Sentinţă dură pronunţată lunea trecută de Tribunalul Bihor în procesul deschis de DNA Oradea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, proprietarului grupului de firme Selina, Beniamin Rus, şi cetăţeanului ungar Bojtor Vilmos, care a intermediat mita între cei doi.

După mai bine de un deceniu de la comiterea faptelor care le-au fost imputate de procurori, completul de judecată a stabilit pedepse de închisoare cu executare pentru "vedetele" acestui dosar, în care au mai fost implicaţi şi alţi trei oameni de afaceri, exoneraţi însă de răspundere datorită prescripţiei răspunderii penale.

Dosar "greu"

După cum BIHOREANUL a mai scris, în procesul început în 2015 au avut loc mai bine de 50 de înfăţişări, din care cinci luna trecută. La ultimul termen, întins în 31 mai pe 13 ore, instanţa rămăsese în pronunţare pentru luni, 11 iunie, dar a amânat sentinţa cu o săptămână.

Prin rechizitoriu, DNA a susţinut că în perioada 2002-2003 Kiss şi amicul său Alexandru Mudura, patronul Lotus Center, ar fi primit 300.000 euro de la Miklossy Ferenc, proprietarul firmei Keviep din Debreţin, pentru a aranja ca Primăria Oradea să-i atribuie contractul de construire a haldei ecologice a oraşului. În 2003-2004, cei doi ar fi primit 100.000 euro de la patronul Selinei, Beniamin Rus, în schimbul unor contracte de la CJ Bihor pentru lucrări de apă-canalizare în comune, deszăpeziri şi modernizarea DJ 709A Pocola-Şoimi, iar în 2005-2006 acelaşi Rus le-a dat alţi 700.000 euro pentru a cumpăra sub preţ terenurile fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Universităţii.

Cea mai consistentă şpagă, de 3,21 milioane euro, Mudura şi Kiss ar fi primit-o între 2002-2008 fiindcă ar fi impus directorului CET, Dragoş Gligor, aprovizionarea cu cărbune din Ungaria prin firmele lui Roatiş şi Bojtor.

Şpăgi şi comisioane

În ce priveşte încasarea mitei, aceasta se făcea sub masca unor achiziţii de utilaje şi materiale, precum şi a unor servicii de consultanţă. Concret, Keviep şi Selina au negociat direct cu furnizorii cumpărarea de utilaje la un anumit preţ, dar le "plimbau" prin firme offshore deţinute de sătmăreanul Bojtor Vilmos, stabilit în capitala Ungariei, pentru ca în final să intre în posesia lor la preţuri umflate. Bojtor retrăgea din conturi diferenţele rezultate şi, după ce îşi reţinea propriile comisioane (3-4%), remitea banii lui Mudura şi lui Kiss, în Oradea şi în Budapesta, fapt pe care, de altfel, l-a recunoscut în faţa judecătorului.

Cei doi ar fi primit astfel peste 4,3 milioane euro, păgubind serios bugetele publice, numai în afacerea Luceafărul CJ Bihor pierzând 6,12 milioane euro fiindcă a vândut Selinei, cu caiete de sarcini la a căror redactare ar fi contribuit însuşi Rus, doar amprentele de sub viitoarele blocuri pe care firma urma să le construiască, nu şi restul parcelelor, rămase fără valoare şi folosite doar pentru alei şi parcări.

Cu executare

Potrivit deciziei judecătorilor, pronunţate lunea trecută, pe 18 iunie, Alexandru Kiss ar urma să execute o pedeapsă rezultantă de 8 ani de închisoare în regim privativ de libertate, pentru patru fapte de spălare de bani în formă continuată (infracţiune sancţionată de Codul penal cu pedepse între 3-10 ani) şi câte una de abuz în serviciu (infracţiune pedepsită prin lege cu 2-7 ani), luare de mită (pentru care pedeapsa este tot între 3-10 ani) şi trafic de influenţă în formă continuată (infracţiune sancţionată prin lege cu 2-7 ani). Ca pedepse accesorii, fostului politician i s-a interzis pe o perioadă de 5 ani dreptul de a fi ales în funcţii publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Afaceristul Bojtor Vilmos Laszlo, care a mijlocit şpăgile către Kiss şi Mudura, iar la proces a şi recunoscut că le-a remis banii, a primit 6 ani de închisoare cu executare, fiind condamnat pentru patru fapte de spălare a banilor în formă continuată şi câte una de trafic de influenţă în formă continuată şi de complicitate la luare de mită (infracţiune sancţionată de lege cu 3-10 ani). Tot timp de 5 ani i s-a interzis şi lui dreptul de a fi ales sau numit în funcţii publice, precum şi cel de a ocupa funcţia de administrator sau de reprezentant al unei societăţi comerciale.

Beniamin Rus, patronul grupului Selina, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, pentru două fapte de spălare a banilor în formă continuată şi una de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice (infracţiune sancţionată prin lege cu 2-7 ani), primind la rându-i interdicţia de a exercita o funcţie publică, precum şi pe aceea de a conduce societăţi comerciale timp de 5 ani.

Din pedepsele pe care urmează să le execute, lui Kiss şi Rus li se vor scădea cele 24 de ore petrecute în arest între 2 şi 3 iunie 2015, când DNA Oradea i-a reţinut pentru 24 de ore.

Scăpaţi de răspundere

În proces au fost implicaţi şi alţi trei inculpaţi, scăpaţi însă de condamnare ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Concret, instanţa a fost nevoită să înceteze procesul penal faţă de afaceristul ungar Miklossy Ferenc senior şi faţă de fiul acestuia, Miklossy Ferenc Laszlo, fost director la subsidiara East Bau din România a firmei Keviep, precum şi faţă de orădeanul Gheorghe Roatiş, patronul firmei Martex Trans, "curea de transmisie" a banilor către tandemul Kiss-Mudura, dar care la proces a declarat că-şi regretă faptele şi că era dispus, dacă ar fi fost condamnat cu suspendare, să presteze muncă în folosul comunităţii.

În ce îl priveşte pe Alexandru Mudura, beneficiar alături de Kiss al unor şpăgi care au totalizat 4,3 milioane euro, acesta a decedat, aşa cum se ştie, în 2015, înainte să fie trimis în judecată.

Banii înapoi!

Pe lângă pedepsele privative de libertate, completul Tribunalului Bihor a stabilit şi sancţiuni financiare drastice în sarcina celor condamnaţi, pe care le-a împărţit după responsabilităţi. Conform sentinţei, cele mai mari sume le vor avea de achitat fostul şef al CJ şi al UDMR - peste 5,55 milioane de euro, şi patronul Selina - peste 3 milioane de euro.

În total, instanţa a dispus confiscarea a peste 10,4 milioane de euro de la inculpaţii condamnaţi, banii constituind obiect al infracţiunilor de spălare de bani, abuz în serviciu şi luare de mită pentru care i-a găsit vinovaţi.

Totodată, Tribunalul a luat act că "persoana vătămată Consiliul Judeţean Bihor nu s-a constituit parte civilă în cauză", adică în procesul penal intentat de DNA, astfel că banii ce vor fi recuperaţi în cazul în care sentinţa rămâne definitivă vor merge la bugetul statului, nu pentru despăgubirea administraţiei judeţene, direct prejudiciate de acţiunile grupului infracţional.

Judeţul, în pagubă

Acest lucru se întâmplă fiindcă CJ Bihor, controlată ani la rândul de colegi politici, subordonaţi ori parteneri de-ai lui Kiss, a refuzat ani de zile să admită prejudiciul constatat de DNA Oradea în urma afacerii Luceafărul, abia în luna martie a acestui an adoptând o hotărâre prin care îşi însuşeşte prejudiciul şi deschide împotriva fostului preşedinte Kiss un proces separat de cel penal, în civil, care însă s-ar putea să nu-i mai folosească la nimic.

Cum hotărârea Tribunalului nu e definitivă, instanţa a dispus menţinerea sechestrelor instituite asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor, până la concurenţa sumei de 3.063.109 euro în ceea ce îl priveşte pe Rus şi respectiv până la concurenţa sumei de 5.554.054 euro în cazul lui Kiss.

De asemenea, instanţa a menţinut şi popririle pe încasările de bani pe care acesta din urmă le are de la diverse persoane fizice şi juridice pe care le-a creditat, obligând totodată inculpaţii şi la plata cheltuielilor judiciare: 35.000 lei - Kiss, iar Bojtor şi Rus câte 25.000 lei. Rămâne de văzut care va fi nota de plată finală...


SUPĂRAREA LUI KISS
"Am tăcut, am fost băiat bun"

În timpul procesului, fostul preşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss, i-a spus reporterului BIHOREANULUI, singurul care a urmărit evoluţia acestuia, că "indiferent dacă sentinţa va fi de achitare sau de condamnare", va explica într-un interviu motivele pentru care se consideră nedreptăţit de procurorii DNA.

A doua zi după sentinţa Tribunalului, însă, fostul politician a amânat momentul confesiunii, spunând că avocaţii i-au cerut să se abţină până la publicarea motivării acesteia. "Eu am tăcut, am fost băiat bun, n-am vorbit în presă, dar văd că judecătoarea a copiat rechizitoriul DNA. Halucinant! Am tăcut şi asta nu a avut niciun rezultat", a spus Kiss, promiţând că va rupe tăcerea, dar abia după motivare.

Până atunci, însă, fostul şef al UDMR s-a declarat şocat de raţionamentele instanţei, care "a luat de bună" depoziţia lui Bojtor Vilmos conform căruia ani de zile acesta le-a dat bani fostului şef al CJ Bihor şi fostului patron al Lotus, dar a ignorat afirmaţiile acestuia potrivit cărora l-ar fi "uns" tot cu 3,12 milioane euro şi pe fostul director al CET, Dragoş Gligor.

"Acum mi se cer mie şi lui Bojtor toţi banii, dar lui Mudura nimic, nici lui Dragoş. Ori minte Bojtor, ori nu. El a spus că a mituit, dar nu a fost condamnat pe cine a mituit el (n.r. - adică Dragoş Gligor), ci el şi cu mine", a acuzat Kiss.