Bandiţi la 15 ani

Adolescentul care, împreună cu doi tovarăşi, de 15 şi de 12 ani, a furat o maşină şi a lovit cu ea un poliţist pe centura Oradiei este "recidivist". În ultimele două luni, gaşca de tineri romi din Oşorhei a furat cinci maşini, într-o noapte din septembrie făcând dispărute chiar două vehicule, astfel că pentru accidentarea agentului Octavian Popa, încadrată de procurori ca ultraj sub forma tentativei la omor, şeful bandei, în vârstă de numai 15 ani, a fost arestat, deşi este încă minor, şi riscă să ajungă într-un centru de reeducare, dacă nu chiar în penitenciar.

Curvele, la treabă!

Aproape 500 de orădeni, majoritatea golani, prostituate şi contrabandişti, vor fi declaraţi insolvabili pentru a putea fi puşi la măturat în cimitir în contul amenzilor neplătite. Suma datorată bugetului local la sfârşitul lunii trecute de "faliţii" Oradiei se ridică la 820.000 euro, topul insolvabililor fiind deschis de trei prostituate care au acumulat aproape 600 de amenzi neplătite, totalizând peste 71.000 euro.

Procuror versus Barou

Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Sebastian Vălean, a dat în judecată Baroul Bihor pentru că nu i-ar fi răspuns la o cerere vreme de 9 ani. Procurorul a cerut în 2010 să fie primit în profesia de avocat, magistraţii având dreptul să intre în avocatură fără examen, şi a fost respins din pricina dosarului incomplet, însă răspunsul nu i-a fost comunicat până azi pe motiv că... şi-a schimbat adresa de domiciliu.

TIMP LIBER

Vremuri... digitale

Ajunsă la a treia ediţie, conferinţa Digital Days este organizată de agenţia orădeană de marketing digital Brandup Media.
Evenimentul se adresează celor care vor să afle cum se fac campaniile "deştepte" de promovare în mediul online, că sunt angajaţi ai unor firme, bloggeri sau curioşi. "În ziua de azi sunt şanse mari ca 80% dintre cei care lucrează oriunde să fie interesaţi de temele abordate", spune Adrian Domocoş, project manager Digital Days.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Parchetul ne "linişteşte": doctoriţa suspectată că şi-a omorât pruncul poate activa într-un spital public; Prefectul Mihaiu "aprobă" revocarea politrucilor de la Aeroportul Oradea; Şapte construcţii ridicate ilegal în strada Apateului au fost demolate cu excavatorul; Tun de 278.000 euro dat de un orădean în Germania, printr-un site fantomă de comerţ cu maşini; De la anul, Tarom va avea mai multe curse de pe Aeroportul Oradea; Ungaria îşi extinde şi în Bihor programul de sprijinire a fermierilor maghiari din Ardeal; Drumul de Fughiu prin Podgoria a fost amenajat la nivel de balast. Se poate circula prin şantier; Autostrada în Bihor: Prefectul Mihaiu anunţă că au început asfaltările şi adaugă un "Doamne ajută!"; Emoţii la dezvelirea statuii lui Emanuil Gojdu, la centenarul Colegiului orădean.

Anchetă fâsâită

După 6 ani de anchetă, dosarul sentinţelor false pentru fentarea taxei auto ajunge în instanţă. Dacă la început procurorii vânau mai multe judecătoare şi grefiere, suspectând existenţa unei adevărate reţele care "rezolva" despăgubiri, în final DNA Oradea a inculpat o singură grefieră, şi aceea dată afară de la izbucnirea scandalului.

La mulţi ani, Doamnă!

Şcoala "Oltea Doamna" sărbătoreşte centenarul cu scriitoarea Ana Blandiana, invitată specială. Fostul Liceu de Fete a fost una dintre primele şcoli de stat cu predare în limba română înfiinţate de administraţia românească în Ardeal după Marea Unire şi a primit, în mod simbolic, numele mamei domnitorului Ştefan cel Mare.

INTERVIU:

Ana Blandiana, scriitoare şi fostă elevă a Şcolii "Oltea Doamna" din Oradea:
"Povestea mea a început cu Oltea"

În preambulul Centenarului "Oltea Doamna", Ana Blandiana a rememorat, într-un interviu, anii de şcoală, povestind despre păţăniile prin care a trecut alături de colegele ei şi despre profesorii care i-au predat şi i-au conturat personalitatea, dar şi dezvăluind absurdităţile regimului comunist. În final, scriitoarea transmite câteva sfaturi pentru părinţii, profesorii şi elevii de azi, care nu ar trebui defel ignorate...

ORADEA NOASTRĂ:

Plătiţi să reciclăm

Efortul orădenilor de a-şi trimite gunoaiele la reciclat nu rămâne nerăsplătit. Legislaţia privind colectarea deşeurilor a fost modificată astfel încât firmele care produc ambalaje sunt obligate să le dea bani primăriilor, pentru a trimite spre valorificare aceste resturi.
Calculele arată că Oradea va încasa în acest fel circa 1,6 milioane lei anual, bani pe care Primăria îi va reinvesti în sistemul local de salubrizare.

Oraş cu influenţă

Oradea este "instagramabilă" şi perfectă pentru un city-break! Aceasta a fost concluzia celor 42 de "influenceri", adică vedete ale reţelelor de socializare care, în vară, au petrecut două zile în oraşul de pe Crişul Repede.
Musafirii au postat sute de poze pe Facebook, Instagram, Twitter sau blogurile lor şi le-au spus fanilor lor ce anume pot vedea în Oradea. Unii chiar au promis că vor reveni, într-o vacanţă mai lungă...

S-au trezit tinerii!

Tinerii din Oradea au intrat în rând cu lumea, mai precis cu semenii lor care protestează în stradă, pe întreg mapamondul, cerând mai multă preocupare pentru schimbările climatice.
La finalul lunii septembrie, mobilizaţi de eleva Andra Cloştorfeanu şi de studenta Denisa Pantea, peste o sută de orădeni, majoritatea liceeni, au cerut autorităţilor şi cetăţenilor să ia măsuri împotriva poluării. Convinse că această problemă are nevoie de soluţii urgente, cele două tinere sunt decise să continue lupta...