De câteva luni, Tribunalul stă pe un butoi de pulbere. Revenită în funcţie, preşedinta Carmen Domocoş vrea să reorganizeze activitatea Secţiei penale.

Substratul proiectului, spun sursele BIHOREANULUI, este însă altul decât cel invocat formal, adică necesitatea eficientizării activităţii secţiei aflate în ultimii ani în permanentă criză de personal. De fapt, Domocoş ar vrea s-o scoată din joc pe fosta vicepreşedintă Crina Muntean, care, deşi nu mai are nicio funcţie administrativă, exercită atribuţii speciale, fiind singura din instanţă care avizează cererile de arestări şi de interceptări.

Propunerea va intra în discuţia Colegiului de conducere al instanţei chiar în aceste zile, într-o şedinţă în care forul de conducere al Tribunalului va avea de analizat şi o altă cerere interesantă: controversatul judecător Ovidiu Galea, judecat pentru fals în declaraţii, s-a reîntors la muncă şi, ca inculpat, vrea să judece alţi inculpaţi!

Prin rotaţie

Proiectul de restructurare gândit de Domocoş presupune ca toţi magistraţii Secţiei penale să facă de toate. Adică să fie, la nevoie, şi judecători de drepturi şi libertăţi, şi judecători de cameră preliminară, şi să facă parte din completele care judecă procesele pe fond. 

Şefa Tribunalului a făcut propunerea în contextul în care, începând din 2014, la această instanţă funcţiile judiciare au judecători "dedicaţi", fie de judecător de cameră preliminară, fie de drepturi şi libertăţi, fie de fond, la fel cum se întâmplă şi la Tribunalele din Constanţa, Timiş sau Dolj.

În aceste instanţe, însă, există posibilitatea repartizării aleatorii a dosarelor, existând cel puţin câte doi judecători pe fiecare funcţie judiciară, pe când Tribunalul Bihor a funcţionat mereu cu o schemă incompletă, cu doar 4-5 judecători, motiv pentru care din ianuarie 2018 are un singur judecător de drepturi şi libertăţi, pe fosta vicepreşedintă Crina Muntean.

Pentru "normalitate"

Miza "reorganizării" ar putea fi, deci, dorinţa preşedintei de a o extrage pe aceasta de la una dintre cele mai importante activităţi ale Secţiei penale: aceea de a aproba cererile de arestări şi de interceptări, lucrări importante şi majoritatea cu caracter confidenţial.

Că restructurarea o vizează pe Muntean o indică şi faptul că Domocoş a propulsat la şefia Secţiei o judecătoare venită din Tulcea, Veronica Ioniţă, care i-ar fi devenit apropiată şi pe care a instalat-o, la 12 noiembrie, ca judecător delegat la Compartimentul de executări penale, adică tot în locul judecătoarei Crina Muntean.

"Eu ştiu că unele decizii nemulţumesc. Din 150 de persoane câte sunt în acest Tribunal, întotdeauna vor fi nemulţumiţi. Nici nu-mi doresc să mulţumesc pe toată lumea. Doresc doar să intrăm într-o normalitate, de a echilibra volumul de activitate şi pentru a eficientiza secţia", a susţinut Domocoş pentru BIHOREANUL. Adică judecătorii ori să îndeplinească toţi, prin rotaţie săptămânală, şi atribuţiile judecătorului de drepturi şi libertăţi, ori Secţia penală să nominalizeze pe aceste funcţii doi magistraţi, nu unul singur, ca în prezent.

Galea revine!

judecătorul Ovidiu Galea, Tribunalul BihorModul în care se va face reorganizarea Secţiei penale va fi decis săptămâna aceasta, într-o şedinţă în care magistraţii vor avea de analizat, în plus, şi o cerere a judecătorului Ovidiu Galea (foto), inculpat într-un proces pentru fals în declaraţia de interese, căci şi-a ascuns apartenenţa la masonerie, şi suspendat din magistratură în ianuarie 2017.

După suspendare, Galea s-a refugiat ca şef de cabinet al PSD-istei orădence Lilla Debleka, secretar de stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. În mod normal, judecătorul ar fi trebuit să rămână suspendat din magistratură până la pronunţarea unui verdict definitiv, dar a profitat de una din modificările controversate ale Legii privind statutul magistraţilor, ce permite judecătorilor care au un statut de inculpat mai mult de 1 an să ceară revenirea în funcţii. Ca urmare, Galea - al cărui proces încă este în derulare la Timişoara - a depus o solicitare în acest sens, iar CSM i-a aprobat-o, aşa că a revenit la Tribunalul Bihor pe 5 noiembrie, deocamdată ca să îşi revendice concediile de odihnă neefectuate în perioada 2014 -2016.

Ovidiu Galea ar urma să revină în sala de judecată anul viitor, pe 29 ianuarie, la Secţia de contencios-administrativ. BIHOREANUL a aflat, însă, că ar vrea să schimbe secţia, trecând la cea penală, unde a mai activat. Ceea ce ar aduce instanţa într-o situaţie interesantă: în calitate de inculpat, un magistrat să judece alţi inculpaţi...