Regii Oradiei

BIHOREANUL vă prezintă pagini prea puțin cunoscute din istoria Oradiei, unde, în Evul Mediu, au fost înmormântați nu mai puțin de 7 regi, împărați și regine.

Cea mai importantă figură istorică înmormântată la Oradea - alături de Sfântul Ladislau, întemeietorul oraşului - este împăratul Sigismund de Luxemburg al Sfântulului Imperiu Roman, cel care a domnit peste o bună parte a Europei, dar, din drag față de aceste ținuturi, a ales catedrala din Cetatea orădeană ca loc de veci.

La loc comanda!

Procurorii militari cer rejudecarea procesului jandarmului orădean achitat pentru corupţie. Deşi „albit” pe motiv că probele din dosarul său au fost obţinute în baza protocolului dintre Parchet şi SRI, plutonierul major Cantemir Groza nu poate fi repus în funcţie deoarece mai are un proces: a provocat un accident soldat cu moartea unui coleg ofiţer!

Gunoaie de oameni

Descoperire revoltătoare a Gărzii de Mediu la Aleşd: firma de salubritate a Primăriei a aruncat 200 tone de gunoaie în mijlocul naturii. Salubri Aleşd a fost amendată cu 200.000 lei după ce a fost prinsă că, pentru a economisi sumele pentru transportarea deşeurilor la halda din Oradea, le-a abandonat în aria protejată Muntele Şes şi într-un lac de lângă Ţeţchea, practică defel nouă a directorului Octavian Sava.

INTERVIUL BIHOREANULUI

Ioan Mihaiu, prefectul judeţului Bihor: „Doar sper, nu mai promit nimic în domeniul infrastructurii”

Numit în primăvara anului trecut, prefectul Ioan Mihaiu a răspuns provocării BIHOREANULUI de a face o „dare de seamă” asupra activităţii de aproape un an şi jumătate, mai ales în ce priveşte implicarea sa în problemele de infrastructură. Oficialul înşiră motivele pentru care, deocamdată, n-a reuşit să urnească proiectele importante, vorbeşte despre promisiunile repetate „de la Centru”, dar şi despre cum apreciază prestaţia instituţiilor guvernamentale din judeţ, relaţia cu autorităţile locale şi posibila candidatură la Primăria Oradea în 2020.

Apă de... cacao

Spălările de conducte făcute de Compania de Apă Oradea în ultimele două săptămâni s-au lăsat cu peste 150 de reclamaţii din partea consumatorilor. Furnizorul recomandă orădenilor nemulţumiţi de calitatea apei maronii să-şi închidă robinetele pentru a nu plăti ceea ce nu consumă şi să ceară dispeceratului evacuarea acesteia prin hidranţii stradali.

Proiecte cu frână

Cea de-a doua campanie de bugetare participativă se loveşte de scepticismul orădenilor, după ce niciuna dintre propunerile votate anul acesta nu s-a materializat. Primarul Ilie Bolojan vrea ca la sfârşitul lunii septembrie să lanseze o acţiune de promovare a bugetării participative după ce, cu doar şase săptămâni înaintea termenului limită, pe site-ul Primăriei Oradea erau înscrise doar şase proiecte.

Sânge de artist

Orădeanul Alexandru Weinberger-Bara, fiul celui mai apreciat bluesman român și al unei premiate pictorițe și scenografe, a început o carieră promițătoare în teatru tocmai la Viena. Alexandru a studiat regia de teatru în Austria, la școala care i-a format pe Marlene Dietrich și Christoph Waltz, a debutat cu succes pe scena unui important teatru vienez, iar acum pregătește primul său spectacol profesionist din România, la Oradea.

TIMP LIBER

Poftiți la FITO! 

La finalul săptămânii începe a VI-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru de la Oradea, care include 26 de spectacole. Programul este bogat, fiind invitate trupe din România, Franța, Statele Unite și Republica Moldova. Orădenii vor avea ocazia să vadă pe viu actori cunoscuți, în spectacole de neratat. BIHOREANUL vă face câteva recomandări...