"Pavel e un şpăgar"

Acuzaţii grave la adresa şefului APIA Bihor, PSD-istul Florian Pavel: a colectat bani de la subalterni folosindu-se de partid şi de numele ministrului Petre Daea. Tovarăş de partid şi fost director adjunct în vremea când Pavel conducea Direcţia Agricolă judeţeană, Ioan Bodea susţine că acesta făcea şedinţe lunare tocmai ca să strângă cotizaţiile de la angajaţi, iar succesorul său, Nicolae Hodişan, îl bănuieşte că şi-a păstrat obiceiul şi la APIA, "ciupind" fermierii din judeţ în schimbul unor favoruri care implică inclusiv bani europeni.

Ţiriac, "vânătorul" de păduri

Ion Ţiriac şi silvicultorii se bat în justiţie pentru cele peste 1.000 hectare de pădure de la Balc. În timp ce Direcţia Silvică Bihor susţine că magnatul ocupă abuziv pădurea de trei ani şi îi cere 1,7 milioane lei pentru pagubele provocate de mistreţi, Ţiriac vrea fostul domeniu al lui Ceauşescu până în 2054 sau 17 milioane de lei, profit pe care l-ar fi făcut până atunci.

Boierii de la stat

Veniturile bugetarilor au atins noi culmi, câştigul mediu bătând spre 1.000 euro, iar al şefilor depăşind şi 3.000 euro lunar. Legea salarizării în sectorul public a născut o sumedenie de anomalii: pe lângă leafă, bugetarii primesc sporuri, vouchere de vacanţă şi bani de hrană, funcţionarii comunelor şi ai oraşelor mici câştigă peste colegii din Primăria Oradea, iar angajaţii instituţiilor de control sub cei din serviciile deconcentrate.

Risipă gârlă!

Huzur pe bani publici: Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a "spart" anul trecut peste 3,7 milioane euro pe bunuri şi servicii achiziţionate fără licitaţii. Instituţia şi-a permis adevărate extravaganţe, plătind 18.000 euro pe telefoane ultimul răcnet, 7.500 euro pentru asigurările de viaţă ale tuturor angajaţilor, inclusiv ale celor din birouri, şi 250.000 euro către o firmă de casă, căreia i-a comandat de la tablete şi bocanci până la lucrări de construcţii.

Casa speranţei

Mamă a unui băieţel diagnosticat cu leucemie, o orădeancă a înfiinţat o asociaţie care oferă cazare gratuită în Oradea bolnavilor oncologici şi însoţitorilor acestora care vin aici pentru tratamente. Întoarsă acasă după ce un an a stat la Roma pentru tratamentele copilaşului, Mădălina Maiorescu a vrut să dea o mână de ajutor altor persoane puse pe drumuri în lupta lor pentru viaţă şi, cu sprijinul unor binevoitori, a amenajat un apartament cu 3 camere în Rogerius, la câteva minute de Centrul Oncologic.

10 pentru Oradea

Orădenii şi-au ales cele zece investiţii pe care le doresc în oraş, după o campanie tensionată, marcată de acuzaţii de nereguli şi tentative de vot multiplu. Lista celor mai votate lucrări e deschisă de un proiect respins în 2018, pentru iluminarea trecerilor de pietoni, urmat de propunerile PPMT pentru reamenajarea cimitirului evreiesc, a turnului de apă din strada Lacul Roşu şi a Parcului Petőfi.

Alo, Primăria!

Orădenii au făcut anul trecut 10.500 de reclamaţii şi sesizări cu privire la nereguli din oraş. Cele mai multe reclamaţii înregistrate de Primărie şi de Poliţia Locală sunt legate de maşini care ocupă parcările de domiciliu, căile de acces sau pistele pentru biciclete, tulburarea liniştii publice, disciplina în construcţii, deranjul provocat de lucrări, calitatea apei şi a serviciilor de termoficare.

Bujorii discordiei

În căutarea faimei pe care nu a cunoscut-o niciodată, un fost profesor de biologie o acuză de plagiat pe... Anna Marossy. Iosif Petruţ susţine că defuncta ecologistă i-a furat ideea de a propune înfiinţarea unei rezervaţii dedicate bujorului banatic, motiv pentru care a reclamat-o la Poliţie, laolaltă cu Asociaţia Aqua Crisius, care deţine custodia rezervaţiei.