Luni, 3 februarie 2020, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Filaj la şefu’

Fostul adjunct al şefului Poliţiei Beiuş a fost filat şi pozat de subalterni, care l-au "turnat" că îşi deconta cheltuielile de navetă la Oradea, deşi se deplasa, de fapt, cu maşinile instituţiei. Dezvăluirile scot la iveală un scandal mai amplu din interiorul Poliţiei, căci subcomisarul Dumitru Perţea se declară victima unei răzbunări şi răspunde la acuzele aduse lui cu altele, şi mai grave, îndreptate împotriva unor poliţişti beiuşeni despre care afirmă că au fraternizat cu infractorii, dându-le informaţii ori ştergând înregistrări radar, iar pe el îl vânează fiindcă le-a stricat "combinaţiile".

DGASPC, gaura neagră!

Consiliul Judeţean suportă tot mai greu cheltuielile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, multe provocate de risipă, furt şi chiar sabotaj. Fiindcă instituţia consumă o cincime din banii CJ şi dă trei sferturi din ei pe salarii şi întreţinerea clădirilor împrăştiate prin tot judeţul, vicepreşedintele Traian Bodea vrea concentrarea serviciilor sociale într-un singur complex întins pe câteva hectare.

INTERVIUL BIHOREANULUI:
dr. Daniela Rahotă, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor:
"Vaccinarea, singura soluţie eficientă pentru prevenirea bolilor gripale"

Oameni din toată lumea urmăresc cu îngrijorare, unii chiar cu teamă, evoluţia îmbolnăvirilor cu coronavirusul din China, 2019-nCov, despre care specialiştii încă nu ştiu cum poate fi oprită. În România nu a fost confirmat niciun caz, cel puţin deocamdată, dar autorităţile susţin că sunt pregătite să gestioneze o eventuală criză. În Bihor, unde au fost deja "suspecţi", şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, asigură că orice posibil pacient este consultat de medici, izolat şi monitorizat.
În interviul acordat BIHOREANULUI, specialista oferă şi alte veşti care ar trebui să fie liniştitoare: în Bihor a scăzut şi numărul de îmbolnăviri cu virusul gripal "clasic", iar locuitorii judeţului demonstrează mai multă grijă pentru prevenirea diferitelor afecţiuni. Ba chiar şi-au îmbunătăţit stilul de viaţă, ceea ce a determinat inclusiv reducerea incidenţei afecţiunilor oncologice.

Mişcaţi-vă mai cu talent!

Asociaţiile de proprietari reclamă că Termoficare le emite facturile prea târziu pentru a le putea achita în aceeaşi lună, punându-le în cârcă solduri pe cea următoare. În ciuda investiţiilor de 4,7 milioane euro făcute pentru citirea la distanţă a contoarelor de încălzire, intervalul de emitere a facturilor a rămas tot de numai două săptămâni, ca în anii ʼ90, din cauza birocraţiei.

Judecător voiajor

Şefa Tribunalului Bihor refuză să dea seama pe ce călătorii a cheltuit anul trecut peste 25.000 lei. Cunoscută pentru absenţele atât de la instanţă, cât şi de la Facultatea de Drept, unde predă, dar şi pentru cheltuielile de lux făcute la Tribunal, Carmen Domocoş a "secretizat" scopul, durata şi costurile deplasărilor pe bani publici, pretinzând abuziv că acestea nu-s de nasul contribuabililor care le achită.

Asociaţia Termoficare

Termoficare vrea să intre pe piaţa asociaţiilor de proprietari ca o firmă specializată în administrarea imobilelor. Operatorul din subordinea municipalităţii ar prelua administrarea unor asociaţii cu probleme, bazându-se pe personalul calificat, spre indignarea unor administratori ce acuză reînvierea fostului IJGCL comunist, care intervenea la avarii târziu, de mântuială şi pe şpagă.

Fabricile de bani

Cele trei parcuri industriale din Oradea au atras anul trecut investiţii de 40,6 milioane euro, totalizând de la înfiinţare aproape 400 milioane euro şi oferind 8.500 joburi. Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea umple la maximum anul acesta parcurile industriale I şi III, îl deschide pe al patrulea şi vrea să ridice cota economică a oraşului nu doar prin facilităţile acordate investitorilor, ci şi prin atragerea de industrii creative, bazate pe inovaţii.

Casa muzicii

Un bihorean trăieşte într-o casă cu un farmec aparte, decorată cu peste 300 de magnetofoane! Colecţia lui Gheorghe Szucs conţine o mulţime de "bijuterii", printre care două magnetofoane unicat, care nu mai pot fi găsite în Europa, şi un altul a cărui valoare trece de 20.000 lei.

Înnoire... cu şefime

Senatul Universităţii din Oradea s-a primenit, peste jumătate din noii aleşi fiind la primul mandat. Din cei 48 senatori-profesori, 12 sunt şi şefi executivi, între aceştia numărându-se inclusiv rectorul Constantin Bungău, prorectorii Marcela Prada şi Marcel Roşca, ori decanii Ioan Chereji şi Karla Barth.

Vizită printre iluzii

Primul muzeu al iluziilor optice din România va ajunge la Oradea din nou luna aceasta, după mai bine de doi ani de la prima vizită.
Pe cei curioşi îi aşteaptă, între altele, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff, care produce electricitate statică, şi un theremin, instrumentul muzical la care poţi cânta fără să îl atingi.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Show la Teatru: Elvira Rîmbu este noul manager, după un concurs atacat în justiţie ca nelegal; Chinez orădean, izolat: S-a întors de la o înmormântare din ţara coronavirusului; Subprefectul Horia Carţiş a depus jurământul: Avem nevoie de conştiinţă şi de integritate; Fotoreporterul BIHOREANULUI, de 10: Fotografia cu băieţelul care aşteaptă să dea mâna cu Bolojan, premiată!; A ajuns după gratii, pentru că a încălcat regulile impuse de judecător; Investiţie de 720 milioane lei: Drumul care va lega Oradea de Autostradă, scos la licitaţie internaţională; Pasajul din Matei Corvin va fi lărgit la patru benzi, printr-o investiţie de 12,2 milioane lei; Consiliul Judeţean împrumută 50 milioane lei, pentru lucrări "masive"...