Viaţa în Oradea vă pare scumpă? Aveţi răbdare până anul viitor! Săptămâna trecută Consiliul Local a crescut majoritatea tarifelor practicate de societăţile subordonate, de la preţul gigacaloriei până la taxele şi abonamentele de parcare.

"Majorările de tarife nu plac nimănui. Am ales să facem însă ce trebuie, nu ce dă bine. Dacă am fi subvenţionat aceste servicii din bugetul local pentru ca tarifele să rămână la acelaşi nivel, ar fi însemnat să punem cruce dezvoltării oraşului!", spune primarul Ilie Bolojan.

Vin scumpirile!

Semne proaste anul are: 2019 va începe cu scumpiri. Miercuri, la propunerea primarului Ilie Bolojan, Consiliul Local a aprobat majorarea tarifelor pentru serviciile prestate de societăţile subordonate. Hotărârea a fost votată exclusiv de consilierii PNL, cei ai PSD şi UDMR pronunţându-se împotrivă.

consilierul PSD Adrian Negrea"Tarifele trebuiau majorate cu rata inflaţiei, dar Primăria le-a scumpit mult mai mult!", a argumentat BIHOREANULUI consilierul PSD Adrian Negrea (foto), care susţine că scumpirile vor fi usturătoare. "Oradea a ajuns printre cele mai scumpe oraşe din vestul ţării. Trăim paradoxul în care liberalii au majorat la 0,7% procentul de impozitare a proprietăţilor agenţilor economici, în vreme ce în Cluj acesta este de 0,2%. Nu ne mai mirăm de majorările aplicate populaţiei!", zice Negrea.

O poziţie similară are şi liderul grupului UDMR din Consiliul Local, Melinda Kirei: "Unele taxe vor creşte cu 181,2% sau chiar cu 441%".

Căldura va frige!

De altfel, scumpirea gigacaloriei nici nu mai aşteaptă până anul viitor. Pe 22 noiembrie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energie a cerut societăţii Termoficare actualizarea "de îndată" a preţurilor pentru a acoperi majorarea preţului gazului cu 16% pentru producătorii de energie termică în cogenerare, cum este şi CET-ul din Oradea.

primarul de Oradea, Ilie BolojanCa urmare, preţul de producţie al gigacaloriei va creşte de luna viitoare cu 8%, de la 304 lei la 325 lei. Cum Primăria îşi va păstra în continuare subvenţia de 49 lei, orădenii vor plăti din decembrie 276 lei pe gigacalorie. "Politica Oradiei a fost de a se concentra pe reabilitarea sistemului de termoficare şi mai puţin pe acordarea de subvenţii. Acest lucru ne va permite să menţinem un preţ accesibil al încălzirii când subvenţiile vor fi eliminate total", argumentează primarul Ilie Bolojan (foto).

Concret, proprietarul unui apartament cu 2 camere de 50 metri pătraţi care a plătit pentru încălzire 278 lei în ianuarie, 234 lei în februarie şi 230 lei în martie, anul viitor va plăti 300 lei în ianuarie, 253 lei în februarie şi 249 lei în martie. "Diferenţa în plus pentru primul trimestru din anul 2019 va fi undeva la 60 lei, ceea ce înseamnă o medie de 20 lei pe lună", spune directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu. Cheltuială care pentru un apartament cu 3 camere va urca cu 30 lei pe lună...

La sol şi la etaj!

Orădenii vor plăti mai mult şi pentru maşină. Pe lângă scumpirea carburanţilor, şoferii se vor confrunta şi cu majorarea taxelor de parcare. Înainte de toate, taxa pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar va creşte cu 33,3%, de la 300 la 400 lei.

La fel, taxa pentru plata cu cardul sau pe telefonul mobil prin aplicaţiile "amparcat" sau "tpark" se va majora cu 15,38%, de la 1,30 lei la 1,50 lei pentru 30 de minute, de la 2,60 lei la 3 lei pentru o oră, respectiv de la 5,20 lei la 6 lei pentru două ore. Taxa pentru staţionarea în parcările supraetajate se va majora mult mai consistent, cu 25%: de la 2 lei la 2,50 lei pentru o oră, iar pentru o zi de la 15 lei la 20 lei.

Pentru parcările la sol, abonamentul se va scumpi de la 85 lei la 90 lei pe lună şi de la 870 lei la 900 lei pe an. Rezervarea parcării de domiciliu se va majora cu 20%, de la 100 lei la 120 lei pe an.

Pentru parcările supraetajate abonamentul lunar se va majora de la 85 lei la 110 lei (29,41%), pentru 3 luni de la 240 lei la 310 lei (29,16%), pentru 6 luni de la 460 lei la 600 lei (30,43%) iar pentru un an de la 870 lei la 1.120 lei (28,74%).

Eşti şofer, plăteşti parcarea!

Majorarea taxelor pentru parcările supraetajate, unde maşina e păzită şi ferită de intemperii, a fost propusă de primarul Bolojan. "Aceste parcări, în care oraşul a investit 4-5 milioane euro, sunt folosite de cei din zonă sau de cei care lucrează în zonă. Dacă nu venim cu tarife care să asigure o amortizare a investiţiei, îi favorizăm pe cei care stau sau lucrează în zonă şi îi defavorizăm pe cei care nu ajung niciodată acolo", spune edilul.

Primarul susţine că încasările vor fi reinvestite tot în parcări. "Primăria amenajează anual cam 2.000 de locuri la sol şi are în plan construirea de noi parking-uri. E normal ca pentru acestea să plătească şoferii, nu pietonii sau bicicliştii", zice Bolojan.

Florin Birta, viceprimar OradeaÎn prezent, municipalitatea are în lucru parcarea supraetajată din strada Independenţei, unde şantierul va continua inclusiv peste iarnă, scoţând la licitaţie construirea altor două. "Parcările de la fosta bază sportivă Voinţa şi cea de lângă magazinul Crişul vor intra în lucru anul viitor, iar lucrările la parcarea de sub Catedrala ortodoxă vor începe odată cu reamenajarea fostului centru civic", spune viceprimarul Florin Birta (foto).

Gata cu distracţia!

Liviu Andrica, șeful Administrației Domeniului Public OradeaFidel ideii că distracţia nu trebuie subvenţionată din banii tuturor, directorul Administraţiei Domeniului Public a propus şi el majorarea tarifelor la Aquaparkul Nymphaea şi la Ştrandul Ioşia. "Din septembrie 2016 nu am actualizat tarifele nici măcar cu rata inflaţiei, iar acum ne confruntăm cu scumpirea curentului şi gazului", argumentează Liviu Andrica (foto).

Astfel, preţul unui bilet pentru adulţi pe trei ore la Aquapark se va majora de la 25 la 30 lei, iar pentru pensionari şi copii va creşte de la 20 la 25 lei. Tariful pentru o zi întreagă va urca de la 50 la 60 lei, iar cel pentru pensionari va creşte de la 40 la 50 lei.

ADP renunţă la biletul destinat familiei atât la Aquapark, cât şi la Zoo. "Nu avem cum verifica dacă este o familie sau persoanele doar s-au înţeles între ele, ca să intre mai ieftin", spune directorul.

Începând din ianuarie, un bilet de intrare la Ştrandul Ioşia şi la Grădina Zoologică se va majora de la 15 lei la 18 lei, iar pentru copii de la 7 lei la 9 lei.

Înmormântări cu suprataxă

ADP va majora, însă, şi tarifele practicate la Cimitirul Municipal, unde nimeni nu merge să se distreze. Taxa pentru accesul cu maşina va creşte de la 5 la 6 lei, cea pentru săparea unei gropi de 1,5 metri adâncime va urca de la 275 la 350 lei, iar cea pentru salubrizarea unui mormânt se va majora de la 310 la 350 lei.

Cele mai mari scumpiri vor fi pentru înmormântările de weekend. Pe lângă taxele uzuale, solicitanţii vor avea de plătit o sumă suplimentară de 2.000 lei pentru zilele de sâmbătă şi 3.000 lei pentru cele de duminică şi de sărbători legale.

"Dacă vrei să organizezi o înmormântare duminica sau de Crăciun, când toată lumea este liberă, te costă în plus. ADP trebuie să aducă de acasă oameni care, chiar dacă lucrează doar două ore, şi-au stricat toată ziua şi trebuie să fie plătiţi dublu", spune Andrica.

Potrivit directorului, o astfel de taxă suplimentară se plăteşte şi în Ungaria, Germania şi în alte ţări europene. Vii sau morţi, orădenii n-au cum scăpa de scumpirile administraţiei Bolojan...


CRIZĂ DE PERSONAL
Vor creşte salariile!

Unul dintre principalele motive ale majorării tarifelor practicate de societăţile subordonate municipalităţii orădene este creşterea costurilor cu personalul. "Salariile au crescut şi vor mai creşte. Avem salariaţi care prestează munci grele: hingheri, gropari, personal de curăţenie în cimitir şi în pieţe, pe care nu-i putem ţine pe salariul minim, pentru că pleacă", explică directorul ADP.

Liviu Andrica susţine că societatea nu avea cum să menţină la 100 lei taxa neactualizată pentru tăierea unui arbore din cimitir, în condiţiile în care costurile reale se ridică la 2.500 lei, pentru că presupun munca unei echipe de alpinişti. La fel, nu putea păstra la 350 lei taxa pentru săparea unei gropi, în vreme ce peste tot la ţară plata este undeva la 500 lei.