Luni, 28 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educaţie ecologică Oradea Noastră, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Larisa, iartă-ne!

Povestea dramatică a fetiței care a murit cu capul zdrobit de o poartă de fotbal prăbușită peste ea în curtea școlii a şocat comunitatea din Dobrești.

În timp ce părinţii regretă că şi-au înscris micuţa la cursul de dansuri populare în pauza căruia a avut loc accidentul, localnicii se tem că autorităţile ar putea mușamaliza cazul, reprezentanții Primăriei și cei ai Liceului Tehnologic pasându-şi reciproc responsabilitatea pentru faptul că fierătania n-a fost ancorată aşa încât să nu cadă peste copii.

Răscoală la Municipal

Scandal la Spitalul Municipal: primarul Ilie Bolojan se pregăteşte să-l „mazilească” fie pe managerul Dacian Foncea, fie pe directorul medical Ovidiu Burtă.

Abia instalat de o lună, dr. Burtă ameninţă cu demisia pentru că Foncea ar fi provocat o criză de medicamente, terorizează angajaţii, desfiinţează servicii ca să scape de indezirabili, mută secţii arbitrar şi le schimbă şefii abuziv. Rămâne de văzut dacă managerul va cădea sau nu în picioare...

Abuz la secret

Hărţuirea unui magistrat de la Tribunalul Bihor a declanşat la vârful justiţiei din România un scandal care se poate lăsa cu demisia şefului Inspecţiei Judiciare.

Deşi a cercetat-o disciplinar pe judecătoarea Georgeta Ciungan fiindcă a sesizat Curtea de Justiţie Europeană că CCR a modificat legile în favoarea inculpaţilor, IJ a minţit Consiliul Superior al Magistraturii pretinzând că n-a anchetat-o. BIHOREANUL vă prezintă detaliile acestei scandaloase situaţii. 

Beneficii... pe sărite

Primăria Oradea vrea să convingă cât mai mulţi tineri să urmeze o carieră în IT, oferind burse şi subvenţii elevilor şi studenţilor, dar pe criterii discriminatorii.

Un program al municipalităţii prevede acordarea de burse lunare de câte 200 lei pentru elevii care promit că se înscriu la informatică, dar şi o discriminare pentru studenţii orădeni: bani de cazare şi masă numai pentru tinerii veniţi din afara Zonei Metropolitane. Iar pentru tinerii orădeni, ai căror părinţi plătesc impozite şi taxe aici, nimic...

John, aurul şi americanii

Un orădean prezintă povestea fascinantă a străbunicului său, un imigrant clandestin ajuns în America pe un vapor transatlantic şi devenit om de afaceri prosper, care îşi ţinea averea în lingouri de aur şi a militat de peste Ocean pentru Marea Unire.

Lansat recent în Oradea, romanul „Imigrantul” a fost scris de Răzvan Cheregi din dorinţa de a povesti viaţa incredibilă a lui John Jinar, în care, spune autorul, se vor regăsi măcar parţial şi românii care trăiesc acum în străinătate în căutarea unei vieţi mai bune. BIHOREANUL vă deschide apetitul pentru aventura lui John...

Vacanță plăcută!

Orădenii vor putea decola direct de pe aeroportul local şi în următorul sezon turistic spre destinații atrăgătoare din Antalya.

Tour-operatorul Paralela 45 și-a lansat noile pachete de oferte și ia în calcul relocarea la Oradea a cursei de Creta pentru sezonul estival 2020, când aeroportul din Bacău, de pe care se zboară acum, va intra în reabilitare. Aflaţi din BIHOREANUL cât costă o vacanţă all inclusive!

Oradea în criză

În perioada interbelică, Oradea a trecut prin reforme care au creat o dezvoltare fără precedent, dar a traversat și momente de cădere din cauza Marii Crize.

După Marea Criză din anii 1929-1933, cea mai devastatoare din istorie, care a afectat lumea din America până în Europa de Est, Primăria a fost nevoită să înfiinţeze noi taxe ca să sprijine şomerii şi a declanşat investiţii publice pentru a le reduce numărul. BIHOREANUL vă invită la o inedită incursiune în trecutul oraşului...

Rock-ul și mustangii

Trupa orădeană Mustang, cea care a cântat pe scena Oradea FestiFall, s-a format la inițiativa rockerului Ioan Florea, întors în Oradea după trei decenii.

Nu au nicio legătură cu renumita firmă de încălțăminte și nici cu mașinile de lux, ci și-au ales numele pentru că, atunci când cântă, sunt asemenea mustangilor din preeriile americane: liberi și sălbatici.

ORADEA NOASTRĂ

Preţul reciclării

Reciclarea deşeurilor a primit un elan în Oradea. Două hipermarketuri importante din oraş, Carrefour Lotus şi Auchan, au decis să intre în lupta pro-mediu şi să le ofere ceva la schimb clienţilor care reciclează.

În această săptămână, orădenii vor putea cumpăra de la Carrefour fructe şi legume „plătind” cu PET-uri, iar la Auchan vor primi apă, ulei de floarea soarelui sau detergent Fairy în schimbul uleiului uzat.

Oraş „cotropit”

În ultima perioadă, orădenii din toate cartierele oraşului s-au trezit în case şi apartamente cu musafiri urât mirositori. Ploşniţele marmorate, o specie asiatică aflată în expansiune pe întreg mapamondul, au invadat de câţiva ani şi ţara noastră, iar acum s-au răspândit inclusiv în Bihor.

Pe lângă că distrug legumele şi fructele, ploşniţele marmorate sunt deranjante şi pentru că, în apropierea iernii, caută orice prilej ca să se ascundă în case. Iar odată intrate, sunt greu de evacuat...

Interviu cu liderul asociaţiei Aqua Crisius, Andrei Togor: „Avem pescari mai civilizaţi decât în alte zone”

De 13 ani, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius încearcă să le insufle bihorenilor preocuparea pentru peşti, ape şi natură. Având în portofoliu numeroase proiecte, este una dintre cele mai active şi eficiente asociaţii pro-mediu din Bihor. „Credem în ceea ce facem”, dezvăluie reţeta Andrei Togor, manager de proiecte şi, totodată, un bun specialist în ihtiologie, ştiinţa care se ocupă cu cercetarea peştilor. Andrei recunoaşte, însă, că piedicile puse uneori chiar de instituţii ale statului „dor” tot mai tare.

TIMP LIBER

Ştii, câştigi, bei!

Cine este autorul romanului „Îngerul a strigat”? Teritoriul cărei ţări este acoperit în mare parte de Deşertul Kalahari? De la nivelul cărei părţi a corpului porneşte nervul frenic? Care este ingredientul principal din băutura Sambuca?

Credeţi că aţi şti răspunsurile la genul acesta de întrebări? Recunoaşteţi actori şi scriitori din fotografii ori melodii după primele note? Sau măcar aţi vrea să încercaţi? Dacă da, sunteţi poftiţi la serile de quiz ţinute săptămânal în două baruri din Oradea, care au tot mai mulţi adepţi...