Oamenii o beau constant ca "apă vie", deşi pe timp lung numai bine nu face. Din şapte arteziene cu apă "tămăduitoare" verificate săptămâna trecută de BIHOREANUL, toate s-au dovedit neconforme Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile. Altfel spus, apa nu e bună de băut!

"Noi informăm periodic primăriile cu privire la calitatea apei, primarii pun tăbliţe care anunţă că apa nu este potabilă, dar localnicii le rup", spune şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă.

Izvorul "tămăduirii"

Situată după o curbă a drumului de Alparea, arteziana se vede de departe. Ţeava de apă trasă prin gardul unei firme e flancată mai tot timpul de maşini parcate cu spatele, pentru ca şoferii să aibă acces rapid la portbagaj. Alţii aşteaptă peste drum, la volan, să se facă loc. Flacon după flacon cu apă uleioasă mirosind uşor a ouă clocite se adună în stivă.

Atmosfera e una conspirativă. Oamenii par să ştie că nu fac bine, dar i-ar convinge şi pe alţii. "Apa e foarte bună. Înaintea mea a fost o familie care şi-a umplut maşina de flacoane. Am stat aproape o oră la rând", spune, mândru, Mircea Pop. Fost lăcătuş mecanic, bărbatul de 56 de ani îşi ia constant apă din Oşorhei. "De cinci ani, de când am fost operat de colon, beau apă numai de aici. Nu ştiu la alţii, dar mie îmi face bine la stomac. De la alta nu-mi trece setea".

Teoria conspiraţiei

Apa are inclusiv instrucţiuni de folosire. "Întâi iei o gură, apoi mai multe până te obişnuieşti, dar dacă o laşi să stea o zi sau două nu mai are niciun miros", explică o femeie, convinsă că apa are proprietăţi benefice. "Dacă o laşi în bidon o vară întreagă nu se strică, iar dacă găteşti cu ea, fasolea uscată fierbe doar în jumătate de oră", zice gospodina.

Localnicii refuză să creadă că apa ar fi dăunătoare. "De aici au băut bunicii noştri toată viaţa şi au trăit şi 70 de ani. Am trei copii şi de când erau mici le dau apă numai de aici. N-au avut nicio problemă", povesteşte un tânăr din Alparea. Bărbatul consideră mincinoase toate comunicatele care avertizează că apa e improprie consumului. "E o şmecherie aici. Vor să închidă izvorul ca să vină apoi unul cu bani, să-i facă analize pe bune, să o tragă în sticle şi apoi să ne-o vândă pe bani grei".

Probe (doar) cu probleme!

Adevărul este însă că, pe Legea 458/2002 privind calitatea apei potabile, apa din arteziana de la Oşorhei nu ar trebui consumată. Săptămâna trecută, BIHOREANUL a comandat analize ale probelor de apă de la arteziene "cu apă bună" din 7 localităţi bihorene şi toate s-au dovedit neconforme. Nu se moare de la ea, dar pe termen lung numai bine nu face.

Spre exemplu, dacă legea prevede că suma ionilor de calciu şi magneziu, care dă duritatea apei de băut, să fie de minimum 5 grade germane, apa din Oşorhei abia dacă atinge 1,2 grade germane. În schimb, conţinutul de amoniu al probelor, care poate indica o poluare, este de 10 ori peste valoarea admisă, ajungând la 5,179 miligrame/litru în loc de 0,5 miligrame/litru.

Rezultate similare au ieşit la toate probele prelevate. Spre exemplu, apa de la arteziana din Săcădat, atât de căutată de orădeni, are o duritate de numai 3,3 în loc de 5 grade germane, iar conţinutul de amoniu - 7,5 miligrame/litru - depăşeşte de 15 ori limita admisă.

La fel, arteziana din Ceica are o apă cu duritate de numai 3,53 grade germane, dar un conţinut de amoniu de 18,03 miligrame/litru, de 36 de ori peste limita legală! Proba prelevată din satul Bucium, din aceeaşi comună, indică un conţinut de amoniu de 16,17 miligrame/litru, de 32 ori mai mare decât nivelul legal admisibil.

Exemplele ar putea continua cu apa artezienei din Sânicolau Român, cu o duritate de 2,31 grade germane şi un conţinut de fier de 0,551 miligrame/litru, de aproape 3 ori peste valoarea din lege, ori cea de la forajul din Tămăşeu, cu depăşiri de 11 ori la conţinutul de amoniu, de 12,6 ori la cel de fier şi cu un grad de tulburare de 7 ori mai mare decât cel legal.

Dincolo de duritatea slabă a apei, la jumătate faţă de minim legal, apa din forajul de la Fegernicul Nou s-a dovedit şi infestată cu bacterii coliforme, care pot provoca îmbolnăvirea consumatorilor.

Pericol pentru sănătate!

Pentru cei care nu ştiu, duritatea slabă a apei din toate probele prelevate indică o insuficienţă a ionilor de calciu şi magneziu. Societăţile care furnizează apă către populaţie sunt obligate ca atunci când se confruntă cu astfel de problemă să adauge în apă carbonat de calciu, pentru a-i creşte duritatea până la limita de 5 grade germane impusă de lege.

În mod previzibil, apa "slabă" fierbe mai repede pentru că are mai puţine săruri minerale şi, fiind mai bazică, poate calma simptomele celor cu acid stomacal. Consumul pe termen lung este însă contraindicat, deoarece poate provoca boli de inimă şi alte afecţiuni. La fel, consumul constant de apă cu conţinut mare de amoniu poate provoca îmbolnăviri, cu atât mai mult cu cât fierberea nu face decât ca acesta să devină şi mai concentrat.

Daniela Rahotă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică BihorDirecţia de Sănătate Publică Bihor face periodic verificări ale surselor de apă pentru a putea sfătui populaţia să se protejeze. "Conţinutul mare de amoniu din apă, ca şi cel de nitriţi şi nitraţi, poate crea probleme în timp. Sugarii pot face methemoglobinemie (n.r. - creşterea anormală în sânge a unei molecule incapabile să transmită oxigenul) şi se poate ajunge chiar la deces", spune directorul DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă (foto).

Nici adulţii nu sunt scutiţi de probleme. "Consumul constant de amoniu, nitriţi şi nitraţi poate duce în timp la îmbolnăviri digestive, alergii şi boli respiratorii", avertizează medicul.

"Normal ar fi să o închid..."

Obişnuiţi de generaţii cu apa de arteziană, bihorenii nu cred însă în autorităţi. "Apa, după mine, e bună. Şi eu beau de acolo", spune primarul comunei Tămăşeu, Matyi Miklós.

Localnicii ţin orbeşte de obiceiurile bătrânilor. "Din 2008 are toată lumea apă trasă în casă, dar oamenii tot de la arteziană iau, fiindcă aşa ştiu din bătrâni. Acum mai bine de 10 ani, proprietarul firmei care are forajul în curte a vrut să-l închidă şi a ieşit scandal monstru. Oamenii au blocat drumul, că-i apa lor şi-i cea mai bună", spune Ioan Pop, primarul de Oşorhei.

primarul de Săcădat, Aurel PopaPrimarii spun că sunt prinşi între exigenţele legii şi voia localnicilor. "Noi punem tăbliţe că apa nu e bună de băut, oamenii le rup, DSP mă amendează că n-am avertizat populaţia şi tot aşa", zice primarul de Săcădat, Aurel Popa (foto). "Oamenii îşi duc apă de Săcădat de zeci de ani. Sunt care vin din Oradea cu maşinile, iau 50 de flacoane şi le vând apoi în blocuri. Degeaba le spui că nu-i bună. Normal ar fi să închid arteziana, dar numai asta mi-ar lipsi, mai ales că vine campania electorală"...

În faţa bihorenilor obişnuiţi din moşi-strămoşi să bea apă din arteziană şi a celor care îşi pun speranţe în puterea ei tămăduitoare, orice analize pălesc. "Apa e bună pentru că bunicul a băut din ea şi a trăit 75 de ani", zice un sătean. Deşi, dacă n-ar fi băut-o, poate ar fi putut trăi 85 ani...


SE ÎNCHIDE!
Bihoreni otrăviţi cu arsen

Apa neconformă poate pune în pericol sănătatea populaţiei. DSP Bihor a închis până acum mai multe puţuri din zona Diosig, Marghita, Valea lui Mihai, unde apa avea o concentraţie mare de arsen, substanţă care poate provoca litiază renală, ciroză, afecţiuni cardiace şi chiar cancer.

"Avem mai multe procese cu societatea Apă Canal Nord Vest, care alimentează localităţile din aceste zone, pentru că am închis unele surse de apă. Nu putem pune în pericol sănătatea populaţiei", explică directorul DSP, Daniela Rahotă.

În ce priveşte apele "moi" ori cu mult amoniu, ale căror efecte negative se pot vedea doar în timp, lucrurile sunt ceva mai nuanţate. "Facem periodic analize şi cerem primăriilor şi medicilor de familie să avertizeze populaţia din comune, fie prin afişaj la primării, fie prin tăbliţe puse pe fântânile arteziene, că apa nu este potabilă", spune directoarea. Aşa că fiecare decide pentru sine...