"Avarie" majoră la Termoficare Oradea! Directorul Stănel Necula a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare într-un proces deschis de DNA în 2017. Marţea trecută, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondat recursul formulat de Necula împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti din iunie 2019.

Închisoare cu suspendare

Pronunţată în şedinţă publică pe 26 noiembrie, sentinţa definitivă a fost postată vineri pe portalul instanţei şi urmează să fie comunicată părţilor. Hotărârea a menţinut, practic, decizia Tribunalului Bucureşti. Astfel, Necula a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de "tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei".

Directorul Termoficare a mai primit ca pedeapsă complementară interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia de care s-a folosit la săvârşirea infracţiunii, precum şi cel de a fi administrator sau asociat al unei societăţi comerciale pentru o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei.

Chiar dacă a scăpat de închisoare, Stănel Necula va intra pentru 4 ani sub supravegherea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bihor şi va presta 90 de zile de muncă în folosul comunităţii la Şcoala Generală Lucreţia Suciu sau la Primăria Sântandrei.

"Nu credeam că am să pierd"

Practic, sentinţa pare să pună capăt oricărei cariere politice ori administrative a directorului adus în 2013 de la Brăila de primarul Ilie Bolojan pentru a relansa termoficarea orădeană.

Stănel Necula a aflat de la BIHOREANUL, vineri, despre sentinţa definitivă, iar conţinutul acesteia l-a luat prin surprindere. "E clar că mă aşteptam la o achitare şi toate gândurile mele au fost în direcţia asta. Nu credeam nici 1% că s-ar putea să pierd".

Directorul a spus că va avea discuţii la începutul săptămânii viitoare cu conducerea Consiliului de Administraţie al societăţii şi cu primarul Ilie Bolojan, pentru a vedea ce va face. "Sentinţa face trimitere la funcţia de administrator şi la cea de acţionar într-o firmă, dar nu la cea de director, cum sunt eu, care are un mandat limitat. Vom analiza dacă sunt sau nu compatibil cu funcţia şi vom acţiona în consecinţă", a spus Necula, decis să caute cu avocaţii săi noi căi de atac. Acestea sunt, însă, extraordinare, şi nu-l vor ajuta prea mult, căci sentinţa, fiind definitivă, trebuie pusă în aplicare.

Vor păsuire

Deşi ştiau despre procesul lui Necula încă din 2017, şefii săi au fost luaţi prin surprindere de hotărârea instanţei şi de vidul de putere pe care îl creează la vârful Termoficare.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii, Eduard Florea, a refuzat să se pronunţe cu privire la îndepărtarea directorului din funcţie. "În contractul de mandat al domnului Necula există prevederi clare cu privire la faptele pentru care nu are voie să aibă condamnări. Vom analiza zilele următoare contractul, pentru a vedea dacă acestea se regăsesc în sentinţă, după care se va lua o decizie", a spus Florea.

La rândul său, primarul Ilie Bolojan a solicitat un răgaz pentru analizarea situaţiei. Asta, după ce, şi la condamnarea de la Tribunal, a amânat o pronunţare până după sentinţa definitivă. "Voi verifica, iar la sfârşitul săptămânii voi lua o decizie", a fost tot ce a declarat edilul.

Bani pentru calculatoare

Aşa cum a mai scris BIHOREANUL, Stănel Necula a fost condamnat pentru fapte din martie 2012. La acea vreme, aflat încă în Brăila, acesta era de numai o zi directorul unei firme care dorea să atragă fonduri europene pentru achiziţia de calculatoare şi softuri. Dosarul a fost trimis în instanţă abia la sfârşitul lui 2017, când Necula era deja la Termoficare Oradea, iar prima condamnare a fost pronunţată în iunie 2019.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Galaţi, Necula ar fi folosit şi prezentat "cu rea-credinţă, în numele unei societăţi comerciale, în cadrul căreia nu avea în mod real nicio calitate sau împuternicire, la Ministerul pentru Societatea Informaţională - Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale, documente şi declaraţii false în scopul obţinerii pe nedrept a unei finanţări nerambursabile în sumă totală de 367.785 lei".

Proiectul lui Necula nu a obţinut finanţare, dar procurorii DNA au reţinut tentativa de fraudă. Deşi directorul la declanşarea procesului a declarat că este acuzat pentru un proiect pe care nu l-a scris, nu l-a depus şi pentru care nu a obţinut finanţare, judecătorii l-au găsit vinovat. Definitiv.