Să fie determinat! Asta au vrut liberalii bihoreni când au ales pe cine să propună prefect, Dumitru Ţiplea fiind votat de 29 din cei 31 de membri ai Biroului Judeţean. Ce însemna asta? Să fie ascuţit la minte, dispus la efort într-o perioadă care se anunţă grea, independent financiar şi fără "schelete" prin dulap.

BIHOREANUL vi-l prezintă pe noul prefect, un personaj cu alură de self made man, pornit de jos, dintr-un sat maramureşean, nevoit să muncească de mic, orfan din adolescenţă şi obligat să-şi crească sora prin internatele pe unde s-a maturizat şi el. Dar şi în trecutul său zace, adânc îngropată, o bucată de schelet...

Colaborare şi boicot

La o zi după ce premierul Ludovic Orban semnase "Hotărârea privind exercitarea cu caracter temporar a funcţiei publice de prefect al judeţului Bihor", joia trecută Dumitru Ţiplea a depus jurământul în prezenţa unei mulţimi de funcţionari, directori PSD-işti şi UDMR-işti de instituţii deconcentrate, dar şi a unor primari şi consilieri judeţeni liberali. 

Discursurile au curs gârlă, ca-ntotdeauna. Venit de la Bucureşti să-l "instaleze", ministrul orădean al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, l-a îndemnat să-şi exercite mandatul aşa încât să asigure cetăţenilor servicii de calitate. "Normalitate", cum zicea şi ex-prefectul Ioan Mihaiu, sfătuindu-l "să continue proiectele începute", să le deblocheze pe cele oprite şi "să promoveze obiective noi". 

Ţiplea a anunţat că speră "într-o bună colaborare" cu Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean, invocând "importanţa readucerii zborurilor internaţionale" pe aeroportul local. Dar, ghinion: la festivitate nu participa nici preşedintele CJ, Pásztor Sándor, nici vreun vice.

"Şi-au tot pus oamenii"

Şefii Judeţului au fost deranjaţi, poate, de o declaraţie făcută de Ţiplea în ziua numirii, când spusese BIHOREANULUI că nu şi-a dorit funcţia, dar a acceptat-o considerându-se un "soldat" al PNL Bihor. "Administraţia e înţesată de două partide (n.r. - aluzie la PSD şi UDMR) care şi-au tot pus oamenii şi i-au tot rotit fără să conteze nivelul lor de performanţă", zicea el, semnalând că nu se va prinde în horă cu exponenţii fostei orânduiri. 

De altfel, explicând că pentru a putea fi numit prefect a trebuit să dobândească întâi statutul de funcţionar participând în pripă la un concurs organizat de Primăria Arad, Ţiplea a adăugat că inclusiv funcţiile de conducere a deconcentratelor ar trebui să fie politice, pentru că deţinătorii lor sunt obligaţi prin lege să aplice politicile guvernamentale. PNL-iştii nu fac un secret din speranţa că prefectul, pe care îl ştiu ca un dur, le va disloca adversarii din poziţiile în care s-au înşurubat în ultimii 7 ani. 

Cu viaţa-n piept

Născut în Ieud, Maramureş, Dumi, cum îi zic colegii, a "tras" de mic până a ajuns să nu depindă de alţii, începând să lucreze de la 11 ani. Întâi i-a murit mama, iar tatăl, miner, când el abia împlinise 17 ani, aşa că a trebuit să devină părinte pentru cei trei fraţi. Pe sora de doar 9 ani a cărat-o cu el prin internate şi cămine, la Liceul Agricol din Seini, iar apoi la Oradea, unde a început prima facultate, Kinetoterapia. 
La liberali s-a înscris în 1993, când PNL Bihor nu reuşea să umple un microbuz cu delegaţi pentru congres, devenind la 19 ani coleg cu actualul deputat Ioan Cupşa, cu viceprimarul Mircea Mălan, cu Ilie Bolojan, pe atunci nici măcar consilier local în Aleşd, şi cu Dan Octavian, împreună cu care a deschis prima afacere, dând consultanţă celor care aveau bani. 

De atunci, a trecut de primul milion, cum zic americanii, cu o agenţie imobiliară şi apoi cu afaceri în energia regenerabilă şi în agricultură. În 2005 s-a căsătorit, fiind năşit de Bolojan, a mai făcut două facultăţi, Psihologia şi Teologia, plus doi băieţi. Unul are acum 11 ani, celălalt 9, ambii fiind prezenţi la învestirea sa.

"O prostie"

Biografia lui Ţiplea are, totuşi, şi un capitol mai puţin luminos. După ce în perioada 2005-2007 i-a fost director de cancelarie prefectului Bolojan, pe care l-a urmat în Guvern în următorii doi ani, în 2009 i-a devenit şef de cabinet preşedintelui CJ Radu Ţîrle, alături de care a fost implicat într-o afacere sulfuroasă. 

În acel an, Ţîrle refuzase să semneze un contract pentru modernizarea drumului Bicaciu-Ianoşda, după o licitaţie câştigată de Selina la preţul de 12 milioane lei, dar ulterior a atribuit lucrarea societăţii Asfamixt, clasată pe locul doi, cu 16 milioane. BIHOREANUL a descoperit atunci că Asfamixt era deţinută de 5 firme, din care una o avea acţionară, cu 5%, chiar pe soţia lui Ţiplea. "Tocmai ieşea din acţionariat", zicea acesta. 

Acum, proaspătul prefect spune că n-a fost decât "o prostie", pe care nu şi-a dorit-o şi din care s-a ales, de altfel, doar cu "scandal", mai ales că lucrarea nici măcar nu s-a mai făcut. O prostie, însă, pe care nu are voie s-o repete sub nicio formă. Nu de alta, dar de acum toţi ochii sunt pe el, inclusiv ai BIHOREANULUI...