a plagiat, din care a eliminat capitolele furate şi pe care a încercat s-o plaseze şi în biblioteci, pentru a înlocui exemplarele "lucrării" care o dădea de gol.

Ambulanţa de Partid

Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Bihor, căpuşat de şefii plantaţi în funcţii datorită "meritelor" de politruci. Fost consilier al ex-ministrului Florian Bodog, numit ilegal director economic interimar pe 6 luni, dar menţinut în funcţie de 4 ani tot ilegal, Liviu Sabău Popa a "patronat" umflarea cheltuielilor SAJ Bihor cu semnăturile fostului şi actualului manager.

S-a-ntors Uscatu’!

Judecat pentru constituirea unui grup infracţional, faimosul contrabandist orădean Viorel Pop, alias Uscatu’, şi-a refăcut gaşca şi a revenit în afaceri. Organizată cu sarcini precise, cu antemergător care să-i ferească de controalele Poliţiei şi dotată cu maşini modificate pentru a ascunde ţigări de contrabandă, noua trupă de infractori a fost dibuită de procurorii şi poliţiştii Antimafia, care au urmărit-o timp de peste 5 luni.

Ostaşul Domnului

Poetul bihorean Traian Dorz a fost închis 17 ani în puşcării pentru credinţa neclintită în Dumnezeu. Lider al asociaţiei Oastea Domnului, iniţiatoarea unei mişcări de revigorare a ortodoxiei, dar considerată sectară de comunişti, Dorz a fost închis, deportat şi urmărit de Securitate toată viaţa, în 9 dosare, murind cu puţin înainte de căderea regimului.

Sală "pe caiet"

Compania Naţională de Investiţii n-a prevăzut în acest an bani pentru mult promisa Polivalentă din Oradea. Din cauza lipsei finanţării, firma Trameco a abandonat şantierul, iar CNI a confirmat oficial că nu are un buget anume pentru obiectivul inclus "la grămadă" într-un program de 425 investiţii pentru care dispune, teoretic, de 1,13 miliarde lei.

Arii în aer 

Aproape toate ariile protejate din Bihor au rămas nepăzite şi neîngrijite, după ce administrarea lor a fost preluată de o instituţie încă inexistentă. Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate a înştiinţat custozii că nu mai au "drepturi şi obligaţii", chiar dacă structura judeţeană a instituţiei, care ar trebui să le preia sarcinile, nu e funcţională, având trei angajaţi care nici măcar nu au unde să meargă la lucru.

Poliţia... offline

Un orădean s-a ales cu maşina sechestrată pentru că avea poliţa RCA în format electronic. Deşi putea să verifice valabilitatea asigurării pe internet, poliţistul a refuzat, lăsându-l fără jeep şi fără plăcuţele de înmatriculare, pe care bărbatul a reuşit să le recupereze după mai bine de o lună de aşteptare!

TIMP LIBER
Centenarul Oradiei

"Trăiască Armata Română!". Aşa au strigat orădenii pe 20 aprilie 1919, în prima zi de Paşte, când în oraş au intrat trupele generalului Traian Moşoiu, consfinţind eliberarea Oradiei de sub stăpânirea maghiară bolşevică şi preluarea acestui colţ de ţară sub administraţie românească, potrivit dorinţei exprimate la Marea Adunare Naţională desfăşurată pe 1 decembrie 1918 la Alba Iulia.

La împlinirea a 100 de ani de la marele eveniment, în oraş vor avea loc manifestări fără precedent, care vor include o desfăşurare militară amplă, cu survolarea Oradiei de către elicoptere Puma şi avioane de luptă MIG Lancer.