Revoltă în satul Tăut, unde localnicii au ieşit în stradă după ce angajaţii uneia din firmele patronate de milionarul Dorel Ungur, Tekon SRL, au "decupat" digul de protecţie de pe Crişul Negru ca să poată intra cu excavatoarele în albia râului, după pietriş.

Nici măcar nu era pentru prima dată. În ultimii ani, angajaţii afaceristului salontan au fost prinşi în flagrant de mai multe ori, chiar şi de reporterii BIHOREANULUI, excavând ilegal în albia râului, ba chiar şi într-o arie protejată din reţeaua Natura 2000!

Cu toate acestea, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Crişuri, proprietară a barajului şi digului pentru reabilitarea cărora în urmă cu doi ani statul a cheltuit peste 56 milioane lei, l-au sancţionat pe milionar cu un simplu... avertisment!

Flagrant de Ziua Copilului

Comisari ai Gărzii de Mediu Bihor, reprezentanţi ai Prefecturii, ai ABA Crişuri şi ai Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale au descins pe 1 iunie în Tăut, chemaţi de sătenii revoltaţi că în ziua precedentă angajaţii unei firme administrate de afaceristul Dorel Ungur au distrus digul de protecţie al Crişului Negru! Pe 31 mai, utilajele firmei Tekon au "tăiat" o porţiune zdravănă din dig pentru a-şi croi prin el un drum de acces, aşa încât camioanele să poată intra direct în albie după pietriş.

Sosiţi în grabă, localnicii i-au filmat şi fotografiat pe "hoţi", surprinzând dezastrul pe care l-au provocat, motiv pentru care excavatorul ce ajunsese de-a dreptul în albie s-a retras, iar muncitorul aflat la comanda utilajului a fugit.

Hoţi cu "palmares"

Nu era prima dată când angajaţii balastierei patronate de Ungur erau prinşi lucrând pe lângă lege. În iunie 2011, BIHOREANUL i-a surprins cu utilajele proptite în Criş, chiar la baza barajului, reprezentanţii ABA Crişuri descinşi la sediul firmei descoperind că balastiera funcţiona fără autorizaţie de mediu şi fără aviz de gospodărire a apelor, ambele obligatorii. Ca urmare, afaceristul a fost amendat cu 80.000 lei şi obligat să intre în legalitate.

Dorel Ungur, afacerist SalontaÎn aceeaşi perioadă, utilajele au fost descoperite exploatând clandestin pietriş şi între localităţile Arpăşel şi Batăr, pe un teren din proprietatea lui Ungur, fără ca acesta să fi solicitat aviz pentru exploatarea balastrului. Nu după mult timp, în luna noiembrie a aceluiaşi an, camioane ale firmei lui Dorel Ungur (foto) au fost surprinse în Girişu de Criş, în albia Crişului Repede, într-o arie protejată din reţeaua Natura 2000, motiv pentru care s-a ales cu o nouă amendă, de 30.000 lei.

În anchetă

Scăpat basma curată pentru abaterile din trecut, întreprinzătorul salontan şi-a schimbat firma, din Extract Com în Tekon SRL, dar şi-a păstrat modul de operare, ca dovadă recenta ilegalitate comisă la Tăut. În urma revoltei localnicilor, afaceristul a ajuns din nou în atenţia autorităţilor de mediu. În timp ce reprezentanţii Gărzii de Mediu încă nu şi-au finalizat controlul, inspectorii ABA Crişuri şi-au terminat verificările cu o grabă mai mult decât suspectă şi, mai ales, cu o finalitate revoltătoare, Ungur fiind pus doar să-şi retragă utilajele de pe rampa de acces a digului şi să refacă spărtura, fiind "sancţionat" cu un simplu avertisment pentru o abatere care, conform Codului penal, este o infracţiune - distrugere.

Potrivit datelor transmise BIHOREANULUI de ABA Crişuri, firma Tekon a fost sancţionată pentru încălcarea aliniatului 36 din articolul 87 al Legii Apelor, pentru "efectuarea de săpături pe maluri şi în albiile cursurilor de apă sau ale canalelor, pentru executarea de lucrări de traversare sau alte lucrări hidrotehnice, fără avizul de gospodărire a apelor sau cu nerespectarea acestuia". Adică nicidecum pentru faptul că ar fi făcut lucrări neautorizate la un dig de protecţie, faptă încadrată ca infracţiune de aliniatul 2 al articolului 95 în acelaşi act normativ şi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau, cel puţin, cu amendă.

Ca atare, pe principiul "Nu puteţi voi să mă prindeţi pe cât de mult pot eu să stric", este de aşteptat ca afaceristul să-şi vadă de treburi mai departe. În acelaşi stil, trecând cu buldozerul şi excavatorul peste lege...