Cârtiţă în DNA

Explozie în DNA Oradea: O înregistrare în care procurorii vorbesc despre dosare deschise unor judecători pentru a-i "linişti" pe cei incomozi s-a "scurs" în spaţiul public, declanşând o anchetă a Parchetului General, dar şi o "delimitare" fără precedent din partea conducerii instituţiei. Realizată chiar în sediul DNA Oradea, livrată de o "sursă anonimă" avocatului Răzvan Doseanu şi publicată de acesta pe propriul site, discuţia dezvăluie un război "care pe care" între procurorii anticorupţie şi judecătorii Curţii de Apel Oradea, clasificaţi în două categorii: favorabili şi ostili.

Semne (g)rele anul are!

În 2019 orădenii se vor confrunta cu scumpiri provocate de majorarea salariului minim, dar şi cu ambuteiaje generate de un număr record de lucrări edilitare. Firmele din Bihor vor intra într-un nou val de insolvenţe, municipalitatea orădeană, deşi confruntată cu reducerea drastică a veniturilor, va deschide peste 100 de noi şantiere, iar Consiliul Judeţean va începe lucrările la Drumul Apusenilor şi la bazine de înot în Săcueni şi Nucet.

Steagul discordiei

UDMR Bihor a arborat ilegal steagul Ungariei la intrarea în sediul din Pasajul Vulturul Negru, faptă pe care autorităţile se codesc s-o sancţioneze. După ce în ajunul Revelionului o tânără a încercat să incendieze drapelul, poliţiştii au deschis dosar penal pentru distrugere, în timp ce pedepsirea ilegalităţii comise de politicieni revine în sarcina Prefecturii, care însă ezită să acţioneze.

Violator în câştig

Eliberat de trei ori pentru "bună purtare", un violator în serie a ajuns din nou după gratii, dar cu o pedeapsă micşorată. BIHOREANUL a descoperit că Petru Hera Cristea a devenit un privilegiat: pentru perioada de detenţie "în condiţii necorespunzătoare" a încasat 3.000 euro de la statul român, iar Curtea de Apel Oradea i-a redus acum şi ultima pedeapsă cu 180 de zile.

Se anunţă distracţie! 

Anul 2019 aduce orădenilor festivaluri în fiecare sezon, iar în primăvară un eveniment special care va marca 100 de ani de la eliberarea oraşului. Evenimentele programate în noul an vor cuprinde concerte de toate felurile, festivaluri culinare, medievale şi de teatru, precum şi noi proiecţii de tip video mapping.

Buna Dorina

Din altruism şi optimism că poate fi un model pentru alţii, o orădeancă stabileşte un record de longevitate în voluntariatul dedicat copiilor cu nevoi speciale. Cu toate îndatoririle de mamă, soţie şi profesionistă, în ultimii cinci ani Dorina Vlad şi-a dedicat 1.500 de zile unui "serviciu" răsplătit cu dragostea a zeci de copii pentru care lucrează benevol într-o grădiniţă şi în două orfelinate din Bihor.

Arhitecţi pentru generaţii

Bihorul se poate lăuda cu o pleiadă de arhitecţi de renume, care au proiectat clădiri încărcate de istorie şi au promovat soluţii urbanistice moderne. Începutul secolului XX a adus dezvoltarea fără precedent a arhitecturii şi construcţiilor în Transilvania, Banat şi Crişana, unde ideile occidentale au fost adaptate cerinţelor locale.

Uzina de doctori

În 25 de ani de la înfiinţare, Universitatea din Oradea a "produs", în medie, câte un doctor săptămânal. Din 1993, au primit diploma de doctor în ştiinţe la Oradea aproape 1.000 de persoane, inclusiv zeci de cetăţeni străini, unii cu teze scrise în limba germană.