"Îi mulţumesc lui Dumnezeu că a ascultat!". În sinea ei, Mariana Faur se gândeşte neîncetat la cumplitul accident în care au pierit finul ei de botez, Milan Valicec, şi cei doi prieteni ai acestuia, Adrian Venter şi Andrei Pescaru. Fiul ei, Marian, ar fi vrut să-i însoţească în noaptea fatidică, dar ea l-a oprit. Iar el, ca niciodată, a ascultat...

"M-am tot întrebat de ce i-am zis să nu meargă. Nu ştiu, poate aşa a vrut Dumnezeu", a povestit BIHOREANULUI femeia, marcată de tragedia care a îndoliat întreaga comunitate.  "Îi creştem, iar când sunt mari, uite ce se întâmplă. Săracii de ei, prunci, şi săracii părinţi, că sunt distruşi"...

Seară neagră

Accidentul s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, 20/21 octombrie, pe DN1, pe raza localităţii Gheghie. Într-o curbă periculoasă la dreapta, BMW-ul în care se aflau cei trei tineri şi care se deplasa dinspre Piatra Craiului spre Oradea a ajuns pe contrasens, intrând frontal într-un TIR condus de un bărbat din judeţul Vâlcea. Iniţial, poliţiştii anunţaseră o ipoteză cu totul diferită, şi anume că vehiculul intrat pe contrasens ar fi fost camionul.

Şoferul acestuia abia a avut timp să sară din cabină, nu şi să-i ajute pe pasagerii maşinii. Focul care a izbucnit devenise mult prea puternic, mistuind rapid atât cabina camionului, cât şi autoturismul.

Cercetările poliţiştilor rutieri sosiţi la faţa locului s-au prelungit până duminică dimineaţa, în jurul orei 5.00. Au descoperit că în BMW erau trei tineri care nu purtau centuri de siguranţă, cel mai probabil ucişi de impact, înainte ca incendiul să cuprindă maşina.

Mesaj către şoferi

La volanul acesteia s-a aflat Andrei Pescaru, un băiat de 20 ani, din Vadu Crişului, dar BMW-ul era al prietenului său, Milan Valicec, 24 ani, din satul Şerani, comuna Borod. Acesta ocupase scaunul din dreapta şoferului, în timp ce pe bancheta din spate se afla un alt tânăr, Daniel Venter, 20 ani, din Cetea, tot comuna Borod.

Cei trei voiau iniţial să ajungă la un chef de majorat, dar şi-au schimbat planul cu care plecaseră de-acasă. Deşi ploua, Andrei a ignorat asfaltul umed şi a călcat acceleraţia până n-a mai reuşit să stăpânească bolidul. În curba periculoasă a intrat pe contrasens. "Mergeam spre Cluj. BMW-ul mi-a apărut în faţă dintr-o dată. A intrat direct în mine", avea să povestească ulterior şoferul TIR-ului.

Pompierii s-au luptat zeci de minute pentru a stinge flăcările uriaşe care au cuprins maşina şi cabina camionului, sub privirile îngrozite ale părinţilor, rudelor şi prietenilor celor trei tineri rămaşi captivi în autoturismul calcinat.

"I-am zis să steie"

În BMW-ul care i-a dus pe cei trei tineri la moarte trebuia să fie încă unul - Marian Faur, a cărui mamă este naşa de botez al lui Milan Valicec, proprietarul maşinii.

Marian se afla la o petrecere de majorat a unei colege, în Corniţel, acolo unde, iniţial, ar fi vrut să meargă şi cei trei tovarăşi. "M-a sunat ca să mă întrebe dacă n-ar putea merge şi la Măgeşti, la discotecă, că acolo cânta cineva. I-am zis: «Marian, n-are rost să umbli după prostii, să tot umbli în sus şi în jos, aşa aiurea». I-am zis să steie, că discoteca rămâne tot acolo", a povestit BIHOREANULUI femeia.

De obicei, Marian n-o prea asculta. Acum, însă, a făcut-o. "Mulţumesc lui Dumnezeu că m-a ascultat şi nu s-a dus. Poate că avea aceeaşi soartă şi ar fi fost mai mulţi copii morţi. Iată, îi creştem până sunt mari, săracii, şi uite ce se întâmplă. Săracii de ei, prunci, şi săracii părinţi, că sunt distruşi", s-a căinat femeia.

"Finu’ Milan a murit"

La puţin timp după prima discuţie, Marian şi-a sunat din nou mama. Ţine minte şi acum nu doar ce au vorbit, ci şi ora, fix 00.03. Băiatul era la locul accidentului. "Mi-a zis «finu’ Milan a murit»  şi mi-a povestit cum nu s-a dus cu ei la discotecă numai pentru că am zis către el că nu-l las. Că s-a gândit că dacă aud că a fost, a fi rău de el, că eu sunt aşa, mai fac scandal...".

Mariana nu-şi dă seama ce anume a făcut-o să-i refuze fiului rugămintea de a-l lăsa să meargă cu prietenii la discoteca din Măgeşti. A fost o premoniţie sau o simplă întâmplare? Îi e greu să explice până şi faptul că băiatul, de obicei un răzvrătit, de astă dată a ascultat-o, ceea ce i-a salvat viaţa: "M-am tot întrebat de ce i-am zis, aşa, dintr-o dată, să nu meargă. Aveam presimţiri, nu ştiu, numai aşa mi-a venit dintr-o dată să-i zic: «Mami, mai bine nu mere, nu te duce nicări». Iar el a ascultat. Poate aşa a vrut Dumnezeu".

Ulterior, femeia a aflat că Milan băuse, şi de-asta l-a lăsat la volan pe Andrei. "Poate mai bine era să conducă Milan. Îi luau permisul dacă îl prindeau, dar ar fi trăit. Aşa, s-au dus toţi la moarte, la 20 de ani", zice Mariana.

Controverse

Cei trei tineri au fost înmormântaţi pe 25 octombrie, la ore diferite. Primul - Andrei Pescaru, în Vadu Crişului, la 13.00, iar două ceasuri mai târziu - Milan Valicec şi Daniel Venter, în Borod, pentru ca rudele, vecinii şi prietenii să-şi poată lua rămas bun de la fiecare.

Rumoarea localnicilor, însă, continuă. La fel ca Mariana Faur, şi ceilalţi săteni se întreabă dacă rezultatele cercetărilor făcute de poliţişti au fost corecte, dacă tragedia a fost provocată cu adevărat de lipsa de experienţă a tânărului de la volanul BMW-ului sau, aşa cum anunţaseră iniţial poliţiştii, cel care ar fi intrat pe contrasens a fost şoferul TIR-ului, care a dat vina pe tineri pentru că aceştia oricum nu mai puteau să-l contrazică.

"Dumnezeu ştie ce a fost şi va face dreptate", spune mama lui Marian, convinsă că "fiecare va da socoteală la Judecata de Apoi"...