În boxa acuzaţilor, tânărul stă cu ochii aţintiţi la avocata din faţa sa. Cu părul tuns scurt, bărbierit în grabă şi îmbrăcat gros, pare mai degrabă un vagabond săltat din stradă decât un posedat care a provocat opt incendii şi a spart în bucăţi capul unui om cu un ciocan.. „Eşti bine? Îţi iei medicamentele?”, îl întreabă avocata, iar băiatul aprobă din cap, înainte ca poliţistul să-l scoată din sala de judecată.

E Sorin Rogia, orădeanul de 27 de ani care în noiembrie anul trecut a şocat opinia publică ucigându-şi cu sălbăticie unicul prieten. Judecat deja pentru o serie de incendieri comise în 2016 şi arestat de 4 luni pentru omor, tânărul a ajuns acum în faţa instanţei şi pentru oribila crimă despre care procurorii susţin că a comis-o cu premeditare.

Crimă în parc 

Victima, Radu Bogdan (foto), a fost găsită fără suflare în zorii zilei de 9 noiembrie 2017, în parcul din strada Grigore Ureche, la colţul unui bloc de pe malul Peţei, dezbrăcat, doar în chiloţi şi ciorapi. Anchetatorii au stabilit rapid că tânărul murise de mâna celui mai bun prieten, Sorin Rogia, cu care se cunoştea din copilărie şi care nu era un fitecine, ci fiul unui chirurg de la Spitalul Judeţean, Raul Rogia.

Deşi identificat, suspectul nu a fost de găsit. Dispăruse de acasă în noaptea crimei, fiind prins abia pe 20 noiembrie, după aproape două săptămâni în care a stat ascuns în Timişoara, noaptea pitit într-un vagon dezafectat din Gara de Nord, iar ziua prin biserici.

Adus în grabă la Oradea, Rogia a fost dus în faţa anchetatorului şi a judecătorilor care au decis că era prea periculos pentru a-l lăsa în libertate. Plus că, în timpul audierilor, a omis să spună tot adevărul. Şi-a recunoscut fapta, pretinzând însă că şi-a ucis prietenul la beţie şi din furie, într-o dispută pricinuită de „concepţii diferite despre viaţă şi religie”. Arma crimei a fost un ciocan pe care l-a adus, chipurile, ca să bată ţăruşi pentru o acoperitoare care să-i protejeze de ploaie în timp ce stau la poveşti.

Cu discernământ

Apărătorul criminalului, Corina Domocoş, a încercat să-l scape de arest acreditând ideea că Rogia e bolnav psihic şi nu avea discernământ. Motivul? Mai fusese internat la Spitalul de Neuropsihiatrie în 2016, după ce a incendiat mai multe tomberoane şi garaje, iar după externare medicii i-au cerut să urmeze tratament strict, pe care, însă, l-a întrerupt vara trecută.

Judecătorul a respins solicitarea avocatei, susţinând că individul fusese conştient de gravitatea faptei de vreme ce a încercat s-o ascundă, debarasându-se de haine, de telefoane şi de arma crimei, iar apoi să şi dispară. La fel au afirmat şi specialiştii care, după arestare, i-au făcut expertiza psihiatrică, obligatorie în toate cazurile de omor. Rezultatul a arătat că, deşi are o tulburare de personalitate cu elemente schizoide, tânărul avea discernământ, chiar dacă diminuat, recomandând să urmeze tratament care poate fi aplicat şi în penitenciar.

Plan la beţie

Cercetările ulterioare au confirmat bănuielile judecătorului. Din rechizitoriul întocmit în final de procurorul Ciprian Şuta reiese că Rogia şi-a premeditat fapta, recunoscând acest lucru în cea de-a doua depoziţie, când a descris cu lux de amănunte modul în care a acţionat.

Hotărârea de a ucide, a spus Rogia, a luat-o în ziua crimei. „S-a deplasat de la domiciliu în jurul orelor 11:00 și și-a cumpărat alcool, a stat pe malul pârâului Peța singur, luând hotărârea de a ucide pe cineva”, se arată în actul de acuzare.

Iniţial, individul nu a avut o ţintă anume. S-a oprit la Radu Bogdan pentru că i-a răspuns la telefon şi a acceptat o întâlnire. Abia apoi, arată rechizitoriul, criminalul a plănuit cum să procedeze: a adus un ciocan de acasă şi şi-a atras victima pe malul opus al Peței, în locul unde stătuse toată ziua, întrucât era izolat şi i-ar fi fost mai ușor să ascundă cadavrul.

„Inculpatul a stăruit cu intensitate în realizarea crimei. A insistat pe lângă victimă, purtând cu aceasta 8 convorbiri telefonice”. Nu a contat că Radu n-a vrut să meargă în locul izolat stabilit de el. L-a aşteptat în spatele blocului, unde apoi au consumat alcool, dar „având tot timpul în gând intenția de a-l omorî”.

Cu sânge rece

Crima a avut loc în intervalul dintre orele 18:00 şi 18:37. Rogia şi-a lovit victima cu ciocanul în cap, la început în timp ce aceasta stătea pe bancă, apoi şi când s-a ridicat, încercând să fugă, dar şi după ce a căzut la pământ.

Apoi a târât cadavrul sub un copac, l-a dezbrăcat ca să-i ia hainele, căci ale sale erau pline de sânge, şi l-a acoperit cu frunze. Ciocanul şi portofelul victimei le-a aruncat într-o pubelă în drum spre casă, iar telefonul în pârâu, nu înainte de a-i trimite mamei lui Radu, care suna insistent, mai multe SMS-uri liniştitoare.

Ajuns acasă, n-a putut dormi, motiv pentru care în zori a plecat spre gară, iar de acolo spre Timişoara, explicând într-un bilet că îi era teamă de procesul început împotriva sa pentru incendiile provocate cu un an înainte.

Obligat să se trateze

„Inculpatul a pregătit locul și modul de comitere a faptei, ascunderea urmelor, procurându-și arma și insistând în atragerea victimei la o întâlnire cu scopul de a o ucide”, a explicat procurorul motivul pentru care, pe 2 martie, l-a trimis în judecată pe Rogia pentru omor calificat, faptă pedepsită cu detenţie pe viaţă sau închisoare între 15 şi 25 ani.

De asemenea, anchetatorul a solicitat „luarea măsurii de siguranță a obligării inculpatului la tratament medical, care poate fi aplicată prin rețeaua sanitară a Administrației Naționale a Penitenciarelor”.

În dosarul preluat de judecătorul de Cameră Preliminară a Tribunalului Bihor, părinţii tânărului ucis s-au constituit părţi civile, fără să specifice, deocamdată, cuantumul pretențiilor pe care le au faţă de Rogia. Evident, nicio sumă nu le mai poate aduce fiul înapoi...


VANDALUL
Incendiator la judecată

Înainte de a comite sângeroasa crimă de anul trecut, Sorin Rogia a ajuns în faţa judecătorilor şi pentru distrugere, deoarece în perioada 14-16 septembrie 2016 incendiase mai multe containere de gunoi şi garaje, precum şi cheresteaua depozitată lângă viitorul sediu al Facultăţii de Arte din Oradea, provocând pagube de peste 50.000 euro.

Extrasul rechizitoriului pus la dispoziţia BIHOREANULUI nu explică motivele care l-au determinat să comită actele de vandalism şi nici dacă Rogia şi-a recunoscut sau nu faptele. Procesul declanşat pe 9 noiembrie a fost amânat sistematic, deoarece unii dintre păgubiţi nu au depus încă acte cu valoarea pretenţiilor solicitate. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 29 martie.