Luni, 19 august, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii inedite. Dintre subiectele noii ediţii:

Rafinăria fantomă

Împreună cu fostul fotbalist Călin Bălaj şi cu italianul Antonino Papalia, Rácz Attila, unul dintre cei mai vânaţi evazionişti din România, condamnat deja la 7 şi la 5 ani de închisoare, dar fugit în Ungaria, a fost trimis din nou în judecată. La capătul a 8 ani de anchete, DIICOT a descâlcit detaliile unui ”tun” de peste 67 milioane lei orchestrat de reţeaua tripletei Rácz-Bălaj-Papalia, acuzată că a folosit rafinăria din Suplacu de Barcău ca paravan pentru contrabandă cu petrol.

În iulie 2010, rafinăria era redeschisă cu mare fast şi sobor de preoţi de toate confesiunile, de acest trio de afacerişti, aplaudaţi de toate notabilităţile judeţului, de la fostul primar al Oradiei, Petru Filip, prefectul Gavrilă Ghilea, preşedintele CJ Cornel Popa, Călin Vesa, naşul de cununie al lui Bălaj, pe atunci şeful Regionalei Vamale, până la judecătorul Mircea Puşcaş, abia eliberat din puşcărie. Cum s-ar zice, numai „lume bună”... Ei bine, ancheta procurorilor arată că minunea nu a ţinut decât câteva zile, iar BIHOREANUL vă prezintă detaliile poveştii.

(Nu) bagă gaz!

BIHOREANUL a descoperit de ce nu se dezvoltă reţelele de gaz în Bihor: Consiliul Judeţean nu se implică cu adevărat în acest proiect, iar oraşelor şi comunelor le lipsesc banii şi organizarea.

La un an după ce Transgaz a propus extinderea magistralelor, primăriile încă nu s-au asociat pentru a putea plăti studii de fezabilitate de sute de mii de euro, CJ ajutându-le doar cu câte 1.000 lei şi cu promisiunea că va achita, cândva, jumătate din aceste costuri, aşa că proiectul pare născut gata mort. Cine îl va scoate din impas?

Ziare pe pâine

Concurenţa internetului şi a telefoanelor inteligente a înjumătăţit piaţa de presă scrisă, numărul chioşcurilor reducându-se de la 90 în 2008 la doar 25 în prezent, înainte ca proprietarii să-şi fi amortizat investiţiile costisitoare impuse de Primărie.

Pentru a supravieţui, proprietarii chioşcurilor de ziare din Oradea cer municipalităţii să le permită diversificarea produselor puse în vânzare, pentru a nu ucide cu totul dreptul la informare al localnicilor. Oare ce le va răspunde încăpăţânatul Bolojan?

„Spălat” de judecători

Deşi nici el nu se aştepta la aşa ceva, fostul director al Colegiului Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, a scăpat definitiv de pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de detenţie, care i-a fost dictată la sfârşitul anului trecut pentru fapte de corupţie. 

După reluarea procesului său la Curtea de Apel Oradea, justificată de o eroare comisă de o judecătoare, instanţa a dispus ca pedeapsa să-i fie redusă şi suspendată sub supraveghere. BIHOREANUL vă aminteşte cum s-a ajuns aici...

Să dansăm cu Rengle!

După ce a cucerit o țară întreagă câștigând „Românii au talent”, Emil Rengle se întoarce acasă. Coregraful vedetelor a anunțat că va înființa un centru de dezvoltare prin dans, dedicat în special copiilor, tocmai în inima Oradiei, pe strada Vasile Alecsandri.

Tânărul vrea să reînvie cultura dansului, atât de celebrată acum mai bine de un deceniu în oraș, dar peste care s-a cam așezat praful...

„Cartierul Diasporei”

Pentru a doua oară consecutiv, câţiva zeci de bihoreni plecaţi din ţară s-au întâlnit, săptămâna trecută, la Primăria Oradea de Ziua Diasporei, marcată de municipalitate în parteneriat cu Fundaţia RePatriot, iniţiată de oameni de afaceri care îşi propun să readucă acasă cât mai mulţi români de peste hotare.

„Diasporenii” au fost invitaţi să viziteze şi Parcul Industrial, pentru a vedea cu ochii lor ce oportunităţi de angajare şi invetiţii există, iar primarul Ilie Bolojan le-a făcut o ofertă „imobiliară” surpriză celor dispuşi să se întoarcă: locuri de case la preţuri sub cele ale pieţei, într-un „cartier al Diasporei”. Iniţiativa a stârnit scandal pe reţelele sociale...

„Verde” pal

Continuă, cu şi mai mult patos, disputele pe spațiile verzi din Oradea. După ce în urmă cu două săptămâni USR Bihor clama că Oradea nu-şi merită numele de „Capitala Verde a României” din cauza tăierilor de copaci orchestrate de municipalitate, Primăria a reacţionat cu un comunicat prin care răspunde acuzaţiilor, susținând, cu cifre, că afirmațiile sunt neadevărate. Într-o replică la replică, USR a acuzat din nou administraţia Bolojan de vehicularea unor date contradictorii.

În urma întregului „deranj” politic, rămâne constatarea evidentă că multe spaţii verzi cu care orădenii erau obişnuiţi de decenii dispar peste noapte, în numele dezvoltării urbanistice, iar în locul lor apar, cel mai adesea, betoane şi noxe...

ACTUALITATE LOCALĂ
Eliberat condiţionat, a atacat două femei într-o singură zi

Nu rataţi nici selecţia ştirilor de actualitate realizată de BIHOREANUL! Printre subiecte: Tragedie la balastieră: Tânăr de 22 de ani găsit înecat în Episcopia Bihor; Oradea, gravată pe bani! O imagine din centrul oraşului apare pe noile monede de 50 de bani; Incendiu la Spitalul de Psihiatrie: trei pacienți și doi angajați răniți; Arestat după ce a făcut sex cu o fată de 14 ani, ademenită de pe un cont fals de Facebook; Clădirea Primăriei Oradea intră în reabilitare; Un nou accident grav, cu un mort și trei răniți la Tileagd; Sute de kilograme de organe, piei şi capete de oi aruncate în Crişul Negru; Imediat după ce a fost eliberat condiţionat, un tâlhar din Oradea a atacat două femei într-o singură zi; Primăria Oradea va contribui cu 16,4 milioane lei la construirea sălii polivalente cu 5.000 locuri; Sandu Lungu va juca într-un film de acţiune, produs de fratele lui Gérard Depardieu, ş.a.m.d.

TIMP LIBER
Teatru în „deplasare”

Orădenii cărora le era dor de teatru primesc veşti bune! De la începutul lunii septembrie, actorii Teatrului Regina Maria vor juca din nou în faţa publicului, însă nu pe scena instituţiei, care este în modernizare pe bani europeni.

Întrucât nu au spaţii de repetiţie, actorii au anunţat pentru primele două luni ale noii stagiuni o singură premieră, şi aceea prezentată deja într-o primă formă la începutul verii. BIHOREANUL vă prezintă noutăţile de la Teatru.