Un orădean s-a ales cu maşina sechestrată pentru că avea poliţa RCA în format electronic. Deşi putea să verifice valabilitatea asigurării pe internet, poliţistul a refuzat, lăsându-l fără jeep şi fără plăcuţele de înmatriculare, pe care bărbatul a reuşit să le recupereze după mai bine de o lună de aşteptare!

Birocraţia blochează România. Constatarea îi aparţine unui orădean, culmea, şi el fost slujbaş la stat: Ioan Boţiu, fostul manager al Loteriei Române în Bihor.

La sfârşitul lunii februarie, a fost lăsat fără maşină şi plăcuţele de înmatriculare, ba s-a mai şi ales cu o amendă usturătoare pentru că, deşi avea încheiată asigurare obligatorie pentru vehicul, nu o avea la el sub formă de document, ci doar ca fişier electronic salvat în telefonul mobil, pe care poliţistul rutier a refuzat să-l ia în considerare.

Deşi ulterior s-a prezentat la sediul Poliţiei Rutiere cu poliţa de asigurare în original, omul s-a trezit prizonier într-un hăţiş birocratic care i-a ţinut captive şi maşina, şi plăcuţele, mai bine de o lună...

Vacanţă cu peripeţii

Peripeţiile fostului director al Loteriei au început pe 22 februarie, când a pornit împreună cu familia şi câţiva prieteni sosiţi din Germania într-o vacanţă la munte, în Arieşeni. Ioan Boţiu a fost oprit în Felix de un echipaj al Poliţiei Rutiere, iar unul dintre agenţi, care s-a prezentat agent şef adjunct Adrian Hărăguş, i-a cerut permisul de conducere, certificatul de înmatriculare şi asigurarea.

Boţiu i-a predat actele, mai puţin asigurarea, pe care o avea, însă, salvată pe telefonul mobil. I-a arătat documentul subofiţerului, dar acesta a refuzat să-l ia în considerare, pe motiv că "nu crede în dovezile de pe internet". Deşi avea posibilitatea să verifice în baza de date valabilitatea poliţei, agentul n-a făcut-o. A smuls plăcuţele de înmatriculare, le-a cerut pasagerilor să coboare din maşină, iar şoferului să cheme un trailer care s-o transporte într-o parcare autorizată, aşa cum cere legea. "Altminteri urma să fiu sancţionat şi pentru staţionare neregulamentară", povesteşte Boţiu.

La final, poliţistul i-a înmânat o dovadă de reţinere pentru certificatul de înmatriculare şi plăcuţe, dar nu şi procesul-verbal de constatare a contravenţiei, chit că orădeanul i-a cerut expres acest lucru. "Mi-a spus că nu e obligat să îl întocmească pe loc şi că îl vom primi la domiciliu într-un timp rezonabil".

Plimbaţi la ghişeu

L-a primit, însă, abia la începutul lunii martie, când Boţiu a plătit jumătate din amenda de 1.000 lei pe care a încasat-o, aşa cum îi permite legea, iar pe 5 martie s-a prezentat la sediul Poliţiei Rutiere pentru a i se restitui cartea de identitate şi plăcuţele de înmatriculare.

Cum, însă, maşina era pe numele soţiei, i s-a spus să vină ea, personal. Zis şi făcut. Pe 7 martie, şi-a adus şi nevasta, dar tot n-a fost bine. Poliţa era în copie şi era valabilă doar însoţită de exemplarul original. Aşa că au plecat iar, revenind după ce au primit exemplarul original de la firma de asigurare.

Sechestru surpriză!

Intervenise, însă, o nouă problemă: actele nu puteau fi restituite întrucât între timp maşina fusese sechestrată de un executor judecătoresc! "Cine era, n-au vrut să-mi zică, că nu e treaba Poliţiei, ci a noastră. Noi, în schimb, nu primisem nicio înştiinţare despre niciun sechestru", povesteşte orădeanul.

Au desluşit misterul după alte două zile. Cauza era o amendă pentru lipsa rovinietei, datând din 2011, pe care, deşi puteau s-o conteste uşor, întrucât amenzile contravenţionale se prescriu după 5 ani, au achitat-o pe loc executorului, pentru ca acesta să le dea rapid cartea de identitate a jeep-ului şi procesul verbal de anulare a sechestrului.

Pe 14 martie, soţii Boţiu s-au întors la Poliţia Rutieră, sperând că de astă dată îşi vor rezolva problema. Dar, ghinion! Funcţionara care se ocupa de radierea sechestrului nu era la birou, aşa că li s-a cerut să revină a doua zi, între orele 7.00 şi 15.00.

Rapid... în două săptămâni

Au făcut-o, resemnaţi, pe 15 martie, la ora 7.15, dar funcţionara nu sosise încă la serviciu. "Mi-am pierdut răbdarea, recunosc, şi i-am şi spus poliţistului de la ghişeu că îşi bat joc de noi. Mi-a răspuns să-mi pară bine dacă-mi voi primi pe loc plăcuţele, pentru că dacă ar respecta procedura ar trebui să mai aştept încă două săptămâni", spune Boţiu.

Până să sosească funcţionara, cei doi soţi au aşteptat încă o oră. I-au predat actele - procesul verbal de scoatere de sub sechestru, dovada şi poliţa RCA - iar femeia le-a spus să aştepte că vor primi de îndată plăcuţele de înmatriculare.

După 15 minute, însă, poliţista l-a chemat pe bărbat la secretariat şi l-a informat că, de fapt, nu va primi plăcuţele pe loc ci, exact cum îl "ameninţase" agentul cu care se ciondănise, mai trebuia să aştepte încă două săptămâni. "Deci după 7 drumuri, cu toate actele în regulă, am fost obligaţi să plecăm acasă şi să rămânem în continuare lipsiţi de propria maşină", se plânge Boţiu.

La judecată

În timp ce reprezentanţii Poliţiei susţin că atât agentul rutier cât şi colegii săi de la ghişeu au respectat "procedurile legale", atât în cazul amenzii, cât şi ulterior, legea prevăzând că documentele reţinute se eliberează doar titularului şi în anumite termene, orădeanul i-a reclamat pentru abuz în serviciu, simţindu-se batjocorit şi acuzând că a fost lipsit fără drept de un bun al său.

Boţiu a contestat, totodată, şi amenda încasată pentru lipsa RCA şi are toate şansele să fie anulată. "Fapta conducătorului auto de a nu avea asupra sa poliţa de asigurare nu constituie contravenţie. Codul Rutier prevede că sancţiunea se aplică doar dacă circulă pe drumurile publice fără RCA. În acest caz s-a întâmplat, în opinia mea, un abuz, mai ales că există şi o bază de date în care se pot face verificări, la care poliţiştii au acces, exact ca în cazul permiselor", spune avocatul Mircea Ursuţa. Dar pentru unii degeaba s-a inventat internetul...


SISTEM BLOCAT
„Am încercat!”

După apariţia articolului în săptămânalul BIHOREANUL, agentul şef adjunct Adrian Hărăguş a ţinut să mai facă unele precizări legate de caz.

El susţine că a încercat mai bine de o jumătate de oră să verifice existenţa poliţei de asigurare în baza de date CEDAM -  cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) încheiate pe teritoriul României pusă la dispoziţie de Autoritatea de Supraveghere Financiară - însă aceasta nu funcţiona. „Din această cauză nu am putut afla dacă maşina este asigurată, nu pentru că nu am vrut să verific”, a declarat agentul şef adjunct Hărăguş.

Potrivit acestuia, şoferul nu deţinea asupra lui decât o asigurare obligatorie auto expirată. „L-am tot întrebat, şi nu a putut să-mi prezinte o poliţă valabilă. Mi-a arătat şi un mail, dar tot cu poliţa expirată. L-am întrebat de vreo 5 ori de asigurare, nu mi-a spus nimic”, a spus Hărăguş.

Întrebat de ce nu a menţionat toate aceste aspecte în procesul verbal de sancţionare, Hărăguş susţine că „nu este necesar”.  „Em am scris că nu a putut face dovada că are asigurare. Legea nu mă obliga, oricum, să verific în acea bază de date, dar noi o facem. E datoria conducătorului auto să prezinte asigurarea”, a explicat agentul şef adjunct.

Legat de faptul că nu i-a întocmit şoferului pe loc procesul verbal de sancţionare, Hărăguş susţine că sancţiunea se aplică proprietarului autoturismului, care era soţia orădeanului şi care nu era prezentă.