PNL şi PSD, aceeaşi mizerie! Asta este convingerea unor bihoreni după ce, ca din senin, preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a semnat cu omologii de la PSD - Ioan Mang, UDMR - Cseke Attila, şi ALDE - Ciprian Blejan, un acord cu două obiective: Consiliul Judeţean să nu mai ignore primarii liberali la împărţirea banilor, iar cele patru partide să susţină proiectele majore ale judeţului.

Pus la zid de USR şi PLUS, Bolojan e convins că a procedat totuşi corect, smulgând puterii judeţene nişte fonduri pentru colegii săi, văduviţi în ultimii doi ani de fondurile la care erau îndreptăţiţi chiar prin lege. Realitatea, însă, e că n-a avut încotro: l-au forţat edili din propriul partid, gata să dezerteze la PSD...

Pacea de duminică

Duminică, 28 iulie, la ora 9.00, liderii celor patru partide din Consiliul Judeţean Bihor s-au întâlnit în Parcul Traian pentru a pecetlui un acord insistent cerut de PNL. Aducerea lui la cunoştinţa publicului avea să fie făcută de UDMR, care se înfăţişa astfel, a câta oară, ca "factor de echilibru" între "partidele româneşti", incapabile să se înţeleagă între ele.

Printr-un comunicat din aceeaşi zi, publicul era înştiinţat că acordul, valabil până în 2024, urmăreşte "normalizarea colaborării politice" în judeţ, prin "alocarea predictibilă a resurselor bugetare pentru realizarea mai rapidă a proiectelor majore". 

Pe de o parte semnatarii au convenit ca echilibrarea bugetelor oraşelor şi comunelor cu cote din TVA şi din impozitul pe venit să fie făcută "prin alocarea a jumătate din suma totală în funcţie de necesităţile şi solicitările comunităţilor", după "ponderea numărului primarilor", iar cealaltă jumătate să fie împărţită de partidele din fruntea CJ, "cu respectarea prevederilor legale în vigoare". În schimb, Primăria Oradea va "promova şi implementa" în fiecare an "cel puţin un proiect cu valoare medie" propus de consilierii PSD şi UDMR.

Pe de altă parte, partidele s-au angajat să susţină "proiectele majore" ale judeţului şi municipiului: tronsonul bihorean al autostrăzii Transilvania şi legătura oraşului cu aceasta, dezvoltarea Aeroportului şi "extinderea numărului de curse", construirea Sălii Polivalente, dezvoltarea Universităţii, a economiei şi turismului. În final, precizau semnatarii, "acordul poate fi lărgit cu formaţiunile care vor face parte, începând din următoarea legislatură, din Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Oradea".

"Nostalgia USL" 

A doua zi, cele două partide ale Alianţei 2020, USR şi PLUS, s-au şi declarat, tot printr-un comunicat, "surprinse şi dezamăgite" de acordul celorlalte patru, acuzând că "graba şi secretul negocierilor" aveau o explicaţie pecuniară: marţi, 30 iulie, era programată şedinţa CJ pentru împărţirea a 28,49 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor oraşelor şi comunelor. 

Liderii USR, Silviu Dehelean (foto), şi PLUS, Ioana Mihăilă, au arătat că "după 3 ani de blocaj", dar "cu 9 luni înaintea alegerilor locale", cele patru partide distribuie politic banii "ce ar trebui să revină contribuabililor", interpretând "original" legea privind aceste alocări. Adică un "troc pe bani publici".

Cele două formaţiuni s-au plâns că "tortul bugetar" a fost tăiat fără ele, "indiferent de voinţa electoratului, care se va manifesta la urne abia în 2020", şi au comentat că "PNL Bihor nu avea nevoie de această asociere cu partidele care au produs, susţinut şi promovat toate măsurile care au afectat negativ societatea românească", de la OUG 13 până la codul administrativ. 

"Sperăm să fie doar o rătăcire de etapă şi nu o nostalgie şi o recreare a unui USL local", au transmis USR şi PLUS. Un pic cam demagogic din partea USR, care în martie 2017 a încheiat un acord cu aceleaşi "toxice" PSD, UDMR şi ALDE, tot pentru a sprijini laolaltă trei "proiecte majore ale judeţului": Autostrada, Aeroportul şi centrele de excelenţă ale Universităţii.

Consens doar pe împărţeală

Ipoteza că PNL ar fi urmărit refacerea USL a picat chiar la reuniunea CJ, unde UDMR-PSD-ALDE au refuzat pentru a 10-a oară s-o valideze pe PNL-ista Carmen Pantiş pe mandatul vacantat în martie 2018 de Dacian Foncea, iar liberalii le-au criticat pentru rectificarea negativă a bugetului, investiţiile prevăzute în aprilie, de 167 milioane lei, fiind ciuntite cu peste 10%. "Dacă la două luni de la aprobarea bugetului ciopârţim investiţiile cu 17 milioane lei, mă întreb ce-o să fie până la sfârşitul anului", a spus Ionel Avrigeanu, dezvăluind totodată că pentru repararea drumurilor comunale grosul banilor merge spre edili UDMR şi doar 5% către primari liberali.

În schimb, la repartizarea celor 28,49 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale cei 32 aleşi prezenţi au votat unanim conform înţelegerii încheiate duminică. Prin urmare, pentru prima oară din 2016, primarii PNL n-au mai fost ţinuţi "pe uscat", chiar dacă partea leului şi-au adjudecat-o tot UDMR şi PSD.

Între municipii, de pildă, Marghita a primit cea mai mare sumă (739.000 lei), urmată de Salonta (400.000), în timp ce Beiuşul (cu edil PNL) doar 350.000 lei şi Oradea 100.000. În categoria oraşelor, conduc Valea lui Mihai (628.780 lei) şi Săcueni (663.750), urmate de Nucet (565.000, primar PSD), pe când Ştei şi Vaşcău (cu edili PNL) au primit doar 270.000 şi respectiv 120.000 lei. Ordinea e un pic diferită la comune: cei mai mulţi bani îi primesc primarii PSD (Sânmartin 510.000 lei, Remetea 560.000, Gepiu 439.000), urmaţi de UDMR (Sălard 387.000 lei, Sălard 372.750), liberalii fiind tot pe ultimul loc (Sântandrei 260.000 lei, Copăcel 148.000, Mădăras 137.000, Roşia 111.000).

Pe lângă lege

"Am considerat că o formulă care să fie aplicată de toată lumea, chiar dacă nu este perfectă, este un pas înainte, fiindcă va permite tuturor primarilor şi în mandatul următor, indiferent de culoarea lor şi indiferent cine va fi la conducerea CJ, să-şi programeze bugetele şi să-şi poată face proiectele care trec de la un an la altul, deci să lucreze eficient", a motivat semnarea acordului preşedintele PNL, Ilie Bolojan. 

Atât doar că însăşi punerea pe hârtie a unei înţelegeri privind repartizarea fondurilor pentru echilibrarea bugetelor locale e la limita Legii finanţelor publice locale. La articolele 32 şi 33, Legea 273/2006 prevede că împărţirea cotelor defalcate din TVA şi din impozitul pe venit se face în proporţie de 80% prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice după criterii obiective (capacitatea financiară a fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, populaţie şi suprafaţă), iar pe de altă parte în proporţie de 20% prin Hotărâre de Consiliu Judeţean, fără algoritm de calcul, doar pe baza solicitărilor făcute de primării. Ce-i drept, legea nu impune CJ să şi ţină cont de cererile acestora...

Presat de primari 

Bolojan a avut de ales între a respecta litera legii şi a potoli foamea primarilor liberali, care de doi ani sunt omişi la împărţirea banilor de către alianţa PSD-UDMR-ALDE, iar asta după ce câţiva au avut gânduri de traseism la PSD. 

Unul dintre aceştia ar fi Vasile Cociuba, aflat la al patrulea mandat în fruntea comunei Vârciorog. "Până la alegerile europarlamentare din 26 mai se spunea că pleacă la PSD. Toată ziua era pe la uşa lui Mang, să ceară bani", spune un PNL-ist, dezvăluind că în campanie edilul ar fi făcut blat: "N-a tras pentru noi. Vârciorogul a fost singura comună din judeţ cu primar PNL unde PSD a câştigat mai multe voturi decât PNL". 

Un alt edil despre care liberalii zic că îl bătea gândul trădării ar fi cel din Rieni, Gheorghe Bota (foto), care în 2017 a şi avut un conflict cu Bolojan după ce rata alegerea în conducerea PNL Bihor. "Poate-i o coincidenţă, poate nu, dar marţi a primit 500.000 lei, dublu faţă de orice altă comună cu primar liberal", zice sursa din PNL.

Concluzia e amară: în pericol să-i întoarcă spatele propriii primari la prezidenţialele din toamnă şi, poate, şi la localele şi parlamentarele de anul viitor, Bolojan a fost obligat ca, pentru a-i ţine aproape, să-şi pună "autograful" lângă cel al "diavolului"... 


UN PAS ÎNAINTE
Pozitiv pentru judeţ

Reprezentanţii PSD şi UDMR susţin că pactul semnat pe 28 iulie cu PNL este un câştig pentru toată lumea. "Fiecare formaţiune a înţeles că trebuie să lase puţin de la sine. E un pas înainte, spre un alt nivel al dezbaterii, care nu exclude divergenţa şi disputele, dar prin care ne asumăm să susţinem proiectele judeţului şi municipiului", afirmă Cseke Attila, în timp ce Ioan Mang zice că acordul "nu ne aduce nouă (n.r. – pesediştilor) niciun avantaj, decât în ideea în care eventual PNL îşi schimbă atitudinea".

În schimb, vicepreşedintele ALDE al CJ, Traian Bodea, dezvăluie că a aflat din presă despre pactul pe care trebuie să-l aplice şi-i găseşte un singur lucru pozitiv. "Eu consider că trebuia făcută o înţelegere acum doi ani; acum mai sunt 7-8 luni din acest mandat", spune Bodea, adăugând că, totuşi, "faptul că pe viitor nu vom mai pedepsi primarii pentru culoarea lor politică este pozitiv pentru judeţ, fiindcă până la urmă locuitorii erau pedepsiţi".