Justiţie sub asediu

La trei luni după ce Secţia specială de investigare a magistraţilor i-a luat în colimator pe procurorii DNA Oradea, Inspecţia Judiciară a pus ţinta şi pe judecători din Bihor. În baza unei sesizări a avocatului Răzvan Doseanu, inspectorii judiciari au deschis o acţiune disciplinară împotriva a 7 foşti membri ai Colegiului de conducere al Tribunalului Bihor, acuzaţi că ar fi favorizat-o pe judecătoarea Crina Muntean, considerată o apropiată a DNA, să aibă monopolul soluţionării cererilor procurorilor anticorupţie de a emite mandate de supraveghere, pentru interceptări şi filaje

Armata (nu) e cu noi!

Aniversarea a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Oradea a fost sărbătorită fără militari, care au primit ordin s-o boicoteze. Cu o oră înaintea evenimentului, viceprimarul Florin Birta a anunţat că Armatei "i s-a interzis" participarea printr-o "decizie politică mizerabilă", în discursul său primarul Ilie Bolojan a spus cu lacrimi în ochi că "armata celestă" a generalului Moşoiu defilează totuşi prin Oradea, iar a doua zi ministrul PSD Gabriel Leş a susţinut că MApN nu putea "gira" înlocuirea statuii lui Mihai Viteazul, deşi a fost perfect legală.

Lecţia de supravieţuire

Şase elevi şi o profesoară din Oradea au făcut o expediţie pe Marea Baltică, cu un vas vechi de 120 de ani. În cadrul unui proiect menit să determine adolescenţii să fie preocupaţi de schimbările climatice şi de drepturile omului, tinerii orădeni au petrecut pe mare 10 zile, împărţind acelaşi spaţiu, dar şi sarcini serioase, cu colegi din alte cinci ţări.

Hai cu înălţarea!

Înarmat cu încă un studiu despre urbanistica centrului istoric, primarul Ilie Bolojan insistă pentru supraînălţarea clădirilor mici. La doar o lună după ce Primăria a pierdut procesul intentat de Prefectură pe tema supraimpozitării, municipalitatea se pregăteşte să supună dezbaterii publice Planul Urbanistic Zonal al centrului protejat, care recomandă supraînălţarea.

Focul la ei!

Pacienţii din spitalele bihorene sunt vulnerabili în eventualitatea izbucnirii unor incendii. În timp ce ISU Crişana a găsit nereguli în prevenirea şi stingerea incendiilor la toate spitalele, publice şi private, managerii acuză că legislaţia e tot mai aspră şi respectarea ei tot mai costisitoare, deşi unele deficienţe se datorează doar neglijenţei.

Festivalul fanteziei

Cel mai spectaculos festival pentru copii din Oradea va avea loc şi anul acesta în perioada 31 mai - 2 iunie în fortăreaţa oraşului, care va fi colorată cu jocuri, tobogane şi personaje interesante. În această ediţie, micuţii se vor întâlni din nou cu Bufonii Regali, care vor aduce cu ei nişte prieteni, numiţi Norişorii Plutitori, şi vor putea participa la o sumedenie de ateliere, de la unul de benzi desenate la unul de tir cu arcul.

ORADEA NOASTRĂ:

Pe biţă, în pericol!

Chiar dacă a evoluat mult în ultimii ani, înnoindu-şi faţa, Oradea a rămas deficitară la un capitol important pentru un oraş modern, care se vrea şi ecologist: transportul pe două roţi.
Pentru că nu au piste dedicate, bicicliştii se încalecă fie cu şoferii, fie cu pietonii, situaţii care generează frecvent accidentări. Primarul Ilie Bolojan promite că după ce marile şantiere se vor fi încheiat, va da curs şi necesităţilor bicicliştilor...

Stârpiţi ambrozia!

Nu pentru toţi oamenii venirea verii e o veste bună. De îndată ce soarele încălzeşte mai generos pământul, o buruiană va face ravagii. Ambrozia, una dintre cele mai invazive plante, declanşează alergii chiar şi la persoane care până acum nu au avut astfel de afecţiuni.
După ani la rând în care societatea civilă a cerut o lege pentru combaterea ambroziei, acum există o astfel de reglementare. Dar, după cum se mişcă autorităţile, se pare că va fi ignorată...

Oradea ieri, Oradea azi

În prima jumătate a secolului trecut, aparatele de radio au fost o raritate în casele orădenilor. Cele mai cunoscute erau cele produse de Philips, la care se adăugau cele sovietice. Radiodifuziunea Română a fost înfiinţată în anul 1928, iar din 1945 a fost luată în custodie de guvernul pro-comunist al lui Petru Groza. Astfel, ca toţi românii, bihorenii ascultau emisiuni radiofonice româneşti integral cenzurate şi încărcate de propagandă. În 1954, emisia postului de radio Bucureşti începea la ora 5, în zilele nelucrătoare la ora 6...

Ghid spre adâncuri

Întunecată şi rece, lumea subterană nu este un mediu prea atractiv pentru doamne şi domnişoare. Pentru Nicoleta Gherghel este, însă, locul perfect pentru deconectare. "Acolo mă simt liberă", spune tânăra.
Din 2018, Nicoleta conduce singurul club de speologie din Oradea, Cristal, şi încearcă, împreună cu colegii ei, să atragă cât mai mulţi tineri spre universul peşterilor şi al avenelor. Locuri misterioase, care încă îşi aşteaptă exploratorii...